supercomputer_istock-1682188486.jpgIdén készül el Európa első exascale kategóriájú szuperszámítógépe, a JUPITER. A másodpercenként egytrillió számítást végző gép olyan szimulációkat tesz majd lehetővé, amire világszerte csak néhány komputer alkalmas. Posztunkban infografikán is megnézhetitek, melyek jelenleg a világ leggyorsabb szupergépei.

 

A JUPITER elnevezés ez esetben nem csak a római mitológia istenségére és Naprendszerünk legnagyobb bolygójára utal – amely egyik holdján, az Europán az Európai Űrügynökség (ESA) Juice nevű missziója fogja az élet nyomait keresni (erről itt írtunk bővebben). A név az „innovatív és transzformatív exascale kutatás úttörő közös vállalkozása” (Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research) rövidítése is egyben.

  

 

A szuperszámítógépek másodpercenként több milliárd számítást végeznek, az exascale kategória pedig erre tesz rá egy lapáttal, és olyan szimulációk futtatására alkalmas, ami jelenleg világszerte csak nagyon kevés gépen lehetséges. Csak a rend kedvéért: a szupergépek teljesítményét Flop/s-ban mérik (FLoating point Operations Per Second, azaz „lebegőpontos műveletek másodpercenként”). Egy PFlop/s = 1015 Flop/s, az exascale pedig az 1000 fölötti PFlop/s, azaz egytrillió (1018, egy egyes és utána 18 darab nulla) ilyen művelet másodpercenként.

 

Az évente kétszer kiadott TOP500 rangsor tavaly novemberi listája szerint eddig ezt egy gép, a tennessee-i Frontier érte el, az Illinois állambeli Aurora pedig elméletben lenne erre képes. A G7.hu idézi a New Scientistet, amely szerint ugyanakkor Kínában állítólag már legalább két exascale gép is működik titokban.

 

A rendszert a németországi Jülichi Szuperszámítógépes Központtal (JSC) közösen az EuroHPC finanszírozza. A megépítés és hároméves üzemeltetés összköltsége 500 millió euró, amiben benne van az elképesztő, évi 100 millió euróra becsült villamosenergia-fogyasztás is. A telepítésre idén kerül sor, a Forschungszentrum Jülich campusán – a kutatóközpont weboldalán rengeteg további technikai részlet található.

 

Az EuroHPC az Európai Unió, az európai országok és magánpartnerek közös kezdeményezése, amely célja, hogy Európában világszínvonalú szuperszámítógépes ökoszisztémát alakítson ki. Van már több szuperszámítógépe – többek közt Bulgáriában, Luxemburgban vagy Szlovéniában – az összeset itt találjátok. A leggyorsabbak közé a finnországi LUMI, a bolognai LEONARDO és a tavaly decemberben Barcelonában átadott MareNostrum 5 került be.

 

Listánk egyébként a 100 PFlop/s gyorsaságot (azaz az exascale-kategória tizedét) elért gépeket tartalmazza. Az említetteken kívül a rangsorban egy gép szerepel Japánból, a többi pedig az Egyesült Államokban található. A JUPITER a tervek szerint ezeket fogja túlszárnyalni, és nemcsak Európa, de a világ leggyorsabb szuperszámítógépe lesz.

 

És akkor most lássuk a listát!

 

 szuperszamitogepek_infografika_europapont-v3_ez_a_vegleges.jpg

 

Borítókép: Dragos Condrea, iStock

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

                                                                                                                                                      

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8318377913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása