lux.png

Spanyolországi méhészetben felnövő kislány, két magányos ember abszurd kalandjai a finn éjszakában, a Szajnán úszó pszichiátriai otthon, szaunázó észt nők legszemélyesebb titkai és a német iskola életét felkavaró lopássorozat – ezek az idei LUX közönségdíj jelöltjei. Nézd meg az előzeteseket és szavazz!

 

A negyedik alkalommal meghirdetett LUX közönségdíj az Európai Parlament és a European Film Academy közös díja, amellyel a legjobb filmnek járó európai filmet jutalmazzák. A kezdeményezés célja a kulturális sokszínűség ösztönzése és az európai mozi támogatása. A díj elődje az Európai Parlament által 2007-ben alapított korábbi LUX filmdíj, valamint az Európa-szerte több mint négyezer filmgyártót képviselő European Film Academy 1997-ben létrehozott közönségdíja, a People's Choice Award.

 

A jelölt filmek aktuális társadalmi és politikai kérdésekre hívják fel a figyelmet, a nézőket bevonják az Európáról folytatott vitába, amire a mozi kulturális tömegmédiumként ideális fórumot jelent. Az alkotások kulturális hidakat építenek az európaiak között, egyúttal bemutatják az európai mozi szépségét és sokszínűségét is.

 

A LUX jelölőtestület választja ki azt az öt filmet, amelyeket a nézők is értékelhetnek online. A jelölteket az EU 24 hivatalos nyelvén feliratozzák, és a jelölés kezdetétől mind a 27 uniós tagállamban többször is vetítik – néhány még most is látható a magyar mozikban.

 

A végső rangsort a nagyközönség és az Európai Parlament képviselői leadott szavazatai együttesen határozzák meg fele-fele arányban – ez a szavazás tart még most vasárnapig. Ide klikkelve értékelheted te is a filmeket, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is: tízen például részt vehetnek a LUX díjátadó ünnepségén április 16-án Strasbourgban, az Európai Parlamentben.

 

Nézzük a jelölteket!

 

A méhek húszezer fajtája a spanyolországi Estibaliz Urresola Solaguren első játékfilmje, egy nyolcéves kislány felnövéstörténete. A kislány egy nyarat a méhészettel foglalkozó falusi nagynénjénél tölt. Keresi saját identitását, ami legalább annyira zavarja őt, mint amennyire zavarba ejtő környezete számára, és mindez az ő és édesanyja életét is örökre megváltoztatja.

 

A főszereplő Sofia Otero elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb színészi teljesítménynek járó Ezüst Medve-díját, ezzel ő a díj történetének legfiatalabb díjazottja.

 

 

Az abszurd északi humor nagymestere, a Cannes-ban és Berlinben többször díjazott Aki Kaurismäki (Leningrad Cowboys menni Amerika) a Hulló levelek című dráma-vígjátékkal tért vissza tavaly. A Helsinkiben forgatott szelíd tragikomédiát a Les feuilles mortes („Halott levelek”) című dal ihlette, amelyet a rendező filmjeiben sokszor szerepet kapó „finn tangó” stílusában is feldolgoztak. A film két magányos ember, Ansa és Holappa véletlen találkozásának története, akik a helsinki éjszakában keresik életük első, utolsó és egyetlen szerelmét. A Hulló levelek még látható Budapesten, a Cirko-Gejzír műsorán.

 

 

Az Arany Medve-díjas francia dokumentumfilm, Az Adamanton egy úszó pszichiátriai központ betegeiről és gondozóiról szól. Az Adamant Párizs szívében, a Szajnán lebegő egyedülálló napközi otthon. Mentális zavarral küzdő felnőtteket ápolnak itt, kapaszkodót nyújtva nekik gyógyulásukban vagy hangulatuk javításában.

 

Nicolas Philibert dokumentumfilmje a Berlinalén a játékfilmek között nyerte el a fesztivál fődíját, az Arany Medvét. Emlékezetes és különleges film: életigenlő darab az értékválság és társadalmi bizalmatlanság korában.

 

 

Az északi országokban úgy tartják, hogy a szauna több kikapcsolódásnál: az önmagunkkal való szembenézést segíti. Az észt-francia-izlandi Smoke Sauna Sisterhoodban pár nő találkozik egy sűrű észt erdő mélyén, a forró szauna biztonságos félhomályában, hogy levetkezzék félelem- és szégyenérzetüket, megosszák egymással legbensőbb gondolataikat és titkaikat, és újra erőre kapjanak.

 

Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített, hipnotikus erejű dokumentumfilmje a Sundance Filmfesztiválon 2023-ban elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját. A film Budapesten, a Kino Café, a Puskin és a Tabán mozi műsorán megy.

 

 

 

Az elhivatott, fiatal Carla Nowak a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában, akinek az osztályában lopássorozat történik. Amikor az egyik gyereket meggyanúsítják a lopással, Carla hisz a fiú ártatlanságában, és saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete és a tettes kiléte olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja. Az elveihez hű Carla sokkal nagyobb terhet vállal, mint azt elsőre sejtené: az egymással szemben álló tanulók, feldühödött szülők és tanárok konfliktusában akár az állását is elveszítheti.

 

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon és a Német Filmdíjon nyertes A tanári szoba Siófokon, a Sió mozi műsorán még elcsíphető.

 

 

Te melyiket választanád?

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

                                                                                                                                                      

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1118377815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása