filmklub-keletiagnes-cover-ep.jpgIsmét sűrű hónap előtt állunk. Danny Bain és Ágoston Béla közös koncertjén új műfajt ismerhetünk meg: a képzeletbeli világzenét, a költészet napján Závada Péter és kortárs szerzők lesznek a vendégeink, a Komp Kollektíva pedig Weöres-szimfóniákon keresztül utaztat minket. Filmklubunkban a világ legidősebb olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről készült dokumentumfilmet láthatunk, Egy csésze Európa sorozatunk pedig az eddigi legészakibb európai kulturális fővárosba, a norvégiai Bodø-ba kalauzol. A posztból minden információ kiderül, és megtaláljátok a regisztrációs linkeket is. Tartsatok velünk!

Konyhai mosogatóból készült, acéldobbal kísért harsona, bolgár duda-ghánai xilofon duó – hasonlókra lehet számítani Danny Bain és Ágoston Béla közös mesemondó hangszersimogatóján április 9-én, kedden. Danny és Béla szóviccekkel, rímekkel és bolondos történetekkel, vonja be a közönséget, akik sípolós kutyajátékokkal még a közös zenéléshez is csatlakozhatnak. A gyerekműsor-revü tökéletesen sző egybe különböző világzenéket, saját dalokat, mesemondást, vígjátékot és zenebohócműsort. A zenében rejlő varázslat segítségével fontos üzeneteket közvetít kicsiknek és nagyoknak: a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás fontosságát. Várunk kicsiket és nagyokat, az esemény ingyenes, de regisztrációköteles, regisztrálni a Tixa oldalán lehet.

dannybain-cover-ep-v3.jpg

 

Április 11-én, a magyar költészet napján Závada Péter költő, drámaíró, fordító, az ELTE Esztétika tanszék adjunktusa arról beszélget az est házigazdájával, Forró Bencével, hogy mi az irodalom és a magyar kortárs költészet szerepe a klímakatasztrófa elleni harcban, a fenntarthatóság hogyan tud organikusan megjelenni a szövegekben, és kell-e egyáltalán aktív szerepet vállalnia a művészetnek a közéleti problémákkal kapcsolatban.

A beszélgetés után kapcsolódó szövegeiket olvassák fel kortárs szerzők: Borda Réka, Horváth Florencia, Izsó Zita, Pion István, Seres Lili Hanna, Sirokai Mátyás, Vajna Ádám és Závada Péter. Ezt követően a NINCS! online folyóirat Versflow című előadását tekinthetjük meg. „A szöveget mindig csak statikusan látjuk, kész, végleges változatokban – itt az ideje a hibákat, húzásokat, újraírásokat, lehetőségeket, gondolatokat is látni; a dinamikát, a szöveg lélegzetét, a születés szépségét.”

Az esemény ingyenes, regisztrálni a Tixán lehet, a beszélgetést pedig Facebook-oldalunkon online is streameljük.

szobelifigyelmeztetes-cover-ep-v2.jpg




Április 18-án a Komp Kollektíva alkotói közösségével zenés utazáson vehetünk részt, Weöres Sándor szimfóniáin keresztül. Antóci Dorottya és Tóth András énekét zongorán a zeneszerző, Vitus Eszter, hegedűn Cseke Gyöngyvér, brácsán pedig Kiss-Varga Roberta Izabella kíséri. A dalok között Tóth András énekes beszélget a versekről, magával és a közönséggel.

 

Mi is az a Komp Kollektíva? „Ufók, forradalmárok, művészek, kertészek, szakácsok, tyúkok, kutyák, macskák, emberek, múltbarévedők, jövőbelátók... Ki tudja. Az biztos, hogy sokan vagyunk a szakadék szélén, és elegánsan szeretnénk beleesni, ha eljön az ideje. Reagálnunk kell és nyomot hagynunk. És összekapaszkodni. Ezért vagyunk kollektíva, egyedül az ember egy kis tollpihe, amit elvisz a szél… de melyik nehezebb? Egy kiló vas vagy egy kiló tollpihe?”

Az eseményre szintén a Tixán tudtok regisztrálni.

kompkollektiva-cover-ep-v2.jpg



Április 25-én Lumière Filmklubunkban
a több mint egy éven keresztül forgatott Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című filmet vetítjük. Az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes 16 éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte első bajnokságát, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már tíz olimpiai érem birtokosa. 36 évesen kezdett új életet Izraelben, és 41 évesen lett édesanya. 80 évesen választották a női sportolók nemzetközi hírességek csarnoka tagjává, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött haza Magyarországra, 96 évesen kapta meg Izrael Állam díját, százéves korában pedig Budapest díszpolgári címét. Rendkívüli életét a vele készült archív interjúkból és naplójának részleteiből ismerjük meg.

A vetítés után Oláh Kata rendezővel, a film producerével Gyárfás Dorka újságíró beszélget. A film 12 éven aluliak számára nem ajánlott, az esemény ingyenes, de regisztrációköteles, regisztrálni ezen az oldalon lehet.


Idén Európa egyik kulturális fővárosa a norvégiai Bodø, április 30-án Egy csésze Európa-sorozatunkban ide látogatunk. Hogyan lehet EU-n kívüli település a cím birtokosa? Milyen a sarkkörön túli élet, és milyen látványosságokkal szolgálhat a sarki fényen túl az eddigi legészakibb európai kulturális főváros? Virtuálisan a halászati, a számi, a repüléstörténeti és a viking múzeumba is ellátogatunk, Trine Skymoen, Norvégia magyarországi nagykövete pedig elmondja, milyen filmek és könyvek helyszíne a régió, mit kell tudnunk a legújabb Nobel-díjas íróról, Jon Fosséról és milyen gasztronómiai ínyencségeket érdemes megkóstolni a helyszínen. A házigazda-műsorvezető Szederkényi Olga szerkesztő. Az eseményre ezen az oldalon lehet regisztrálni, de élőben online is követhetjük az Európa Pont Facebook-oldalán, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán.

egycsesze-europa-bodo-cover-ep.jpg


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

                                                                                                                                                      

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1518373363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása