unios-kvizest_cover_ep-a_1.jpgIdén májusban lesz húsz éve, hogy EU-tagok lettünk, jönnek az európai parlamenti választások, és a második félévben Magyarország az EU Tanácsának soros elnöke – nincs ennél jobb alkalom, hogy megszervezzük első EU-kocsmakvízünket. A kvízmester Bartha Álmos, a QuizNight.hu alapítója, részletek pedig a posztban!

 

A kocsmakvíz – pub quiz, quiz night vagy trivia night – roppant népszerű műfaj lett itthon is az elmúlt időszakban. Népszerűsége annak köszönhető, hogy a közösségi élményt, az agytornát és a versengést ötvözi egy-két sör elfogyasztásával. Természetesen a közös kvízjátéknak rengeteg előzménye van, de a ma ismert formátumhoz az kellett, hogy széles közönség ismerjen meg viszonylag hasonló, máshol is alkalmazható szabályrendszert.

 

Egy kis történelem

 

A gyökerek az ötvenes évekre nyúlnak vissza: a televízió gyors elterjedésével a kvízshow-k egyre népszerűbbek lettek, és ez rengeteg embernek nyújtott mintát a lebonyolításra. A kvízestek a képernyőről lelépve a hatvanas években Amerika-szerte elterjedtek a főiskolákon, majd a hetvenes években az Egyesült Királyságban megjelentek a kocsmai vetélkedők, és hamarosan a brit kultúra részévé váltak. Európa-szerte először az ír pubok kezdték népszerűsíteni. Jellemzően bárban, kocsmában, vagy egyéb vendéglátóhelyen rendezik, de egyre gyakrabban céges rendezvények, csapatépítők és baráti társaságok kedvelt szórakozása.

 

Magyarországon elsőként 2009-ben, a QuizNight szervezésében került sor kocsmakvízekre. Ennek megvalósítása Bartha Álmos nevéhez fűződik – és ő lesz a játékmester az Európa Pont első kvízestjén is, most csütörtökön, március 21-én.

 

A különböző közösségek által szervezett kocsmakvízek eltérhetnek formátumukban, szabályaikban és tematikájukban, de vannak általános közös vonások: 2-6 fős csapatok versengenek több körön át, a válaszaikért pontokat kapnak, és a legjobb eredményt elérők nyernek. A kérdések típusa teljesen vegyesek: lehetnek nyitott vagy feleletválasztós kérdések, képfelismerés, anagramma, videóhoz vagy zenéhez kapcsolódó feladvány. 

 

Erre számíthattok az Európa Pont kvízestjén

 

A kvízestre 4-6 fős csapatokkal érdemes érkezni (minden tagnak előzetesen külön regisztrálni kell), de a helyszínen is lehet csapatokat alkotni – ha esetleg egyedül érkezel, segítünk majd csapatot találni. A kérdések online, Typeformon érkeznek majd a helyszínen is, amit egy QR-kóddal lehet elérni. Csapatonként így legalább egy okostelefonra szükség lesz, az összeállításnál majd erre is figyelünk, és a wifink is használható. Élőben és online is lehet játszani, utóbbiaknak az esélyegyenlőség érdekében külön kérdéssoruk lesz.
 

ep_helyszin.jpg

És mik lesznek a kérdések? 2024 számos szempontból fontos év: idén május 1-jén van Magyarország csatlakozásának huszadik évfordulója, június 6-9. között európai parlamenti választásokat rendeznek, ahol közösen dönthetünk az Európai Unió jövőjéről, július 1-től pedig Magyarország 2011 után másodszor tölti be az EU Tanácsának soros elnökségi pozícióját. Természetesen lesznek emellett Európára és az EU-ra vonatkozó egyéb kérdések is – de ennél több már spoiler lenne.

 

A győztesek nyereményekre is számíthatnak: a legjobb eredményt elérők E-book-olvasót, társasjátékot, hátizsákot, sport- és kulturális utalványokat, páros mozijegyeket és ajándékcsomagokat nyerhetnek.

 

A részvétel ingyenes, és nemcsak az élő, de az online verzióhoz is regisztrálni kell, íme még egyszer a regisztrációs oldal linkje. A regisztrációval a résztvevő elfogadja a játékszabályzatot, ezt pedig itt tanulmányozhatjátok. Lehet versenyzés nélkül is élvezni a kvízestet: a programot élőben közvetítjük az Európa Pont és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán, illetve a Képviselet Youtube-csatornáján is.

 

Jó szórakozást, játékra fel!

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9918356819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása