close.pngIdén a toszkánai Grosseto az intelligens turizmus európai zöld úttörője, Velence pedig a karneváli szezonra készül – februárban ezért Egy csésze Itália a menü. Filmklubunkban két fiú megindító barátságáról láthattok cannes-i nyertes filmet, és körbejárjuk azt is, kell-e tartanunk a mesterséges intelligenciától. A posztban a bővebb információ mellett megtaláljátok, hogyan lehet regisztrálni eseményeinkre. Tartsatok velünk februárban is!

 

Holnap, február 6-án Lukas Dhont filmjét vetítjük az Európa Pont Lumière Filmklubjában. A Közel megindító történet két kamaszfiú barátságáról. Léo és Remi szerető családban, Belgium egy gyönyörű vidékén töltik gondtalan gyerekkorukat. Az iskola kezdete azonban kiszakítja őket érintetlen világukból, és intenzív barátságuknak hirtelen vége szakad. Léo nem képes megérteni, mi történt, ezért Sophie-hoz, Rémi édesanyjához fordul segítségért.

 

 

A Közel a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be 2022-ben, ahol el is nyerte a zsűri nagydíját. A film hazai premierje a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) díjával ismerték el. A film eddig összesen 48 nemzetközi fesztiváldíjat kapott, és a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjra is jelölték.

A vetítés után Dr. Hegedűs Orsolyával, a Vadaskert Alapítvány gyermek és ifjúságpszichiáterével beszélgetünk. Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles – bár a jegyek elfogytak, visszamondás gyakran van, ezért érdemes néha rápillantani a regisztrációs oldalra.


egycsesze-velencetoszkana-cover-ep_1.jpg

Egy csésze-sorozatunk február 7-ei eseményén Olaszországról Juhász Anna irodalmár, italofil és Gabriele La Posta, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója beszélget Szederkényi Olgával. A témaválasztásnak két oka is van. Egyrészt idén az elragadó toszkán kisváros, Grosseto viselheti az intelligens turizmus európai zöld úttörője címet a fenntartható turizmus fellendítéséért tett erőfeszítéseiért, másrészt idén 45 éves a Velencei Karnevál.


Mit kell tudnunk a karnevál történetéről, legendáiról és látványosságairól? Miért vonzó célpont az utazóknak évszázadok óta Toszkána? Hogyan lehet fenntartható és zöld az oda irányuló kulturális turizmus? Milyen magyar és külföldi írókat inspirált Velence és Toszkána? Miért lesz valaki italofil? Igyekszünk karneváli hangulatban, olaszos életörömmel válaszolni a kérdésekre, amiben vendégeinken kívül segítségünkre lehet Márai Sándortól Thomas Mannig, Nemes Nagy Ágnestől Szerb Antalig sok író élménye. A személyes részvételhez az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet regisztrálni.

 

mestersegesintelligencia-cover-ep.jpg

Február 22-én a közlekedési innovációk és a városi mobilitás izgalmas világában merülünk el. Sokan úgy képzelik el a jövőt, hogy repülő autók hódítják meg az égboltot, míg mások aggodalommal tekintenek ezekre a fejlesztésekre, és az emberiség végét vizionálják. Kell tartanunk a mesterséges intelligenciától és annak uralmától, vagy éppen örüljünk a térhódításának? Hogyan alakítják a jelenünket a gépek és programok, és mi várhat ránk az általuk teremtett jövőben? Milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak a vezető nélküli járművek? Le kell mondanunk az autóvezetés szenvedélyéről és az általa nyújtott szabadságról? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Vályi Istvánnal, a SpeedZone főszerkesztőjével, Dalos Péterrel, a BKK mikromobilitási szakértőjével, Gellért Csilla klinikai szakpszichológussal és Váradi Andrással, a Commsignia kutatási vezetőjével. Az est házigazdája Forró Bence. Az esemény ingyenes, a személyes részvétel regisztrációhoz kötött – itt tudsz regisztrálni. Ezt a programunkat, illetve az Egy csésze Itáliát az Európa Pont és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének Facebook-oldalán, illetve a Képviselet Youtube-csatornáján is követheted.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5018317953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása