erdo2.png

Az új évet új kezdetekkel nyitjuk: lenyűgöző természetfilmet láthattok egy tölgyfáról és mindazokról, akiknek otthont ad, meghallgathatjátok Kádár Annamáriát és Geszti Pétert, mit gondolnak újévi fogadalmakról és újrakezdésről, és az EU Tanács soros elnöksége kapcsán Brüsszelről is beszélgetünk. A posztban minden információt és regisztrációs lehetőséget megtaláltok. Tartsatok velünk!

 

Az év első programja január 18-án, csütörtökön Lumière filmklubunk vetítése: Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott, lélegzetelállító természetfilmje egy tölgyfa és lakói mindennapjaiba mutat betekintést. Hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg a turistaútról nem látható színes élővilágot. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott A tölgy – Az erdő szíve több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira.

  

 

A tölgyfák az európai kultúrában már több ezer éve jelentős szerepet játszanak. Több nép is az istenek fájaként tisztelte és tiszteli, méltóságteljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lombkoronája miatt hazánkban is különleges helyet tölt be a természetszeretők szívében. A tölgyek rengeteg állatnak biztosítanak élőhelyet, így járulva hozzá az élővilág sokféleségéhez: törzse és ágai mókusoknak, madaraknak és bogaraknak nyújt otthont, gyökereinél egerek és gombák húzzák meg magukat. Termése élelmet biztosít, a körülötte lévő avar fekvőhelyet ad az arra járó vaddisznóknak, sünöknek és rókáknak. A fa számos állatnak a túlélést jelenti, lombja védelmet nyújt a zord időjárás és a ragadozók elől. A tölgy óv és ad, így válik az erdő központi alakjává. A vetítés ingyenes, de regisztrációköteles. A film vetítése után Nagy Róbert Zoltán Mihállyal, az Erdőmentők Alapítvány munkatársával beszélget a házigazda, Gyárfás Dorka.

 ujev_geszti2.png

 

Január 23-án, kedden újévi fogadalmakról, újrakezdésről, régi és új történeteink szerepéről beszélgetünk életünk alakításában. Az új év hagyományosan az új élet lehetőségét jelenti, de sokszor nehéz reális célokat kitűzni, és még nehezebb ezeket megvalósítani. Van értelme újévi fogadalmakat tenni? Mi segít abban, hogy a változtatásokat, fogadalmainkat tartósan beépítsük a mindennapjainkba? Milyen célokat érdemes kitűzni? Hosszú vagy rövid távra tervezzünk? Vendégeinkkel ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ. Geszti Péter előadóművésszel és Kádár Annamária pszichológussal saját magunk és történetünk, szokásaink és tulajdonságaink megismeréséről, sorsunk és jövőnk alakításáról, lelki útkeresésről is beszélget majd az est házigazdája, Gyárfás Dorka.

 

Első két eseményünkre betelt a regisztráció, de az esetleges visszamondások miatt érdemes figyelni a Facebook-eseményeket vagy a két regisztrációs oldalt (A tölgy – Az erdő szíve és Újévi fogadalmak és újrakezdés).

 

csesze_bxl.png 

2024 első felében Belgium tölti be az EU Tanácsának elnöki posztját, ezért január 25-én Egy csésze Európa sorozatunk menüje: Brüsszel. Milyen az, amikor a belga főváros vezényel Európában? Mit nem tudtunk eddig Brüsszelről? Van élet az uniós intézményeken kívül – és az milyen?

 

Néhány kultúrtörténeti és történelmi érdekesség:

 

Belgiumhoz köthető a szürrealizmus, és itt találták fel a szaxofont és a liège-i gofrit. Napóleon Waterloo-nál veszített csatát, amely vereség végleg megtörte uralmát. A belga tengerparton riviérázni egészen különleges élmény, Bruges-ben játszódik az itthon Erőszakik címen ismert In Bruges, és Antwerpen a globális gyémántkereskedelem egyik központja.

 

Minderről és sok minden másról Jeroen Vergeylen, Belgium magyarországi nagykövete és Durica Katarina író beszélget az est házigazdájával, Szederkényi Olgával. Az eseményt online is közvetítjük az Európa Pont Facebook-oldalán. A helyszíni részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Az Európa Pont valamennyi programja ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt! Programjaink részletes leírását az Európa Pont Facebook oldalán találhatjátok.

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5918301359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása