globe-trotter-1828079_1280.jpgAhogy korábban, idén is elkészítettük összesítésünk az európai uniós országokban tervezett munkaszüneti napokról. 2024-ben is lesz jó néhány három- és négynapos hétvégénk, és ha ezekre a napokra tervezünk utazást, érdemes átböngészni a célországok szünnapjait, hogy lássuk, mire számíthatunk a többi tagállamban.

 

Ünnepnap vagy munkaszüneti nap

A szünnapok száma az adott ország vallási és kulturális hagyományaitól, illetve jelentős történelmi eseményeitől függ. A rekorder Románia, ahol 17 alkalommal van munkaszüneti nap, a másik véglet pedig Spanyolország és Németország, ahol mindössze kilenc ilyen napnak örülhetnek. Magyarország 11 nappal szintén a kevesebb munkaszünetet tartó országok közé tartozik.

Európa legtöbb országában megtartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat – vagy azok egy részét –, de ezek nem minden esetben munkaszüneti napok is egyben. Sok helyen ünnepnap a Vízkereszt (január 6.), Jézus mennybemenetele (idén május 9.), Mária szeplőtelen fogantatása (december 8.) és mennybevételének napja (augusztus 15.), de Magyarországon például egyik sem. A karácsony valamelyik napja mindenhol szünnap: legalább december 25-e az összes országban munkaszünet – Lettországban vagy Portugáliában például csak az az egy nap, több országban viszont mindhárom. Január 1-jét mindenhol, a munka ünnepét (május 1.) pedig szinte mindenhol pihenéssel tölthetik az európai munkavállalók.


Idei hosszú hétvégék Magyarországon

Idén kivételesen egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így a január 1-jén, hétfőn végződött hétvége után még további három háromnapos, két négynapos és egy hatnapos (!) hosszú hétvégével számolhatunk. Az áthelyezések miatt viszont három szombati munkanap is lesz, amikor egy-egy keddre vagy csütörtökre eső szünnap miatt pihenőnapnak megkapott hétfőt vagy pénteket kell ledolgoznunk.

idén ezekkel a hosszú hétvégékkel számolhatunk:

  • Március 15-17. – péntek-vasárnap
  • Március 29-31. és április 1. – péntek-hétfő
  • Május 18-20. – szombat-hétfő
  • Augusztus 17-20. – szombat-kedd
  • November 1-3. – péntek-vasárnap
  • December 24-29. – kedd-vasárnap


Ha ezeken az alkalmakon más uniós tagországba készülünk, érdemes figyelembe venni, nem tartanak-e hozzánk hasonlóan szünnapot, amikor az üzletek és hivatalok zárva tartanak, és hiába próbálkoznánk bevásárlókörúttal. Számos hagyományos nemzeti ünnep viszont a hozzá kapcsolódó látványos rendezvények miatt épp vonzó időszak lehet az utazáshoz.

Az alábbi táblázatban összeszedtük, melyik országban melyik napok számítanak munkaszüneti napnak 2024-ban – utazás előtt érdemes átböngészni:

unnepnapok-2024-ep-v4.png 

A grafika a tagállamok által szolgáltatott, EUR-Lexben megjelent adatokon alapul. Jó tervezgetést!


Borítókép:
822640, Pixabay

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr118323293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása