9.jpgNovemberben megbeszéljük, hogyan alakítja Európa biztonságpolitikáját az Ukrajna elleni orosz agresszió és az Izrael és Hamasz közötti háború, Egressy Zoltán monodrámáját Gubík Ági adja elő, és ennek kapcsán az uniós áldozatvédelmi kampányról is beszélgetünk. Szederkényi Olgával az európai okosturizmus idei fővárosába, Páfoszba látogatunk, filmklubunkban pedig az Intenzív találkozások című, Cannes-ban bemutatkozó francia filmet vetítjük. Tartsatok velünk – klikk a regisztrációhoz és a részletekért!

katonadolog_6szereplos_cover.pngNovember 15-ére újraszervezzük az EU biztonságpolitikájáról szóló két évvel ezelőtti nagy sikerű eseményünket, a korábbi meghívott vendégekkel. Az elmúlt másfél év alatt az Ukrajna elleni orosz agresszió, aktuálisan pedig Izrael és a Hamasz háborúja más dimenzióba helyezte az akkor elhangzottakat – erről beszélget majd Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár, Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, Fedinec Csilla, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Ukrajna-szakértő, Tálas Péter, az NKE intézetvezetője, tudományos főmunkatársa és az online bejelentkező Szemerkényi Réka volt washingtoni magyar nagykövet, biztonságpolitikai szakértő.

Hogyan rendeződött át Európa biztonságpolitikai térképe, milyen kérdésekre, sürgető cselekedetekre világított rá az orosz agresszió és az izraeli helyzet? Milyen lehetséges utak vannak előttünk a biztonság stabilizálására, hogyan léphetnek előre ebben a tagállamok és köztük Magyarország? Képes-e Európa megvédeni magát? Megváltozik-e a hadiipar szerepe Európában? Vendégeink ezeket a kérdéseket vitatják meg az est moderátorával, Inotai Edit újságíróval, az Euroatlanti Integrációs és Demokrácia Központ (CEID) főmunkatársával.

A programra ezen a linken tudtok regisztrálni, ha pedig online követnétek, azt az Európa Pont és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook oldalán, illetve a Képviselet Youtube csatornáján tehetitek meg.

gubik3_vesszo.pngNovember 21-én az Európai Bizottság Én nyitva tartom a szemem kampányáról beszélgetünk, amely célja, hogy olyan környezetet teremtsen, ahol a bűncselekmények áldozatai biztonságban érzik magukat. Ez után Gubík Ági adja elő Egressy Zoltán Nem, nem, köszönöm című monodrámáját.

Mit kell tennünk, ha bűncselekmény szemtanúi vagyunk, vagy ismerősünk válik áldozattá? Mivel és hogyan tudjuk támogatni az áldozatokat, és áldozatként hogyan férhetünk hozzá a szükséges védelemhez és igazságszolgáltatáshoz? Meghívott vendégeinkkel – dr. Wirth Judit, a NANE Egyesület szakértője, Buknicz Attila, a Traumaközpont pszichológusa, kognitív viselkedésterapeuta, Egressy Zoltán író, költő és Gubík Ági színésznő – erről is beszélgetünk.

Mióta és miért issza cukor nélkül a kávét a harmincas ügyésznő? Miért követett el valami retteneteset?  Egressy Zoltán monodrámája Gubík Ági előadásában vallomás a tetthez vezető útról, egy egész életet végigkísérő traumáról – a feldolgozhatatlan gyermekkori molesztálásról –, az első szerelemről és egy különös figurákból álló családról.

A helyszíni részvételhez ezen a linken szükséges regisztrálni. A színdarabot nem, de a beszélgetést élőben online is közvetítjük az Európa Pont Facebook oldalán.

ciprus.jpgIdén Páfosz az európai okosturizmus fővárosa, ezért novemberi Egy csésze Európa rendezvényünkön Szederkényi Olga segítségével Ciprusra látogatunk. Az ókori Páfoszt Aphrodité városának is nevezik, mert a mitológia szerint a város közelében található Aphrodité-szikla mellett emelkedett ki a tengeri habokból a szépség és a szerelem istennője.

Mi az az okosturizmus és miért fontos? Homer A. Mavrommatis, a ciprusi nagykövet megtanítja, hogyan lehetünk lelassult, tudatos és zöld utazók és vendégfogadók, és nem felejtjük el megismerni a korábbi kulturális főváros, Páfosz városának látnivalóit. Teplán Zsolt évekig élt és dolgozott búvár-és szörfoktatóként a szigeten. Ő mesél majd arról is, milyen az ország kettéosztott fővárosában élni, mit érdemes a szigeten megnézni, milyen a ciprusi néplélek és mely ország turistái hogyan érzik magukat a szigeten.

A program ingyenes, a személyes részvételhez az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen szükséges regisztrálni. Az eseményt online is közvetítjük majd az Európa Pont Facebook oldalán.

intenziv_talalkozasok_cover.pngNovember 28-án Lumière Filmklubunkban a cannes-i filmfesztiválon nagy sikerrel bemutatkozó Intenzív találkozások (La fracture) kerül műsorra. A társadalmi dráma és elmés párbeszédekkel teli, szórakoztató vígjáték egy nap története: a szakítófélben lévő Raphaëlle és a sárgamellényesek tüntetésén részt vevő vidéki teherautósofőr, Yann is balesetet szenved, és mindketten a sürgősségi osztályon kötnek ki. A nappalból éjszaka lesz, a betegek egyre türelmetlenebbek, az orvosok és nővérek túlterheltek, és odakint továbbra is óriási demonstrációk zajlanak. A tüntetők egyre durvábban csapnak össze a rendőrséggel, majd a kórházat is megrohamozzák. Egy idő után megérkezik Raphaëlle párja – vajon meg lehet menteni a kapcsolatukat? Visszaér Yann időben a munkahelyére? Vége lesz valaha ennek a napnak, és beforrhatnak a törések?

A film vetítése után Szűcs Anitával, a Budapesti Corvinus Egyetem docensével (Nemzetközi, Politikai és Regionális Tanulmányok Intézet – Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék) beszélgetünk a filmben ábrázolt franciaországi eseményekről és kapcsolódó társadalmi problémákról. A 16 éven aluliak számára nem ajánlott filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük, regisztrálni ezen az oldalon tudtok.

Az Európa Pont minden rendezvénye ingyenes. a programok részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9218257241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása