benya_cover.pngNem sokkal a hazai hatósági ár felfüggesztése után utánanéztük, mennyiért lehet az EU országaiban tankolni. Az új piaci árral hazánk a középmezőnyben van, de a legfrissebb adatok szerint beindulhat itthonról a benzinturizmus: jelenleg az összes szomszédos tagországban olcsóbb a 95-ös benzin, mint nálunk. Benzinárkörkép a Bizottság heti olajértesítője (Oil Bulletin) alapján.

Sok minden mozgatja az árakat

Az egyes tagállamokban jellemző üzemanyagárak között jelentős különbség mutatkozik, akár 40-45% eltérés is lehet például a 95-ös benzinnél. Az árakat számos tényező befolyásolja: a nyersanyagok és az üzemanyagok világpiaci ára mellett a valutaárfolyam, a finomítói árrés, az üzemanyagra kivetett adók (jellemzően forgalmi és jövedéki adók), a rendelkezésre álló üzemanyagmennyiség, illetve az árba az állam is beleszólhat: a leggyakrabban használt üzemanyagok hatósági árát nemrég függesztette fel a magyar állam. A kedvező hatósági ár megszüntetése után megnéztük, melyik tagállamban mennyiért lehet jelenleg tankolni (nagy méretben itt).

eu_benzinarkorkep_221212.png


Uniós olajembargó az orosz nyersanyagra – lehetnek ellátási gondok Magyarországon?

Az EU Tanácsa (egyhangúlag, tehát valamennyi tagállam vezetőjének jóváhagyásával) nyár elején fogadta el az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagját, amellyel többek között megtiltotta, hogy az EU Oroszországból nyersolajat és bizonyos kőolajtermékeket vásároljon, importáljon vagy vegyen át. Az orosz nyersolaj importjának tilalma fél évvel a döntés után, vagyis december 5-től hatályos. Ugyanakkor az ellátás biztonsága érdekében azok a tagállamok, ahová csővezetéken érkezik a kőolaj, és földrajzi helyzetük miatt nincs más lehetőségük a nyersanyag beszerzésére – ilyen Magyarország, Csehország és Szlovákia –, átmeneti felmentést kaptak az embargó alól. E felmentésnek köszönhetően Magyarország továbbra is importálhat orosz nyersolajat a csővezetéken keresztül, így az uniós olajszankció nem szűkíti a hazai kínálatot.

 

Az Európai Bizottság olajértesítője (Oil Bulletin)

Az olajárak átláthatóságának javítása és a belső piac megerősítése érdekében az Európai Bizottság olajértesítője hetente ismerteti a kőolajtermékek fogyasztói árait az EU országaiban. A nemzeti adatokat és árakat a tagállamok megfelelő hatóságai szerdánként juttatják el a Bizottsághoz. Az árakat nemzeti valutában jelentik, amelyet az épp aktuális árfolyamon konvertálnak az összehasonlíthatóság érdekében euróra (a legfrissebb olajértesítő december 12-én jelent meg, ekkor egy euróért 416,8 forintot kellett fizetni).

Az értesítő a 95-ös benzin ára mellett az aktuális dízelüzemanyagok árát is monitorozza – Magyarország e tekintetben még drágábbnak számít, a dízel literenkénti 1,73 eurós ára a kilencedik legmagasabb az EU-ban.

--
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

2 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4918007258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KékFény6 2022.12.22. 01:00:05

Az nem világos, hogy ha a MOL itthon az olcsó orosz olajból gyártja az üzemanyagot, akkor miért nem adja sokkal olcsóbban a kútjain, mint a többiek (akiknek nem ő szállít)? Az extraprofitot úgy is elszedi az állam, akkor ezzel az erővel adhatná olcsóbban is, nekik mindegy, hogy az állam szedi el, vagy a nép olcsóbban vásárolhat.
süti beállítások módosítása