adat_cover.pngAz EU minden év októberében, a kiberbiztonsági hónap keretében hívja fel az online biztonság fontosságára a figyelmet. Adataink védelméért a legtöbbet magunk tehetjük – nagyon fontos, hogy ismerjük a veszélyeket, és aktívan tegyünk biztonságunkért, például a zsarolóvírusok vagy az adathalász üzenetek kiszűréséért, megfelelő kezeléséért. Az adathalászat felismeréséhez most mi is adunk tippeket.

Egy bezárkózó világban az online élet felértékelődik – és ezzel a veszélyek is nőnek

A pandémia – miközben egyre többünket kényszerített arra, hogy mindennapi életünket, munkánkat online végezzük – világszerte próbára tette az online biztonság ellenállóképességét. Életünk jelentős része digitális dimenzióba helyeződött át, és ahogy egyre elterjedtebbek a digitális technológiák, úgy vagyunk mindinkább kitéve a terjedő és kifinomultabbá váló modern biztonsági támadásoknak. Magán- és állami szereplők egyaránt egyre több kísérletet tesznek az adatlopásra, a csalásra, sőt, akár kormányzatok destabilizálására is. Ez a tendencia a jövőben várhatóan tovább erősödik, mivel 2024-re világszerte előreláthatólag 22,3 milliárd készülék kapcsolódik majd a dolgok internetéhez (IoT).

Felkészülés és védekezés az EU és az egyén szintjén

Mivel a kibertámadások nem ismernek határokat, az EU a maga eszközeivel mindent megtesz, hogy polgárait mind jobban védje a kiberfenyegetésektől. A közösség számos forrással (pl. Európai helyreállítási terv, Horizont Európa, Digitális Európa) segíti ezt a küzdelmet és uniós együttműködést, nemrégiben pedig ismertették az új az uniós kiberbiztonsági stratégiát is, és a korábbi ENISA alapjain létrejött egy új, megerősített Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség. Emellett számos jogszabály és jogszabály-kezdeményezés segíti például a gyerekek online biztonságának javítását, a kibertámadások összeurópai szankcionálását, vagy épp az elektronikus bizonyítékokhoz való hozzáférést is.

A kiberbiztonság közös felelősség – ahogy a rendezvénysorozat immár tíz éve hangsúlyozza. Fontos tehát, hogy felkészüljünk, ismerjük és tudjuk kezelni az online veszélyeket: a kiberbiztonsági hónap épp ebben kíván segíteni minden évben. A 2022-es kampány fókuszában az adathalászat (phising) és a zsarolóvírusok (ransomware) állnak.

Mi az adathalászat?

Napjaink legkomolyabb információbiztonsági fenyegetései közé tartozik az adathalászat. Ennek során kiberbűnözők megtévesztő üzeneteket küldenek (amely lehet e-mail, SMS, de telefonhívás is), hogy a címzettet valamilyen kétes weboldalra irányítsák vagy érzékeny adatok / információk – például banki adatok, jelszavak vagy hitelkártya-adatok – átadására késztessék. Egyes adathalász e-mailek ártalmatlan mellékletnek álcázott vírusokat (malware) is tartalmazhatnak, amelyek megnyitáskor aktiválódnak. Az ilyen típusú adathalász-támadás célja lehet például egy vállalkozás érzékeny adatainak ellopása.

Még az informatikai rendszerek, hálózatok összeomlásához vagy a szervezetek legféltettebb belső információinak kiszivárgásához vezető szofisztikált és összetett kibertámadás is a legtöbb esetben egyetlen rosszul kezelt e-maillel kezdődik.

Mire építenek az adathalász támadások és mire érdemes figyelni? Az idei kiberbiztonsági hónap, valamint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet anyagai alapján mutatjuk:

adathalasz_fin.png

Hasznos tudni, hogy digitális visszaélések esetén, illetve akkor, ha adathalász üzeneteket kaptok vagy adathalász weboldalt észleltek, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez (NBSZ NKI) fordulhattok, amely intézkedik a nyíltan elérhető káros tartalmak eltávolításáról, lépéseket tesz a támadás forrásának megszüntetésére, valamint – az adott incidens kapcsán – szakmai tanácsokkal látja el a bejelentőt.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4217964908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása