soteu22_fbcover_navuj.png

 

A nyári szünet után rendesen belekezdünk: a hónap első programja során volt uniós biztosokkal elemezzük ki a Bizottság elnökének évértékelő és új irányokat bemutató SOTEU-beszédét, a következőn pedig már az aktuális energetikai kilátásokat és a téli gázhelyzetet vizsgáljuk meg a téma legjelesebb hazai képviselőivel. A hónap végén az irodalomé és a tudományé lesz nálunk a főszerep: Európai Írótalálkozónkon ismét a kontinens kiemelkedő elsőkönyves alkotóival beszélgetünk, a Kutatók Éjszakájára pedig ezúttal többek közt egy kis élménybiológiával, a COVID- és rákkutatás újdonságaival és az európai éghajlati paktum aktualitásaival készülünk. Tartsatok velünk!

 

Első programunkon, szeptember 15-én az Európai Bizottság két korábbi magyar biztosa, Balázs Péter és Navracsics Tibor elemzi von der Leyen elnök idei programadó #SOTEU beszéde alapján az EU elmúlt egy évét és a jövőbeli kilátásokat. 2010 óta hagyomány, hogy szeptemberben az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben foglalja össze az elmúlt év eredményeit, az Unió előtt álló legjelentősebb kihívásokat, és megjelöli a következő időszak prioritásait. A beszédet az EP strasbourgi ülésén vita követi. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szeptember 14-én tartja meg aktuális beszédét.

 

 

Ezt követően, 22-én az egyik legégetőbb témát járjuk körül szakértőinkkel: Hová tartasz, drága energia? című beszélgetésünkön ugyanis a jelenlegi európai energiahelyzetről beszélgetünk. Olyan aktuális és kulcsfontosságú energiaellátással kapcsolatos kérdésekre keressük a válaszokat, hogy lesz-e a lakosság és a vállalatok részére elegendő gáz télen, lesz-e szükség korlátozásokra, megszorításokra, előfordulhat-e, hogy nagymértékű energiahiány lép fel a közeljövőben. Mire számítsunk, és hogyan készüljünk fel a lehetséges kimenetelekre és hogyan befolyásolja mindez a fenntarthatósági törekvéseket, célkitűzéseket? Mindezeket megvitatjuk vendégeinkkel, Pletser Tamással, az EMEA olaj-, és gázipari elemzőjével (Erste Befektetési Zrt.), Sverla Viktorral, a MOL stratégiai igazgatójával és Bart Istvánnal, a Klímastratégia 2050 Intézet igazgatójával. A beszélgetést Inotai Edit vezeti.

 

 

Szeptember 30-ra két programmal is készülünk: az Európai Írótalálkozón reggeltől estig öt panelbeszélgetésre várjuk az Európai Elsőkönyves Fesztivál résztvevőit az idei budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz kapcsolódóan. Az alkotók olyan kérdéseket járnak körül, mint a növekvő Kelet-Nyugat távolság; a múltfeldolgozás a művészetben; a másság mint kihívás, az egyenlőtlenségek a társadalomban és a családban; vagy a testi, lelki, szellemi egészség és betegség problémái a mai európai irodalomban.

 

Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja a EUNIC és a budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közös programja, a Francia Intézet Európai Kreativitás programjának támogatásával, egyben a Kutatók Éjszakája bevezető eseménye. A rendezvényen angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

 

Ugyanezen a napon, 30-án este a tudomány iránt érdeklődőket várjuk, mint már oly sokszor a Kutatók Éjszakáján. Ez egy Európa-szerte minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén megrendezett ingyenes programsorozat, amelynek legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

 

 

Idén nálunk – kapcsolódva az előző programunkhoz – először az irodalmi kutatásokról lesz szó, majd az európai éghajlati paktum hazai nagykövetével, Huszár Andrással az európai zöld megállapodásról és aktuális éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekről beszélgetünk. Ezután következik egy kis „élménybiológia” Joós Andreával, aki rendületlenül hiszi, hogy a tanári pálya igenis menő, és lehet, sőt, érdemes a megszokottól elrugaszkodva, a modern kor vívmányait is használva kicsit túllépni a megszokott sémákon – a tanításban is. Facebook oldala, az Élménybiológia az „élettudományok reklámfelülete” – egy olyan platform, amely inspiráló és innovatív módszereket mutat be – nemcsak biológiatanároknak. :) Ezt követően a COVID- és a rákkutatás aktuális fejleményeiről beszélgetünk majd a Horizont Európa Nemzeti Kapcsolattartói hálózat szakérőivel, Borza Beatrixszal és Jeney Nórával, valamint dr. Kardon Tamás egyetemi docenssel, az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának titkárával.

 

Minden rendezvényünk ingyenes, előzetes regisztráció nélkül látogatható. Az Európa Pontban továbbra is javasoljuk maszk viselését. Az Európa Pont szeptemberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

---


Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.



Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3817930893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása