gyakornok.pngItt az idei frissített összefoglalónk az EU-s intézmények gyakornoki programjairól! Ahogy minden évben, most is arra buzdítjuk a nemzetközi együttműködések iránt érdeklődő frissdiplomásokat és pályakezdőket, hogy a nyári feltöltődés időszakában szánjanak egy kis időt az uniós lehetőségek megismerésére is – mert ebből rengeteg van. Legfrissebb rövid összefoglalónkban minden lényeges és naprakész infót megtaláltok egy helyen. Tapasztalatszerzésre – tapasztalatból mondjuk :-) – ezek a lehetőségek kiválóak. Hajrá!



Hasonló gyakornoki program valamennyi uniós intézménynél

Minden uniós intézmény, szerv és ügynökség fogad gyakornokokat hosszabb-rövidebb időre valamilyen formában. Legtöbbjük öthónapos gyakorlatokat hirdet meg, minden évben azonos időszakokban – jellemzően egyet tavasszal, és egyet ősszel. Jelentkezni általában körülbelül fél évvel az aktuálisan megpályázott gyakorlat előtt kell – a 2023 tavaszán induló programokra például most szeptemberig / októberig lehet jelentkezni. Mivel a pályázati anyagok összegyűjtése időigényes, érdemes nem az utolsó pillanatra halasztani.

A gyakornoki munkáért kapott ösztöndíj (amely jelenleg a legtöbb helyen 1200 euró körül mozog) általában fedezi a megélhetés költségeit. A részvételhez legtöbbször sikeresen befejezett BA diploma szükséges, de számtalan egyéb lehetőség áll rendelkezésre akár még a tanulmányok idejére vagy a mesterszakos diploma megszerzése utáni időszakra is. Ugyanakkor mindegyik uniós intézmény maga alakítja a gyakornokok kiválasztásának folyamatát, ezért a közös vonásokon felül érdemes a kiválasztott hely weboldalán alaposabban tájékozódni a felvételi folyamat részleteiről.

Minden egy helyen!

Táblázatunkban a pályakezdők előtt nyitva álló fizetett lehetőségekről találtok rövid összefoglalót a legfontosabb alapinformációkkal: a gyakornoki programok időtartamáról, a támogatás megközelítő összegéről, a túljelentkezésről, illetve a jelentkezési határidőkről. Részletes tájékoztatást valamennyi gyakornoki programról az Európa Portál forrásként is felhasznált összefoglaló oldalán, valamint az egyes intézmények hivatalos weboldalain olvashattok. Ezekhez segítségül a táblázat alatt összegyűjtöttük az egyes uniós szervezetek pontos linkjeit is.

A táblázatra (vagy ide) kattintva nagy méretben láthatjátok az információkat. Jó böngészést és készülődést!

gyakorlat_eu_jav.png

Hivatalos információs oldalak az uniós intézmények gyakornoki programjairól:

 

További gyakornoki lehetőségek az Európai Unió ügynökségeinél:

 


Képek: EC Audiovisual Service
kép1, kép2, kép3,
kép4

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6317890935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása