napra.pngMárciusi programjaink az együttműködés és a társadalmi felelősségvállalás gazdasági jelentőségével foglalkoznak. Szó lesz a sokaknak oly vonzó haknigazdaság veszélyeiről, a méltányos és igazságos fejlődéshez szükséges alapokról és a társadalmi értékekre, emberközpontúságra nagy hangsúlyt helyező fánk-közgazdaságtanról. Emellett látogatást teszünk Franciaországba és a bronzkorba is.

sajnaljuk_film.PNGLumière Filmklubunkban március 9-én, szerdán egy valós események ihlette brit filmet vetítünk, amely a sokaknak itthon is oly vonzó haknigazdaság sötét oldalát mutatja be. A Sajnáljuk, nem találtuk otthon Ken Loach filmje, a cannes-i filmfesztiválon mutatták be először. Rick családja a gazdasági válság óta egyre nagyobb nehézségekkel küzd. Hogy adósságaikat törleszteni tudják, a családfő egy szállító cég alvállalkozójaként csomagkézbesítőnek áll, ehhez hitelre vesz egy furgont. Nap mint nap keményen dolgozik, hosszú munkaórákkal, szoros határidőkkel. Mindenáron próbál talpon maradni ebben az embertelenül kizsákmányoló vállalati rendszerben, miközben családját is kezdi elhanyagolni. A filmvetítés után Jádi Németh Andreával, a bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével, a Corvinus Egyetem oktatójával Gyárfás Dorka beszélget. A rendezvény ingyenes, és regisztrációra sincs szükség, részletek a Facebook-eseményben.

csesze_fr.png

Az év első felében Franciaország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, Grenoble pedig Európa Zöld Fővárosa. Egy csésze Európa sorozatunk következő alkalmán, március 16-án ezért Franciaországba látogatunk. Szederkényi Olga, a rendezvény állandó házigazdája a francia elnökség terveiről, a legzöldebb francia városról, a francia Alpok fővárosáról beszélget vendégeinkkel: Pascale Andréanival, Franciaország nagykövetével és Dull Szabolccsal, a Telex.hu főszerkesztőjével. Részletek és regisztrációs infó az esemény linkjén.

hangszer.PNG

Március 18-án nagyon érdekes dupla eseményen utazunk vissza az őskorba. 15 órakor egy társasjátékba csatlakozhatunk be: kipróbálhatjuk, hogyan éltek a kora bronzkori közösségek, és felépíthetjük a Vučedol-kultúrát. A csapatok feladata egy-egy település építése és fejlesztése, öt generáción és öt fordulón keresztül. Ezalatt olyan történelmi tényekkel és hiedelmekkel találkozhatunk, amelyeket régészeti felfedezésekből tudunk a korszakról. Az „új világ” létrehozása a játékosok kreativitásától és együttműködésétől függ: a csapatcélok csak akkor érhetők el, ha a teljes közösség együttes céljaival összhangban állnak. A játék körülbelül három órás, regisztrálni ezen a linken tudtok.

A társasjáték után közvetlenül ugyanaznap az őskori zenéről, az emberiség és a zene viszonyáról tudhattok meg többet. Az Utazás a kezdetekhez című európai uniós projekt kutatója és zeneszerzője, Ljubomir Nikolić (Újvidék, Szerbia) többek közt arról beszél majd, hogyan rekonstruáljuk és rögzítjük az ősi hangokat, hogyan jutunk el egy hangszerlelettől a lejátszható hangfájlig, milyen zene kísérte őseink szertartásait. Ezután a projekt keretében készített, elektronikus és akusztikus elemeket is használó zenébe hallgathattok bele, sőt, lehetőség lesz kipróbálni őskori hangszereket külön-külön, és együtt, kamarazene formában is. További részletek és regisztráció itt.

napavallon.png

A március 23-ai Emberközpontú gazdaság című kerekasztal-beszélgetésünk vendégei arra keresik a válaszokat, hogyan tud az üzleti siker a társadalmi értékteremtéssel párhuzamosan működni. Simó György, a Tilos Rádió és az Origo alapítója, a T-Com korábbi vezérigazgatója 2009 óta befektető, a Day One Capital alapító partnereként ígéretes technológiai startupokat keres, miközben az emberközpontú vállalkozói kultúra és mentalitás magyarországi elterjesztésének elkötelezett híve. Antal Miklós ökológiai közgazdaságtannal foglalkozik, energetikai és gazdaságtani területen kutat, általában a környezeti fenntarthatóság előmozdításának esélyeit és módszereit vizsgálja, és egy új társadalmi vízió esélyeit próbálja felmérni. Pistyur Veronika a magyar startupvilág egyik legbefolyásosabb női alakja. A Bridge Budapest ügyvezetőjeként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a vállalható üzleti kultúra elterjedjen, és egy olyan világban éljünk, ahol az önbizalom alapját a tudás és teljesítmény adja. A regisztrációhoz és további információért klikk ide.

fank.PNG

A hónapban egy másik közgazdasági konferencián is részt vehettek az Európa Pontban. A fánk-közgazdaságtan olyan holisztikus modell, amely a közgazdaságtan több iskolájától, hagyományától vesz át koncepciókat. Elismeri a társadalom, a természeti környezet és a gazdaság egymásra utaltságát, így nem választja le ezekről a piacot külön entitásként. Nem csak növekedésközpontú, hanem nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére és a társadalmi értékekre, emberközpontúságra is.

Ahogy számos más területen, úgy a közgazdaságban is megjelent az erős, nők által képviselt vonal. Ferenc pápa nemrég megjelent könyvében a fánk-közgazdaságtan kapcsán arról is ír, hogy a női közgazdászok látásmódja a gazdasághoz fűződő gyakorlati tapasztalataikból született: „magas szintű tudományos munkájuk mellett végzett nem fizetett, nem hivatalos tevékenységük és az anyaságban vagy a háztartásvezetésben szerzett tapasztalataik tudatosították bennük a legalább hetven éve használt uralkodó gazdasági modellek hibáit”.

Programunk vendégei olyan nők lesznek, akik jelentős gazdasági szerepet vállalnak; ennek mozgatórugóiról, lehetőségeiről fogunk velük beszélgetni. Az esemény házigazdája: McMenemy Márk, itt tudtok regisztrálni.

Az Európa Pont minden márciusi programjának részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7217774674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása