konf1.pngTavaly májusban, az Európa-napon indult útjára az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat és a hozzá tartozó online platform azzal a céllal, hogy a szélesebb közvélemény közvetlenül is megossza a témával kapcsolatos elképzeléseit az európai döntéshozókkal. A konferencia résztvevői átlagemberek, a platformon pedig mindenki hozzászólhat. A mindeddig példa nélküli demokratikus gyakorlat lehetőséget kínál minden európai számára, hogy elmondja, mit vár az Európai Uniótól, milyen európai jövőt szeretne, milyen ötleteket látna szívesen megvalósulni. Pontosan miről szól ez az egész, és milyen volt magyarként részt venni benne? Erről beszél két, fiatal magyar vitacsoport-tag, Alexandra és Péter.

A konferencia Európa jövőjéről több elemből épül fel – ezekről, illetve a sorozat menetéről mi is írtunk korábban. A mostani szakaszban, január végéig működik az a négy európai polgári vitacsoport, amely különböző témákat vitat meg, és a vitacsoportok zárásaként előterjesztik az ezekhez kapcsolódó javaslataikat. A csoportok az alábbi témákkal foglalkoznak:

- erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság, munkahelyek, oktatás, ifjúság, kultúra, sport és digitális transzformáció;
- európai demokrácia és értékek, jogok, jogállamiság és biztonság;
- éghajlatváltozás, környezet és egészségügy;
- az EU a világban és a migráció.

A négy vitacsoportot 200-200 európai polgár alkotja, akiket a 27 tagállamból véletlenszerűen választottak ki. A csoportok – földrajzi származás (nemzetiség, illetve városi vagy vidéki környezet), nem, kor, társadalmi-gazdasági háttér és képzettség tekintetében – ugyanolyan sokszínűek, mint az EU. Minden vitacsoportban részt vesz tagállamonként legalább egy nő és egy férfi, és minden csoport egyharmada 16-25 év közötti fiatal.

A vitához nem szakértőkre vagy politikusokra van szükség, hanem az Európai Unióban élő mindennapi emberekre. A résztvevők legtöbbje nem szokott részt venni ehhez hasonló folyamatokban. Ahogy a számukra készített útmutató fogalmaz: „Mind Ön, mind a többi résztvevő Európa-szerte nap mint nap arra ébred, hogy a valóság sokak számára korántsem egyszerű vagy barátságos – minket pedig éppen az Ön egyéni nézőpontja és tapasztalata érdekel.”

Szólj bele a közös jövőnk alakításába!

A konferenciához jelenleg is bárki csatlakozhat!  Látogass el az online platformra, oszd meg véleményedet, ötleteidet, vegyél részt valamelyik eseményen, vagy szervezz Te is eseményt!  A megadott témák széles köréből választhatsz:  az éghajlatváltozástól az egészségügyön és a migráción keresztül a digitális átállásig. A platformra beküldött javaslatokat, gondolatokat folyamatosan gyűjtik, elemzik, figyelemmel kísérik, és a jövőben akár be is építhetik az európai priorításokba.

Az éghajlatváltozással és az egészségüggyel foglalkozó vitacsoport résztvevője, Csizmadia Alexandra szerint „borzalmasan jó érzés, hogy az EU odafigyel a kisemberekre is. Elmondhatjuk a véleményünket arról, mi mit szeretnénk, és egyetértünk-e vagy nem bizonyos álláspontokkal. Sok értelmes emberrel kerültem össze, egyszerűen élmény volt velük 8 órán keresztül vitázni az adott témákról. Nagyon jó a magyar delegáció is, azóta is tartjuk a kapcsolatot.”

Az EU világban elfoglalt helyéről szóló vitacsoport magyar tagja, Csákai-Szőke Péter azért jelentkezett, mert nagyon fontosnak tartja az Európai Unió demokráciájának fejlesztését. A csoport legfontosabb témája az EU kifelé irányuló imázsa és a világban betöltött szerepe. Péter azt várta a részvételtől, hogy a számára fontos témákban állást tud foglalni és párbeszédet tud kialakítani a politikusokkal. Legpozitívabb élménye a sokszínűségből adódott: „A legjobban az tetszett, hogy egy heterogén, több országból származó, változatos életkorú csoportnak is sikerült megtalálni a közös hangot és produktív vitát létrehozni. Nagyon meglepett, hogy mennyire tudtam azonosulni akár egy francia nyugdíjas problémáival is.”

A négy vitacsoport három-három – vegyesen személyes és online – ülést tart. Két csoport már túl van ezeken, kettőben pedig januárban kerül sor a harmadik ülésre. Minden vitacsoport 20 képviselőt jelöl ki a konferencia 2022. tavaszi plenáris ülésére, ahol előterjesztik javaslataikat.

„Mi a környezetvédelmet kaptuk, és nagyjából az irányelveket alakítottuk ki az első hétvégén, utána jönnek a pontosítások – mondta Alexandra. – Az egyik elég lényeges pont a közlekedés volt, reménykedem, hogy ebből a témából valami szuper ajánlást fognak az EU-nak lerakni.”

Az európai polgári vitacsoportok plenáris üléseit élőben közvetítik, míg vitáik és tanácskozásaik dokumentumait nyilvánosan hozzáférhetővé fogják tenni a Konferencia honlapján.

„Legkedvesebb emlékeim az újonnan megismert barátaimmal való beszélgetések. Sok érdekes, kedves embert ismertem meg az EU minden részéről. Nagyon nyitott, sokszínű és elfogadó társaság jött össze erre az alkalomra, szerintem mindenki sokat tanulhat egy ilyen hétvége alatt” – tette hozzá Péter.

Néhány vélemény a vitacsoportokban résztvevőktől (az első videóban a posztban is megszólaló Csizmadia Alexandra is szerepel):

 

 

 

 



Képek forrása: A kezdeményezés honlapja; EC – Audiovisual Service, Elisabetta Villa (
1., 2., 3.), Elyxandro Cegarra (1., 2., 3.)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6116803966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frikazojd · http://kocs.ma 2022.01.05. 13:15:38

Európai Egyesült Államokká kéne fejlődni de azt a fasiszták úgysem hagynák.

Ezkellnem 2022.01.05. 13:41:32

Európai Egyesült Államok liberálfasiszta diktatórikus államot nem engednek a fasiszták? Mik vannak?
Egybesült államok? Erőszakkal egybeterelt emberek gyülekezete az új Szovjetúnióban? Nem volt még elég a diktatúrából?

steery 2022.01.05. 14:04:18

Érdemes volna minden országban, helyileg, önállóan tisztázni a politikusok, mint köztisztviselők státuszát, a következő ügyekben.:
1. Ha az ország vezetői a választópolgárok alkalmazottai (nem önkényuralkodók!), akkor nem dönthetnek a saját fizetésükről. Mert nincs olyan cég a világon, ahol az alkalmazottak döntenek önállóan a saját fizetésükről és a tulajdonosnak ebbe nincs semmi beleszólása.
2. A törvényhozói hatalmat szigorúan szét kell választani a törvény megvalósító, végrehajtó hatalomtól. Tehát nem szavazhatnak, dönthetnek az ország törvényeiről, alkotmányáról olyan személyek, akik feladata ezen törvények szerint eljárni, betartani és betartatni azokat. Mert ha igen, akkor az nem demokrácia, hanem önkényuralom. A törvényhozók is alkalmazottak, ők sem dönthetnek a saját fizetésükről és nem kerülhetnek be a végrehajtói hatalomba, tehát nem lehetnek kormánytagok, miniszterek, elnökök.
3. A felelősségre vonás témája. A nép, mint tulajdonos és munkaadó meg kell, hogy követelje az alkalmazottak felelősségre vonását, a munkájuk átláthatóságát és utólagos elszámoltatását, megfelelően kialakított keretek között. Tehát nincs olyan, hogy valaki lelép és a tetteiért nem kell felelnie, a bajokat meg oldja meg az utódja.

Amíg ezen három alapvető követelmény nem teljesül, nem beszélhetünk semmiféle demokráciáról, az egész csak egy rossz vicc, púder a képünkbe az önkényuralkodók részéről.

jotund 2022.01.05. 14:20:54

@Ezkellnem: ha szerinted az Egyesült Államok a diktatúra, akkor költözz Észak-Koreába, te kis nyomi selejt?!

frikazojd · http://kocs.ma 2022.01.05. 14:27:23

@Ezkellnem: egyszer el kéne olvasni egy nyolcadikos törikönyvet, ratyikám

DFK 2022.01.05. 15:23:12

Gondolom figyelnek arra, hogy szinte csak ballibsik vegyenek részt...

.

DFK 2022.01.05. 15:25:40

@frikazojd: valahogy nem ismered a az elmúlt 100 év európai történelmét. Hova lettek a többnemzetiségű szövetségi államok?

Kivlov 2022.01.05. 18:00:10

Elég lenne visszatérni a Barroso-szerű gazdasági együttműködés megközelítésre, a jelenlegi "belepofázunk mindenbe és kizsaroljuk az akaratunkat" logikától.

midnightcoder2 2022.01.05. 18:34:20

@Kivlov: Pontosan. Igazából az EU tagországai annyira különbözõ kultúrát képviselnek, hogy soha nem lesz belõle egy ország. Más egy déli és egy északi civilizáció még az EU-n belül is - sõt, még akár egy országon belül is, lásd észak és dél olaszország. Más egy nyugati ország ahol a polgár onnan ismeri a multikultit hogy a néger szolga behozza az ötórai teát, és más egy keleti ahol az erre járó törökök, tatárok jelentették az idegenforgalmat. Más a baloldal megítélése egy nyugati országban, ahol a polgár kb. annyit látott a létezõ szocializmusból, hogy a balatonnál olcsó volt a hekk és az odahaza segédmunkás olasz dígó is nyugat-európai istencsászár volt, és más akinek még megvannak az élményei a béketábor belsejérõl is.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.05. 19:43:09

Sztem bomlás lesz a vége. Európa józanabbik fele, a franciák, olaszok és a V4 kiválik, az etnomazochista németek, hollandok és skandinávok pedig saját demográfiai katasztrófájukban agonizálva, és totális anarchiába süllyednek.

Bambano 2022.01.06. 01:33:50

@trev: "Az olyan hülyékből volt elég, akik nem ismerik a liberalizmus jelentését sem. ": az eu-s politikusokra célzol?

Bambano 2022.01.06. 01:39:46

az egész cécóval az a baj, hogy bármelyik oldalt nézem, mindegyik kényszeresen hajtogatja a saját eszmerendszerét, és semmi mást. és kínosan ragaszkodik az álmához, miszerint ő az igazság letéteményese. a másik oldalról meg mélyen hallgat, függetlenül attól, hogy annak van-e igaza vagy nincs.

kukába minddel!
süti beállítások módosítása