soteu_jatek_meg_laposabb.pngÖrülünk, hogy ilyen sokan játszottatok az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének legutóbbi kvízjátékán, és teszteltétek, hogy mennyit tudtok Európa jelenlegi helyzetéről, a jövőbeli tervekről. Mind a hét kérdésre több mint hatszázan válaszoltatok, és pontosan 238 játékosnak volt az összes válasza helyes – a három nyertest már értesítették, úgyhogy nézzetek emailt!

Ha ellenőriznétek, hogy jók voltak-e a válaszaitok, vagy egyszerűen tudni szeretnétek, mire készül jelenleg Brüsszel Ursula von der Leyen idei évértékelő és programkijelölő beszéde alapján, röviden bemutatjuk.

  1. Járványkezelés egy megerősített európai egészségügyi unióval – mi lesz az új uniós hatóság, a HERA feladata?

Egy éve még azt sem lehetett tudni, készül-e egyáltalán a Covid19 ellen biztonságos és hatékony vakcina. Mára Európa a világ éllovasai közé tartozik, az EU felnőtt lakosságának több mint 75%-a teljes körű védettséget élvez. Von der Leyen elnök szerint a világjárvány rávilágított, hogy a hasonló válsághelyzetek elkerüléséhez ki kell építeni az erősebb európai egészségügyi uniót. Ennek központi eleme az új hatóság, a HERA (European Health Emergency Preparedness and Response Authority / Európai Unió Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága) lesz, legfontosabb feladata az európai egészségügyi rendszerek szorosabb együttműködésével a jövőbeli egészségügyi veszélyek megelőzése, felderítése, gyorsabb és hatékonyabb kezelése.

 

  1. Hány digitális Covid-igazolványt állítottak ki eddig Európa-szerte?

A világjárvány elleni küzdelemben Európa bizonyította, hogy vészhelyzetben képes együtt, gyorsan és hatékonyan fellépni. Ennek jó példája az uniós digitális Covid-igazolvány, amely 2021 márciusában még csak javaslat szinten létezett, de mára négy kontinens 42 országa csatlakozott a rendszeréhez, megkönnyítve az emberek biztonságos utazását. Több mint 400 millió igazolványt állítottak ki Európa-szerte. (Ez az adat a játék ideje alatti számokat jeleni. A legfrissebb tájékoztatás szerint már 591 millió kiállított igazolványnál tartunk).

 

  1. Mire szolgál a chipekről szóló új európai jogszabály?


A digitális átállás kulcsfontosságú az európai versenyképesség szempontjából. Az okostelefonoktól kezdve a vonatokon át az intelligens gyárakig minden félvezetőkkel működik, de jelenleg Európa az Ázsiában gyártott csúcstechnológiás chipektől függ, és ezek hiánya miatt most számos európai iparág került nehéz helyzetbe. Von der Leyen elnök szerint emiatt Európa technológiai szuverenitása is veszélyben van. Ezt orvosolná a chipekről szóló új európai jogszabály, amely egyszerre összekapcsolja majd az európai országok világszintű kutatási, tervezési és tesztelési kapacitásait, koordinálja az uniós és nemzeti beruházásokat ezen a területen, és új európai chipgyártási kapacitások kiépítését is támogatja.

 

  1. Melyek az EU klímavédelmi tervei?


Az EU volt az első nagy gazdaság, amely az európai
zöld megállapodás keretében részletesen ismertette klímavédelmi terveit és átfogó jogszabályrendszert mutatott be az éghajlatváltozás kezelésére. Ez alapján az EU 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55%-os csökkentését tervezi, és a méltányos átmenet és az energiaszegénység megoldására új Szociális Klímaalapot fog létrehozni. Emellett konkrét jogszabályokat javasol a tisztább energia, intelligensebb autók és a zöldebb légi közlekedés elterjesztése érdekében. A Bizottság elnöke szerint most a többi gazdaságon a sor, hogy vállalásaikat konkrét tervekkel is alátámasszák. Erre az idei, glasgow-i éghajlatvédelmi ENSZ-konferencia biztosít majd alkalmat.

 

  1. Mire alapozna az új európai védelmi unió?

Új nemzetközi rend van kialakulóban, az Európára leselkedő fenyegetések jellege pedig gyorsan változik a kibertámadásoktól a hibrid támadásokon át a növekvő űrfegyverkezési versenyig. Von der Leyen szerint ezért az EU-nak szorosabbra kell fűznie együttműködését partnereivel, és saját védelmi képességeit is meg kell erősítenie: „Európa képes többet tenni egyedül is, és ez egyértelműen a kötelessége is”. Ezzel kapcsolatban felvázolta egy új, európai védelmi unió alapjait, amelyben a tagállamoknak javítaniuk kell hírszerzési együttműködésüket és meg kell teremteniük az új kibervédelmi politika alapjait.

 

  1. Hogyan védi az EU a szabadságjogokat?

Von der Leyen megfogalmazásában „a jogállamiság a szabadságok védelme. Az európai értékek, az uniós szerződések és az európai jogszabályok szabadságot biztosítanak: hogy az lehess, aki vagy, azt mondhasd, amit gondolsz, és azt szeress, akit akarsz”. Az Unió továbbra is mindent meg fog tenni, hogy ezeket az értékeket és a belőlük fakadó szabadságokat megvédje. A Bizottság számos területen jelentett be ehhez kapcsolódó lépéseket: az európai költségvetés védelme érdekében erősebb fellépést ígért a korrupció ellen, a sajtószabadság védelmét új médiaszabadságról szóló jogszabály előterjesztése szolgálná, emellett a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni küzdelemről szóló új jogszabály előterjesztését is helyezte kilátásba.

 

  1. Mit kínál az ALMA program a fiataloknak?

Von der Leyen szerint az Uniónak biztosítania kell, hogy az európai javakból a következő nemzedék is részesülhessen. Európának minden fiatalra szüksége van, ezért fontos, hogy a közösség jobban támogassa azokat, akik nehezebben tudnak érvényesülni. A Bizottság által javasolt új program, az ALMA abban segítené a fiatalokat, hogy egy másik uniós országban szakmai tapasztalatot szerezzenek és intenzív képzésben részesülhessenek hazájukban.

A válaszokat kiértékelték, a hét kérdés mindegyikére helyesen válaszolók között sorsoltak, a nyerteseket pedig már értesítették – nézzetek emaileket! Gratulálunk mindenkinek, aki végigjátszotta a kvízt! Aki most nem nyert, ne csüggedjen – biztos nem ez volt az utolsó hasonló játék! ;-)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2116730888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.10.22. 08:30:27

STOP EU 30km/h speed limit!
HUXIT!
süti beállítások módosítása