gyak.pngAki érdeklődik a nemzetközi kapcsolatok iránt, a jövőben nemzetközi szervezetnél, cégnél, vagy akár csak multikulturális környezetben dolgozna, annak remek lehetőséget jelentenek a fizetett uniós ösztöndíjak. Akit még esetleg az EU működése is érdekel, és szívesen elhelyezkedne valamelyik uniós szervezetnél, annak pedig szinte kötelező megpróbálni: a gyakorlat öt hónapja alatt mindenki megismerheti, hogyan is őrölnek a malmok „Brüsszelben”. Tapasztalatszerzésre – tapasztalatból mondjuk :-) – ezek a lehetőségek mindenképp kiválóak.

Általános tudnivalók

Valamilyen formában minden uniós intézmény fogad gyakornokokat hosszabb-rövidebb időre, legtöbbjük öthónapos gyakorlatokat hirdet meg, minden évben azonos időszakokban – jellemzően egyet-egyet tavasszal és ősszel. Jelentkezni általában körülbelül fél évvel az aktuálisan megpályázott gyakorlat előtt kell – a 2022 tavaszán induló programokra például most szeptemberig / októberig. A gyakornoki munkáért kapott ösztöndíj (amely jelenleg a legtöbb helyen 1200 euró körül van) általában fedezi a megélhetés költségeit. A részvételhez legtöbbször sikeresen befejezett BA diploma szükséges, de számtalan egyéb lehetőség áll rendelkezésre akár még a tanulmányok idejére vagy az MA diploma megszerzése utáni időszakra is.

Minden egy helyen!

Táblázatunkban a frissdiplomások előtt nyitva álló fizetett lehetőségekről találtok rövid összefoglalót a legfontosabb alapinformációkkal: az ösztöndíjak időtartamáról, a támogatás megközelítő összegéről, a túljelentkezés mértékéről, illetve a jelentkezési határidőkről. Részletes tájékoztatást valamennyi típusú gyakornoki programról az Európa Portál forrásként is felhasznált összefoglaló oldalán, valamint az egyes intézmények hivatalos weboldalain olvashattok, ezekhez segítségül a táblázat alatt összegyűjtöttük az egyes uniós szervezetek pontos linkjeit.

Gyakorlat a COVID alatt

Jelentkezéskor fontos tisztában lenni azzal, hogy mivel a koronavírus-járvány az élet szinte minden területén éreztette hatását, az uniós intézmények által működtetett gyakornoki programok sem tudják magukat teljesen függetleníteni a járványhelyzettől. Bármikor adódhat olyan helyzet, ami miatt esetleg bizonyos előre nem látott változtatásokat vezetnek be a gyakornoki programok megszokott lebonyolítási rendjében. A pályázókat az intézmények kellő időben értesítik minden ilyen változásról.

A táblázatra (vagy ide) kattintva nagy méretben láthatjátok az információkat. Jó böngészést és készülődést!

eu_osztondij_tabla_2021_1.png

Hivatalos információs oldalak az uniós intézmények gyakornoki programjairól:

 
További gyakornoki lehetőségek az Európai Unió ügynökségeinél:


Kép forrása:
Európai Bizottság, Audiovisual Service (Jennifer Jacquemart) – a 2015 őszi programjába felvett gyakornokok csoportképe


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1216662328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.08.17. 16:02:28

Ez remek lehetőség!
Addig kell élni vele, amíg a zorbáni fidesz ki nem viszi az országot az EU-ból.
Ezt nem kellene hagyni.
süti beállítások módosítása