covid_cover1.PNGMikor, mennyi és milyen Covid19-oltóanyag érkezett az uniós országokba? Hogy áll az átoltottság a tagállamokban? Hol lehet erről hiteles információt találni? Nagyon sokakat érdekelnek ezek a kérdések, a neten pedig sok, sokszor egymásnak ellentmondó statisztika kering. Aki szeretné ezeket az adatokat nagyjából valós időben nyomon követni, annak mi az EU hivatalos oldalát és vakcina-követőjét (Vaccine Tracker) ajánljuk figyelmébe.

Az oltás a kulcs

A megbízható és mindenki számára elérhető oltás kulcsfontosságú ahhoz, hogy túljussunk a koronavírus-járványon, és életünk visszatérhessen megszokott medrébe. Ezt – ahogy azt korábban mi is bemutattuk – az EU többek között oltóanyag-stratégiájával segíti, amelyben piaci erejét kihasználva az egész közösség számára szerez be és foglal le oltóanyagokat különböző cégektől, eddig összesen 2,6 milliárd dózis mennyiségben.

De mennyi jön?

Ahogy az egyes gyártók újabb engedélyezett oltóanyagokat tudnak leszállítani, minden tagállam egyidejűleg jut hozzájuk lakosságarányosan kiosztva. A tagországok által szolgáltatott adatok alapján az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hetente kétszer közzéteszi az oltóanyagokra és oltásokra vonatkozó legfrissebb információkat, amelyek a European Surveillance System (TESSy)-be futnak be. Így a Központ oldalán követhető, hogy hivatalosan mely vakcinából milyen mennyiségben érkeztek dózisok az egyes tagállamokba, és azokból mennyit adtak már be.

A Központ Vakcina-követőjének (Vaccine Tracker) március 10-én elérhető adatai alapján például Magyarországra eddig összesen 2 015 500 dózis érkezett az öt hazánkban engedélyezett oltóanyagból (BioNTech-Pfizer 889 200, Sinopharm 550 000, AstraZeneca 349 900, Moderna 80 400, Sputnik V 146 000), amelyből eddig 1 316 935 dózist adtak be, az összes 65 százalékát. Eddig az oltható magyar lakosság 12,4%-a kapta meg már legalább az első dózist (uniós átlag 8,5%), 3,9%-a pedig már mindkettőt (uniós átlag 3,5%). Magyarország lakosságából jelenleg 8 060 478 fő oltható, azaz 18 éven felüli.

A hazánknak leszállított oltóanyagok közel fele (44%) még mindig a legmodernebb technológiával készült Pfizer-BioNtech oltóanyag. Magyarország az uniós, közös beszerzés mellett még kétféle vakcinát engedélyezett és vásárolt, ennek is köszönhető, hogy több forrásból több az egy főre jutó leszállított oltóanyagok száma itthon. Az uniós átlagot tekintve a leszállított oltóanyagok 78%-át már beadták az uniós országokban, Magyarországon ez az arány a legfrissebb adatok szerint 65%.

A legfrissebb hivatalos adatok az uniós országokból

Az alábbi táblázatokban a vakcinák leszállításával és az átoltottsággal kapcsolatos legfontosabb, és az oldalon megjelent legfrissebb adatokat lehet böngészni. (Megjegyzés: az adatokat maguk a tagállami hatóságok jelentik hetente kétszer. Nem netről összekutatott statisztikákról van tehát szó, mint sok hasonló figyelő esetén, azonos időpillanatban mutatja a tagállamok által jelentett adatokat, viszont némi késés előfordulhat az adatok frissítésénél. A magyar koronavirus.gov.hu oldal adatai ennél gyakrabban frissülnek, ezzel magyarázható, hogy ott ugyanezen a napon a Pfizer-BioNtech vakcinából már 1 008 915 dózist, Sputnyik V vakcinából pedig 325 600 dózist jeleznek, amelyből a múlt héten érkezett orosz szállítmány hatósági vizsgálata még tart.)



Képek forrása:
Vaccine Tracker, Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ

Forrás és további információ:


-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4016456876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2021.03.11. 11:00:07

Otodiken lett pozitiv a koronatesztem. Kutyaul voltam, mindennek hulye ize volt, lazas voltam, gyenge, olyan kohogorohamokkal, hogy azt hittem kikopom a tudomet. A kutya nem foglalkozott velem, kiveve a rendorseget, akik a Nagy Testver alkalmazasukat akarjak letoltetni velem allandoan. Mintha nem beteg lennek, hanem valami sulyos bunozo, haziorizetben.
15en, ejfelkor jar le a karantenunk, 3an vagyunk.

Emmett Brown 2021.03.11. 11:19:18

@]{udarauszkasz: elvileg lenne még 10 napotok, mert nem lehet tudni átadtad-e a családnak.

]{udarauszkasz 2021.03.11. 11:21:57

Meg neha kohecselek egyet-kettot, de egyebkent mas bajom nincs mar, izeket is normalisan erzek, a szaglasom kicsit gyenge, de ez a gyogyultaknal se jon helyre egyik naprol a masikra.
Szerintem, ha most tesztelnenek, mar negativ lenne.

nincs1agy 2021.03.11. 13:47:34

Hányan regisztráltak eddig az oltásra? Egyébként meg az átoltottsághoz képest egy lényegtelen mutató az, hogy a megérkezett vakcinák hány %-a került beadásra. Sajnos a Covid kapcsán egy tipikus ellenzéki taktika, hogyha egy adott releváns mutató tekintetében kifejezetten jól áll az ország, akkor kreálnak valami lényegtelen mutatót, és azt lobogtatják..

Vén motoros 2021.03.11. 14:46:53

@nincs1agy: Itt a legnagyobb eééelnéki csúsztatás, hogy kb. 2-3 héttel ezelőttig Magyrország bespájzolta a 2. oltásokat, tehát azok eleve 20 napig vagy 28 napig NINCSENEK ELOLTVA! Az igaz, hogy klb. két hete nem tartalékolnak, és minden beérlkezőz eloltanak, DE azok, akik már KORÁBBAN megkapták a 2. oltás időpontját, azoknak továbbra is félre van téve a 2. adagjuk! Ráadásul a Szaljutból azz első és második oltás KÜLÖNBÖZIK (a többinél egyforma), ezért ott nem is lehet mást csinálni, mint az első oltákor bespájzolni az első oltás párját. Gusztustalannak tartom, hogy ha végre valamiből az élen állunk (csak Málta előz meg, de az egy Városállam...), akkor az ellenég képes az aranyból is szart gerjeszteni.

Emmett Brown 2021.03.11. 15:09:20

@]{udarauszkasz: mindegy. A gond az, ha átadod a családtagnak, aki esetleg tünetmentes hordozó lesz.

]{udarauszkasz 2021.03.11. 15:54:59

@Emmett Brown: Viszont en mar elvileg mehetek, mert ha vege van a karantennek, es meggyogyultam, mar nem fogok fertozni egy jo ideig.

Nancsibacsi 2021.03.11. 20:04:13

@Vén motoros: De, tartalékolnak. Aki 2 héttel ezelőttig kapta meg az oltást az az oltàskor megkapta a 2. Időpontot is, és az nem változott. Plusz az időpontok leszervezése kb heti ciklusokban megy. Gyakorlatilag ami a héten jött, az lesz már az összes eloltva, abból nem lesz tarcsi.
süti beállítások módosítása