oscar.pngIsmertették a legjobb nemzetközi játékfilm Oscar-jelöltjeinek tizenötös listáját – sajnos a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre nem szerepel köztük.  Ott van viszont hat európai, köztük négy uniós ország filmje – posztunkból kiderül, melyek ezek.

Idén nem februárban, hanem áprilisban adják át a filmvilág egyik legnagyobb figyelemmel kísért díját, az Oscarokat, de a visszaszámlálás már megkezdődött. Február 9-én kilenc kategória esélyeseit ismertették, köztük a legjobb nemzetközi játékfilm (gyerekkori nevén legjobb idegen nyelvű film) tizenöt esélyes alkotását, ez a kör szűkül még majd tovább öt filmre március 15-én. A díjra rekordszámú, 93 jelölés érkezett a világ minden részéről. Sajnos a Magyarországról jelölt, Horvát Lili által rendezett Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre nincs a kiválasztottak között.

Dán, cseh, (lengyel), francia, román, norvég és bosnyák esélyesek

Ott van viszont a nemrégiben az Európai filmdíjat is besöprő, dán színekben nevező (dán-svéd-holland koprodukcióban készült) Még egy kört mindenkinek (Druk) című alkotás Thomas Vinterbergtől. A főszereplő Mads Mikkelsen lett a legjobb európai színész, de a film hozta el a legjobb film, rendezés és forgatókönyv díját is az online megtartott Európai Filmdíj gálájáról. A Mikkelsen által játszott karakter három pedagógus barátjával teszteli az elméletet, amely szerint a mindennap fogyasztott alkohol sikeresebbé tesz  a magánéletben és a munkában.



A jelöltek közé került Charlatan (Šarlatán) című cseh film
Jan Mikolášek gyógyító ellentmondásos történetét dolgozza fel, aki gyógynövényekkel, életmódbeli tanácsokkal és saját megérzéseivel kezelt sok száz embert a legszegényebbektől a leggazdagabbakig. Páciensei közt volt többek között Antonín Zápotocký csehszlovák államfő is. Mikolášeket végül a kommunista államvédelem emberei állították félre. A filmet a lengyel film egyik legnagyobb alakja, a sokoldalú és többszörös Oscar-jelölt Agnieszka Holland jegyzi, aki Andrzej Wajda és (korábbi vendégünk) Krzysztof Zanussi filmrendezők asszisztenseként és forgatókönyvírójaként kezdte pályáját, tanulmányait Prágában folytatta, ahova örömmel tért vissza a film kedvéért.



Franciaországból
a Deux (Mi ketten) című francia dráma került a tizenötös listára. A film két hetvenes éveikben járó nő történetét meséli el – két legendás színésznővel, a német Barbara Sukowával és a francia Martine Chevallier-vel a főszerepben –, akik titokban évtizedek óta szeretik egymást, majd egy hirtelen esemény hatására feje tetejére áll életük. A komplex, komoly kérdéseket feszegető dráma a rendező, Filippo Meneghetti első nagyjátékfilmje, amelyen közel hat évig dolgozott.



A román jelölt, a Collective (Colectiv) című dokumentumfilm
a román közelmúlt egyik legfelkavaróbb és legnagyobb hatású tragédiáját, a Colectiv nevű szórakozóhely 2015-ös balesetét dolgozta fel. A klubban tűz ütött ki, a helyen pedig nem működött a vészkijárat, így végül összesen 64-en haltak meg. Sokan nem is a helyszínen vesztették életüket, hanem utána, kórházi ápolásuk alatt, olyan sérülések következtében, amelyek nem voltak életveszélyesek. Erről forgatott megrázó erejű dokumentumfilmet Alexander Nanau, aki nem az esemény körülményeit, hanem jóval tágabb összefüggésben a román egészségügy helyzetét mutatja be, a tragédiát követő oknyomozó újságírok feltárásaira alapozva.



Norvégiából
egy érzelmes dráma, a Remény (Håp) került a kiválasztottak közé. A film egy középkorú pár történetét meséli el, miután kiderül, hogy a feleségnek gyógyíthatatlan agydaganata van, és csak hónapok vannak hátra az életéből. Mindössze hét nap alatt a pár szembesül számos szőnyeg alá söpört problémájával, felszínre kerül kapcsolatuk valódi természete. A norvég-svéd koprodukció férfi főszerepét Stellan Skarsgård alakítja, feleségét a norvég Andrea Braein Hovi játssza. A filmben Maria Sødah rendezőnő személyes élményeit dolgozza fel – hét évvel ezelőtt őt is halálos daganattal diagnosztizálták, amit extrém nehezen dolgoztak fel férjével.



A jelöltek között találjuk még Bosznia-Hercegovina nevezését, Quo Vadis, Aida? címmel, amely a délszláv háború legszörnyűbb eseményét, az 1995-ös srebrenicai vérengzést mutatja be. A főszereplő bosnyák tolmács az ENSZ megbízásából dolgozott a helyszínen – számos titkos információhoz is hozzájutva így –, miközben családja a háború elől az ENSZ védett bázisán próbált védelmet találni. Mikor a szerb csapatok megszállták a várost, megpróbálta megmenteni férjét és fiait. A filmet Jasmila Žbanić rendezőnő jegyzi, aki 2006-ban Szerelmem, Szarajevó című filmjével elnyerte az Arany Medvét Berlinben.


-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6016422762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezust 2021.02.11. 16:00:53

ez is az amerikai filmintézet bosszuja orbánékért.amerikai gazemberek
süti beállítások módosítása