cover.pngMindig nagy örömmel számolunk be arról, ha egy magyar kulturális projekt nemzetközi elismerésben részesül. Kiváltképp így van ez most, amikor egyik kedvencünket, a Budapest100 programsorozatot az Európai Unió Kulturális Öröksége díjjal tüntették ki. Valószínűleg sokan egyetértenek abban, hogy a hihetetlen gazdagságú budapesti épített örökség megismertetése és megőrzése, valamint a közösségformálás szempontjából valóban példaértékű lehet egész Európa számára. Szívből gratulálunk a Budapest100 szervezőinek az Európa Nostra-díjhoz!

Ez Magyarország huszadik hasonló elismerése: korábban többek között a New York kávéház, a Zeneakadémia, a Szépművészeti Múzeum vagy az Uránia mozi fel- és megújítása, a gödöllői királyi kastély Egy kastély titkos élete címet viselő, fiatalok bevonásával létrejött különleges kiállítása, vagy az UCCU Roma Informális Alapítvány érzékenyítő oktatási workshopjai kaptak hasonló elismerést, különböző kategóriákban.

Képek forrása: a Budapest100 sajtóközleménye


A Budapest100

Az évente megrendezett Budapest100 kezdeményezésben a szervezők budapesti épületeket – középületeket és lakóházakat – és azok különleges történeteit mutatják be, bizonyítva, hogy minden ház lehet érdekes és értékes. Rengeteg lelkes lakó és önkéntes segítségével kelnek ilyenkor új életre a házak, amelyeket egy májusi hétvége háromnapos fesztiválján bárki bejárhat és megismerhet. A látogatók vezetett sétákon, különböző kiállításokon keresztül megosztják egymással történeteiket, tudásukat és tapasztalataikat, ezáltal építve az egymás közötti kapcsolatokat és a kölcsönös megértést.

A projekt 2011-ben indult az OSA – Open Society Archives és a budapesti KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére. Kezdetben az egyes években századik évüket betöltő épületekről emlékeztek meg, de az első világháború hatásai miatt 2015-től kezdődően nagyon kevés százéves épület maradt fenn, így 2016-tól minden évben más-más témát választanak: például a százéves Bauhaus mozgalmat vagy a főváros egyesítésének 150. évfordulóját.

Aki esetleg még nem vett volna részt ilyen programon, sajnos kicsit most várnia kell, mert az idei Budapest100 rendezvénysorozat – amely az egyesült főváros 150. évfordulóját járta körül – épp májusban volt. Érdemes figyelni a rendezvénysorozat honlapját: a program jövőre sem marad el, és májusban is várnak majd mindenkit Budapest érdekes házai! :)

 

A zsűri méltatása a programsorozatról:

Ez a lenyűgöző esemény az évek során folyamatosan gyarapította közösségét. Felhívja a figyelmet a kevésbé ismert épített örökségre, amelyet változatos módokon mutat be, különös tekintettel a személyes történetek jelentőségére az épületekkel és a várossal kapcsolatban. A Budapest100 figyelemre méltó aspektusa az emberek bevonása a házak kutatásába és bemutatásába, ezzel elősegítve a kezdeményezőkészség és a felelősségvállalás, valamint a környezetről való gondoskodás fejlődését, ami kihívást jelentő feladat. A Budapest100 fesztivál katalizátorként működik a közösségépítésben, és sokféle közösséget ösztönöz arra, hogy hasonló kezdeményezéseket indítsanak el saját településeiken, erősítve az örökség megőrzésének és ünneplésének fontosságát. Adaptálhatósága és erős módszertana más települések számára is megvalósíthatóvá teszi.”


Europa Nostra az európai kulturális örökség védelméért – már 1980 óta

Az Europa Nostra díj (az Európai Unió Kulturális Örökségdíja) az egyik legfontosabb európai örökségvédelmi elismerés. Az Europa Nostra nevű páneurópai NGO független kezdeményezéseként indult 1980-ban, és 2002-ben vált az EU hivatalos kitüntetésévé. Célja a kulturális és természeti örökség elismerése és népszerűsítése, fontosságának bemutatása az európai társadalom, gazdaság és környezet szempontjából. A díj célja emellett a legjobb gyakorlatok megismertetése is szerte Európában, ezenfelül ösztönzi a határokon átnyúló tudáscserét, és szélesebb hálózatokba kapcsolja az örökségvédelemben érdekelt feleket.

Díjazza például a kiemelkedő megóvási és adaptív újrafelhasználási tevékenységeket (természeti és épített értékek helyreállítási, rehabilitációs és megőrzési munkáit, valamint a kulturális örökségi helyszínek megtöltését új tartalommal), a kulturális örökségekhez és azok védelméhez kapcsolódó kiemelkedő kutatásokat, oktatási, képzési és készségfejlesztő tevékenységet, az örökségvédelem területén kiemelkedő egyéni teljesítményeket, a „kulturális örökség bajnokait”, valamint a polgárok bevonását és tudatosítását elősegítő kulturális programokat. A Budapest100 idén ez utóbbi kategóriában kapta az elismerést.

Az Európai Örökség-díj átadóeseményét szeptember 28-án a velencei Palazzo del Cinemában tartják, az ünnepségen jelentik be a Grand Prix és a Közönségdíj nyerteseit is, akiket az idei év díjazottjai közül választanak ki, és akik egyenként 10 000 euró pénzjutalomban részesülnek.

Ha szeretnétek, hogy a Budapest100 legyen a közönségdíjas, itt tudtok szavazni a projektre!

 

 

Európai Kulturális Örökség díja vs. Európai Örökségi cím

Fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió Kulturális Örökség díja, amelyet röviden csak Europa Nostra-díjként szoktak emlegetni, nem azonos az Európai Örökségi címmel (European Heritage Label). Ez utóbbi az európai integráció számára szimbolikus jelentőséggel bíró helyszíneket díjazza, és védi – az UNESCO világörökségi díjához hasonló módon. Az Europa Nostra ezzel szemben mindig valamilyen örökségvédelmi tevékenységhez kapcsolódik.

További információ az Europa Nostra-díjról:


---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr10018147714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása