maltai_mezes.jpgMáltán nincsen karácsony Qagħaq tal-għasel nélkül. A fűszeres, édes-illatos krémmel töltött karika elkészítéséhez hagyományosan fekete melaszt használnak, ezt részben vagy akár teljesen az itthon könnyebben elérhető mézzel is helyettesíthetjük. Régebben csak a karácsonyi időszakban volt jellemző, de mára már a máltai mindennapok részévé vált. Szóval van gasztronómia a nyúlon túl is Máltán: mutatjuk, hogy az édesszájúaknak mit nem érdemes kihagyniuk a máltai konyhából karácsonykor – vagy bármikor.

Gesztenyebarna mézkarikák – amiben se méz, se gesztenye

Az édesség neve szó szerinti fordításban mézes karika, ugyanakkor az eredeti receptben nincsen méz, a töltelék fő összetevője a melasz (sűrű cukorszirup, a cukorgyártás egyik mellékterméke). Máltaiul a melasz għasel iswed (fekete méz), innen származhat az étel elnevezése. Régebben, vidéken az édességhez qastanija-t használtak, amelyet a lépesmézből a méz kinyerése után maradt lép, azaz a méhviasz megolvasztásával nyertek. A lép felolvasztásakor barnás szint kapott, innen a qastanija, azaz a gesztenye elnevezés – de ahogy méz sincs a hagyományos receptben, úgy gesztenyét is felesleges keresnünk benne.

Van viszont a töltelékében sok fekete melasz, citrushéjak, kakaó és mindenféle karácsonyi fűszer: szerecsendió, fahéj, ánizs, darált szegfűszeg – a klasszikus édes-fűszeres illat igazi karácsonyi hangulatot varázsol a máltai konyhákba is. A süteményt bárki könnyedén elkészítheti maga is, de a cukrászdákban, pékségekben az ünnepi időszakon kívül is egész évben megtaláljuk.

Most akkor mézzel, vagy nélküle?

A máltai méz világhírű, a méhészkedésnek óriási hagyománya van a szigeteken az ott élő, őshonos méheknek köszönhetően. Málta neve is vélhetően innen származik: az ókori görögök a méz szigeteként hivatkoztak a szigetországra (Μελίτη /Melite), amely a római korban Meltaként élt tovább. Szóval, nem követünk el szentségtörést, ha mézzel készítünk el egy máltai édességet. Az interneten fellelhető máltai receptekből sok megengedő ezzel kapcsolatban, és váltja ki a melaszt mézzel – így, ha nincs épp otthon fekete melaszunk, hát ne csüggedjünk.

A recept

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt

3 tojássárgája

50 g margarin

víz vagy ánizslikőr

(édesszájúak az omlós tésztába is tehetnek kis cukrot)

 

A töltelékhez:

400 g fekete melasz, méz vagy e kettő kombinációja

4 dl víz

100 g cukor

180 g búzadara

1 mandarin, citrom és narancs reszelt héja

1 evőkanál ánizsmag

1 evőkanál vegyes karácsonyi fűszerek

2 evőkanál kakaópor

3 evőkanál narancsvirágvíz


Elkészítés

Keverjük össze a tésztához valókat (annyi folyadékot tegyünk hozzá, hogy jól formálható legyen), gyúrjuk össze, majd becsomagolva tegyük a hűtőbe legalább egy órára (vagy egy éjszakára).

Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket.

Egy nagy serpenyőbe tegyük bele az összes hozzávalót a búzadara kivételével, és lassan, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Amikor a keverék felforr, nagyon lassan kezdjük el adagolni hozzá a búzadarát, továbbra is folyamatosan kevergetve, nehogy a búzadara a serpenyő aljára tapadjon. Forraljuk újra, majd főzzük további 5 percig. Miután kihűlt, egy lefedett tálba átöntve tegyük a masszát a hűtőbe egy órára (vagy egy éjszakára).

Ezután nyújtsuk ki a tésztát, és nyolc hasonló méretű, hosszúkás téglalapra vágjuk szét. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.

A tésztalapok közepére halmozzuk fel egy-egy hosszú kígyóban a tölteléket. A tésztát óvatosan húzzuk össze a töltelék fölött, ahol a tészta végeit dolgozzuk össze, zárjuk csővé a tésztát. Fordítsuk lefelé, majd a cső két végét is dolgozzuk össze. Éles késsel tegyünk pár bemetszést a tésztagyűrű tetején, hogy a töltelék előbukkanhasson. Helyezzük a süteményt tepsire, majd süssük kb. 15-20 percen át, amíg a tészta bézs színű lesz – de sosem aranybarna, ennél a sütinél ez fontos!

A recept a híres máltai Főzőklub, az 1976-os alapítású Klabb tat-Tisjir leírása alapján készült.

 
L-ikla t-tajba, azaz jó étvágyat! :-)

maltai_mezes2.jpg


Kép forrása: Frank Vincentz, CC3.0


-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9816348354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása