galway1.jpgIdén Rijeka mellett egy másik vízparti város, Galway viseli Európa kulturális fővárosi (EKF) címét. Írország negyedik legnagyobb városa az Atlanti-óceán partján fontos központja az ír hagyományoknak és az ír nyelvnek, ami nagy hangsúlyt kap a kulturális évad programjában is. A nyelv – migráció – táj témái hármas sorvezetőként vonulnak végig a programon. Ahogy azt az EKF egyik emblematikus képe, az esőre váró birka is mutatja: a város nem volt rest egy kicsit kifigurázni saját mindennapjait. Bár a koronavírus-járvány átírta a programokat, számos izgalmas kulturális projektnek adott és ad még otthont idén Galway. Ezekről mind szó lesz az Egy csésze Írország estünkön – amelyet a tervezett szigorító intézkedések miatt online tudtok követni.

Európa peremén

Galway nyolcvanezer lakójával a főváros Dublin, Cork és Limerick után a negyedik legnépesebb ír város. Szerencsés földrajzi elhelyezkedésének, illetve a portugál és spanyol tengeri kereskedelemnek köszönhetően a középkor óta az Ír-sziget egyik legforgalmasabb települése, ma fontos egyetemváros. Az ír hagyományok nagyon fontos szerepet játszanak itt, Galway számos zenei, táncos és gasztronómiai fesztiváljáról, pezsgő kulturális életéről ismert a szigeten, a kulturális fővárosi program nélkül is. Volt tehát mire építenie a helyieknek, akik valóban színes, önreflexív – ha kell önironikus – és izgalmas programot raktak össze 2020-ra.

 

 

 

Kelta hagyományok, ír nyelv

A város a Gaeltacht – azaz az ír nyelvet (Gaeilge) használó tartományok – egyik nagyon fontos központja. Nemcsak Ed Sheeran számában játszik ír zenekarban a galway-i lány, de itt valóban a mindennapok része az ír és kelta hagyományok életben tartása – többek között a zene és a zenélés által. A város úgy hagyományőrző, hogy közben „ultratrendi és nagyon európai, miközben teljesen ír, és valószínűleg ez az a kettősség, amit minden utazó szeret benne”.

Az ír nyelvet – ahogy arról mi is írtunk korábban – tanítják az iskolákban, és sokan megértik, de a mindennapokban az angol már szinte teljesen átvette a szerepét, és csak nagyon kevesen, mintegy kilencvenezren használják napi szinten. Galway talán az egyetlen, valóban kétnyelvű ír váro, ahol szinte mindenhol ír szót hallani.

A kelta hagyományok megjelennek a kulturális főváros programjában is: az évadot az ősi kelta naptárt követve osztották négy részre 2020 februárjától (ekkor kezdődik az áprilisig tartó tavaszváró Imbolc) 2021 januárjáig (ekkor ér véget a téli sötétségbe fényt hozó Samhain ősi kelta évszaka).

A programok: „Mar a chuirfeas tú a bhainfeas tú” – a jó dolgok azokat érik, akik készülnek, dolgoznak és várnak

A program alapmotívumai – nyelv, migráció, táj – reflektálnak a városra: a Gaeilge fontosságáról már volt szó, de a város sokat merít abból is, hogy lakosságának közel negyede nem ír hátterű. A jellegzetes ír környezet pedig a harmadik vezérfonal – a vidéki tájak és dombok, az óceánpart meghatározza a helyiek életét. Mindenféle művészeti ágat és stílust megtalálhatunk a programban – a könnyű- és komolyzenei koncertektől a színházi előadásokon át az egészen elvont installációkig és a tömegeket megmozgató performanszokig.

A járvány hatására persze sok eseményt kénytelenek voltak törölni vagy elhalasztani a szervezők, de sokat az online térbe költöztettek, így lehetőségünk van többet otthonról megnézni. Különösen izgalmas a világ legkorábbról fennmaradt eposza, a Gilgames modern adaptációja, amelyhez az évad összes évszakában kapcsolódnak különböző, a helyieket és a látogatókat is bevonó előadások. Ezt az előadást is lehetséges online megtekinteni. A Hope it rains (Reméljük, esik) című rendezvénysorozatot sem mosta el az eső, sem a COVID19, amely az esős és szeles időt igyekszik megkedveltetni és a résztvevőket „időjárásállóvá” (weatherproof) változtatni, olyan programokkal, amelyek élvezetessé teszik ezt a kevésbé kedvelt – de Írország ezen részére oly jellemző – időjárást. A húsáért, tejéért és gyapjáért tenyésztett birkákat, a helyi birkatenyésztéshelyi hagyományait művészek, dizájnerek és mezőgazdasági szakemberek különböző programokon, a legkülönböző szempontok szerint mutatják be. A Baa Baa projekt eseményei a slow food fesztiváltól a bárányos filmek bemutatásán át, a gyapjúalapú textilművészet remekei mellett még az EU Birkakongresszusát is magába foglalta (a projekt nagy részben szintén online bonyolódott).

A hónapban egy csésze Írország a menü!

E fenti csak egy rövid szemezgetés a széles programkínálatból, a teljes programot itt, vagy Galway EKF hivatalos oldalán tudjátok átböngészni. A legizgalmasabbakat pedig Egy csésze Írország estünkön is átbeszéljük, sok egyéb írség mellett – szó lesz arról is, miért sorolják Galwayt a világ nyolc legszexibb városa közé, és miért mondják rá, hogy valójában „Barcelona esőben”. Az est díszvendége az ír nagykövet, Ronan Gargan lesz. A  programot online közvetítjük, részletes és – a COVID-helyzet esetleges változása miatt – aktualizált leírást a Facebook eseménynél találtok.

galway2.jpg

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3016280850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása