tura1.jpgTúrabakancsban Európában: az európai túrázás története

Európában a kényszerű karantén ideje alatt nagyon sokan újra felfedezték lakóhelyük tágabb környezetét, a természetben haladó túra- vagy bicikliútvonalakat. A mostani ősz is kirándulásra csábító: a természetet legszebb színpompájában láthatjuk még egy rövid ideig. Írásunkban az Europeana segítségével az európai túrázás hagyományait mutatjuk be.

A romantikával kezdődött…

A természetjárás konkrét cél nélkül, a sétálás öröméért a romantika korában jelent meg először Európában, a 19. században. A romantikus alkotók, írók, festők, gondolkodók előszeretettel keresték a kapcsolódást a környezetükkel, a természettel, egyben belső érzelmeikkel. Gyakran írtak természetjáró élményeikről, utazásaikról, a civilizált ember és a természet szembenállásáról. William Wordsworth, John Keats, Samuel Taylor Coleridge, R.L. Stevenson és Henry David Thoreau egyaránt hosszútávú túrákra vállalkoztak, vagy elbújtak a világ elől a természetben. A gyalogos túrákról szóló írások ebben a korban lettek népszerűek – ehhez a skót Robert Louis Stevenson Utazás egy szamárral a Cévennes-ben című írása is hozzájárult, amelyet a szabadtéri irodalom egyik úttörő klasszikusának tekintenek. A könyv alapjául szolgáló, szerelmi búfelejtőnek induló, 12 napos és 220 kilométeres út ma a GR70-es túraútvonalon legyalogolható. (A kincses sziget és a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete szerzőjétől, Stevensontól származik címadó idézetünk is.)

 

 


…az iparosodással erősödött

Az iparosodás és városiasodás 19. századi erősödésének hatására nagy lendületet kapott a túrázás. Egyre többen akartak elmenekülni a szennyezett, túlzsúfolt városokból, hogy a friss levegő élményét élvezhessék vidéken. Ekkor jött létre sok – azóta nagymúltú – kirándulóklub és túraszövetség is, amilyen a Ramblers az Egyesült Királyságban, a Norvég Túraszövetség (Den Norske Turistforening), a Svájci Alpesi Klub (Schweizer Alpen-Club), vagy éppen a német Vándormadarak (Wandervögel).

Ezek a klubok csoportos kirándulások szervezése mellett sokat tettek a túrázók jogaiért. A német Wandervögel mozgalom más szempontból is különleges volt: tagjai takarékos és természetközeli életmódjukkal, a német gyökerekhez való visszatéréssel nemcsak az iparosodás és annak hatásai, hanem a polgári „felnőtt” társadalomellen is lázadtak. Sokat tettek a régi német népdalkincs megmentéséért, és az önálló ifjúsági kultúra megteremtéséért.

 

 

 


Az első túraútvonalak

A kifejezetten túrázásra szánt útvonalak és turistautak már ekkor megjelentek, a túraklubok közül sok kiépítette saját útvonalait és karban is tartotta azokat. A 20. században egyre népszerűbbek lettek ezek az útvonalak, amelyek egyre hosszabb, akár többszáz kilométeres távot is lefedtek. Európában az első ilyen távolsági gyalogút éppen az 1938-ban felavatott magyar Kéktúra útvonal volt, amely közel 1000 kilométeren keresztül vezetett természeti tájakon keresztül. (A ma közel 1100 km hosszú útvonal Magyarország északi részén halad végig, Írott-kőtől Hollóházáig. A Kéktúrát a nyolcvanas években Rockenbauer Pál Másfélmillió lépés Magyarországon című televíziós sorozata tette igazán közismertté.)

 

A Kéktúrát az első hosszútávú francia turistaútvonal kiépítése követte, 1947‑ben. Ehhez jelentősen hozzájárult, hogy az 1930-as években Franciaországban bevezették a fizetett szabadság intézményét, amely hirtelen jelentős, szabadon eltölthető időt adott a munkásoknak. A francia hosszútávú túraútvonalakat „GR utaknak” hívják a francia grande randonnée, azaz nagy túra rövidítéséből. Ezek a GR-útvonalak és szervezetek a mai napig működnek Franciaország, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Németország és az Egyesült Királyság területén.

Keresztül-kasul Európán, 70 000 kilométeren át

A leghosszabb és legújabb távolsági túraútvonalak Európában az E‑útvonalak. Ezek a gyakran több országon keresztül futó vonalak sokszora GR-útvonalakat követik, vagy kötik össze. Az E-útvonalakat az Európai Gyalogtúra Szövetség (European Ramblers’ Association) és annak tagjai tartják fent. Létrejöttüket jelentősen elősegítette az EU megalakulása, és az, hogy a határátlépés ezen országok között szabadon lehetséges. Jelenleg 12 ilyen E‑útvonal húzódik közel 70 000 km hosszan Európában, a legújabb közülük a Földközi‑tenger északi partvonalát követő E12-es. Magyarországon az E3, E4 és E7 jelzésű hosszútávú vándorút halad át, a Kéktúra az E4-es útvonal része.

tura2.png

Kép forrása

Ti merre túráznátok most legszívesebben?

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9616276846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása