lezer_cover.pngA Szegeden működő lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS Lézerkutató Intézet egy világszinten is egyedülálló tudományos-kutató projekt fontos része. Az uniós támogatással létrejött intézetben olyan kísérleteket lehet elvégezni, amelyek átütő fejlesztéseket hozhatnak számos területen – például az orvostudományban, a napenergiahasznosításban, a nanotechnológiában vagy a nukleáris hulladékok kezelésében.

Pontosan mi van Szegeden?

Nem uniós, és nem is uniós támogatású magyar intézmény ez, hanem az európai lézertechnológia fejlesztését célzó páneurópai projekt egyik fontos hídfőállása. Az intézmény nevében szereplő ELI az Extreme Light Infrastructure rövidítése, amely egy három kutatóintézetből álló, nagy teljesítményű, lézereken alapuló kutatói létesítményt jelöl. A már működő szegedi intézet az ELI-ALPS (Attosecond Light Pulse Source) Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás elnevezésű kutatóközpontja olyan tudományos nagyberendezéssel rendelkezik, amely a pillanat töredéke (egy attoszekundum, a másodperc milliárdod részének milliárdod része) alatt képes a lehető legnagyobb ismétlési frekvenciával fényimpulzusokat biztosítani, ez pedig a természetben lefolyó legelemibb gyorsfolyamatok vizsgálatát teszi lehetővé. Leegyszerűsítve, prof. Szabó Gábor, az ELI-ALPS ügyvezetőjének szavaival élve: „olyan vaku, amivel röptében le lehet fotózni az elektront”.


Egyedülálló páneurópai tudományos nagyberuházás

A szegedi attoszekundumos intézet – a Prága melletti Dolní Břežany-i lézeres részecskegyorsítós központtal (ELI-Beamlines) és a Bukarest közelében, Măgurelében létrejövő fotonukleáris kutatási központtal (ELI-NP) kiegészülve – a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett teszi lehetővé. Az ELI projekt több szempontból is egyedülálló: egyrészt az EU tagállamaiban nem épült még hasonló nagyberendezés, másrészt még nem jött létre egy projekten belül három pillérre épülő, három különböző helyszínen megépülő, de egyenrangú tudományos nagyberuházás a tudományos közösség különböző csoportjai számára.



A kutatások alkalmazási területei

A nagyberuházással új utak nyílnak meg a fizikában, és új megközelítési formák valósíthatóak meg. A lehetséges alkalmazási területek között szerepel az orvosbiológia, a kémia, az éghajlattan, az energetika, az anyagtudományi fejlesztések, a félvezetők, az optoelektronika – és még számos terület, amelyekre mind jelentős hatással lehetnek majd az ELI intézeteiben zajló kutatások.

A szegedi intézetben már egy nagyon fontos alkalmazási projekt is elindult, amely hosszú távon sokat javíthat az emberek életminőségén. Megkezdődött egy lézeres neutronforrás fejlesztése, amely felhasználható a nukleáris hulladékok közül a tárolásnál a legnagyobb problémát jelentő hosszú élettartamú komponensek átalakítására rövidebb élettartamú vagy nem sugárzó anyagokká.

Kohéziós politika

Az EU kohéziós politikájának célja a tagállamok és régióik „átfogó harmonikus fejlődésének” támogatása.
A kohéziós politika a régiók közötti fejlettségi különbségek csökkentése révén igyekszik erősíteni a gazdasági és társadalmi kohéziót. Középpontjában azok a kulcsterületek állnak, amelyek elősegítik, hogy az EU megfeleljen a 21. század kihívásainak, és versenyképes maradjon a világpiacon. A kohéziós politikát szolgáló pénzügyi eszközök 2014–2020‑as uniós költségvetés kb. harmadát teszik ki.

Az ELI-ALPS kutatóintézet megvalósítását az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatta, két fázisban. Az első fázis 2007 és 2013 között zajlott, ez idő alatt az Fejlesztési Alap 110 967 890 euróval, a 2014 és 2020 közötti második fázisban pedig újabb 113 481 285 euróval járult hozzá a fejlesztésekhez.

Borítókép forrása: ELI-ALPS


-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4416004782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása