dia2_1.PNGSzentesi Évát valószínűleg nem szükséges bemutatnunk: a szabolcsi lányból lett blogger és online újságíró, lassan négykötetes író és aktivista igazi self-made woman. Nevét a legtöbben akkor ismerték meg, amikor pár éve, húszas évei végén áttétes méhnyakrákkal diagnosztizálták, amit a nyilvánosság előtt, addig szokatlan őszinteséggel dolgozott fel. Betegségéből kigyógyulva továbbra is a rákellenes küzdelem fontos hazai harcosa. Előadásaival, írásaival és saját példájával igyekszik felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára és arra ösztönözni a nőket, hogy őszintébb, tudatosabb és felelősebb kapcsolatot építsenek ki a testükkel.

Szembenézés a legrosszabbal – nyilvánosan

Napjaink szétfilterezett Insta-világában nincs helye a tökéletlenségnek, gyengeségnek vagy betegségeknek. Pedig nagy szükségünk lenne rá, hogy néha lássuk, senkinek sem tökéletes az élete. Más is épp olyan kihívásokkal, problémákkal szembesül, amelyek a mi életünket is megkeserítik. Nem vagyunk egyedül. Ezek a személyes történetek – legyen szó rákról, meddőségről, vagy bármilyen egyéb lelki vagy testi betegségről – különösen sok erőt adhatnak másoknak, de akár még életeket is menthetnek.

A betegség persze az ember legbelsőbb magánügye, senkinek nem könnyű beszélnie róla. Különös bátorság (vagy Éva megfogalmazásában gátlástalanság) kell ahhoz, hogy valaki halálos diagnózissal a kezében a legszélesebb nyilvánosság előtt valljon küzdelméről. Éva épp így tett akkor, amikor huszonnyolc évesen, már sikeres újságíróként közölték vele, hogy olyan előrehaladott rákja van, amelyből nagyon kevés esélye van a felépülésre. Éva azóta kétszer is legyőzte a betegséget – fájdalmasan őszinte és kitárulkozó írásai, küzdelme, és végül győzelme azóta is sokakat inspirálnak.

A rákbetegség az EU-ban

Az EU-ban évente 3,5 millió embert diagnosztizálnak rákkal, és 1,3 millióan halnak meg ebben a betegségben. 2013-ban az EU-ban az összes haláleset több mint negyede rákos megbetegedéshez volt köthető. Valójában 40 százalékunk esetében várható, hogy életünk valamely szakaszában szembesülünk ezzel a betegséggel, és ugyanígy 40 százalék az a szám, amekkora arányban megelőzhető lenne a megbetegedés, ha mozgósítanánk a már felhalmozott tudásanyagunkat. Az EU évtizedek óta aktívan dolgozik a rákos megbetegedések előfordulásának csökkentése érdekében
.

Hiányos hazai rákedukáció

Mert betegsége, a HPV okozta méhnyakrák könnyen gyógyítható, ha idejében felismerik – de a nők többsége nem rendelkezik kellő információval a betegségről, és az ajánlott szűrésekre se mennek el elegen. Emellett – Szentesi Éva szerint – általánosan jellemző itthon, hogy orvosainktól nem kérdezünk, nem kérünk másodvéleményt, és sokan, egy időben diagnosztizált betegség és gyógyulás után sem keresik meg betegségük valódi okát, holott fontos látnunk, hogy az orvosok csak a tüneteket kezelik. „Míg ebben a betegségen az észak-európai országokban évente egy nő hal meg, addig Magyarországon naponta egy” – szokta idézni a megdöbbentő statisztikát a betegségről. Éppen ezért is indította rákellenes kampányát, amelynek segítségével már sok száz lányt vett rá, hogy menjen el szűrésekre vagy szakítson korábbi rossz szokásaikkal.
 

Humán papillomavírus (HPV)

Az Európai Unióban a 15–44 éves nőknél a méhnyakrák – az emlőrák után – a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség. A méhnyakrákért a humán papillomavírus (HPV) bizonyos törzsei felelősek: a HPV az esetek több mint 90 százalékában van jelen. A HPV-fertőzés ellen ma már léteznek vakcinák. Azokban az országokban, ahol vannak méhnyakrákszűrési programok, jelentősen csökkent az esetek és az elhalálozások száma is.

Online beszélgetés Évával június 24-én

Június 24-én egy korábbi, Európa Pontba tervezett beszélgetésünket pótoljuk – egyelőre még továbbra is a biztonságos online térben. A Gyárfás Dorka vezette beszélgetésen szóba kerül majd az Éva életét megváltoztató küzdelem, a nők szerepe és esélyeik, lehetőségeik az egészségügyben. Természetesen ti is kérdezhettek majd – csatlakozzatok élő közvetítésünkhoz 24-én 18 órától! Az online rendezvény ingyenes és regisztrálni sem kell. További információt az Európa Pont Facebook oldalán és az eseménynél találtok.

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1715821544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.06.18. 10:44:16

Felgyógyulása a csodák kategóriája. Nincs rá támadhatatlan (cáfolhatatlan) magyarázat. Rákellenes kampánya és felvilágosító tevékenysége minden elismerést megérdemel.
süti beállítások módosítása