dia5.PNGMárciusban az esélyegyenlőség és az egészség témáját járjuk körül vendégeinkkel. Olyan erős és inspiráló nők mesélnek nálunk, mint amilyen Fahidi Éva, aki kilencvenen túl állt (tánc)színpadra, hogy a faji megkülönböztetés és a holokauszt borzalmairól meséljen, Szentesi Éva újságíró, aki rákból gyógyulva segít most más nőket, vagy Farkas Franciska színésznő, aki cigányként a legkülönbözőbb helyzetekben szembesült diszkriminációval, amelyet most társulatával be is mutat nálunk.



Egyenlő esélyek és egészség

Az EU-ban minden uniós polgárt egyenlő jogok és esélyek illetnek meg. Állampolgárság, nem, faji vagy etnikai származás, vallási meggyőződés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság, nemzeti kisebbséghez tartozás alapján történő megkülönböztetésnek nincs helye az unióban. Bár az egyenlőtlenségek még nem szűntek meg teljesen, az EU jelentős előrelépést tett az utóbbi évtizedekben.

Az egyenlőség mellett az egészség megőrzésére is különös figyelmet fordít az Ursula von der Leyen által vezetett Bizottság. Szinte nincs olyan ember, akinek rokonait, közvetlen környezetét ne érintette volna a rák: az EU-ban évente 3,5 millió embert diagnosztizálnak és 1,3 millióan halnak meg ebben a betegségben. Az EU évtizedek óta aktívan dolgozik a megbetegedések előfordulásának csökkentése érdekében. Az új, rák elleni küzdelemre irányuló európai tervhez kapcsolódóan most nyilvános konzultáció indult, amelyen bárki elmondhatja véleményét, javaslatát. Az első ilyen uniós terv célja, hogy támogassa a rák hatékonyabb visszaszorítását és kezelését.

Programok

amiens.pngA hónap első eseményén, 4-én Egy csésze Európa sorozatunkkal Franciaországba kalandozunk. Beszélünk majd a legfrissebb gall irodalomról, a cannes-i, a César és a berlini filmfesztivált megjárt, valamint az Oscar-díjra is jelölt Francia Filmnapok mozijairól, de szó lesz a bisztrókonyha legújabb remekeiről, francia gasztronómiai eseményről (Goût de France) és a megunhatatlan párizsi divatról is. Amiens idén Európa ffjúsági fővárosa, erről is beszélgetünk vendégeinkkel. Az est díszvendége Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete, az est háziasszonya Szederkényi Olga.

16-án egészen rendkívüli dokumentumfilmet mutatunk be Lumière filmklubunkban. A locarnói és a szarajevói filmfesztiválon is díjazott A létezés eufóriája egy kivételes táncelőadás elkészüléséről szól, amely a már a kilencvenen is túl járó Fahidi Éva történetét meséli el, aki családjából egyedüliként tért vissza Auschwitzból. Éva rendkívüli életéről nagyhatású táncelőadás készült Sóvirág címmel, amelyben maga Éva is táncol. Ennek az elkészültét mutatja be Szabó Réka rendező a filmen, aki maga is táncos. Fahidi Éva évtizedeken át nem beszélt a múltjáról, majd a rendszerváltás után felszínre tört benne a trauma, és könyvet is írt a tapasztalatairól. Azóta számos előadásra hívták külföldön, később Magyarországon is, és mindenhol képviseli, amire állítása szerint feltette az életét: tanúskodik a holokausztról.

A film egyszerre traumafeldolgozó, múltelemző dokumentumfilm és a színfalak mögé kalauzoló munka. Lebilincselő és megrázó, ugyanakkor nagyon emberi.


A vetítést követően Fahidi Éva főszereplővel és a rendezővel, Szabó Rékával beszélgetünk. A Lumière Filmklub kurátora Bujdosó Bori újságíró. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a https://letezes.eventbrite.com felületen lehet.

dia2.PNG

Március 18-án Szentesi Éva újságíró és rákellenes aktivista lesz vendégünk, aki évekkel ezelőtt leküzdötte a méhnyakrákot. A beszélgetés során kérdezzük erről az életét megváltoztató küzdelemről, illetve a nők szerepéről és esélyeikről, lehetőségeikről az egészségügyben. Éva nyíltságáról és karcos iróniájáról ismert bloggerből lett online újságíró, igazi self-made woman. Több évvel ezelőtt, betegsége hatására indította el kampányát, amely a mai napig meghatározó számára. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a https://szentesi.eventbrite.com felületen lehet.

dia4.PNG

Március 26-án egy igazi érzékenyítő és elgondolkodtató programmal várunk mindenkit, slamnagykövet-színész-gerillaköltő „Színház Bob” és társulata a cigány-magyar együttélésről mesél nekünk. A fiatal roma művészekből álló csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel a Cigány-magyar: Csapatépítő tréning magyar állampolgároknak című előadásban. Mindnyájan olyan dolgokat éltek át, amiket normális körülmények között senkinek a világon nem lenne szabad átélnie. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a https://ciganymagyar.eventbrite.com felületen lehet.

Az Európa Pont márciusi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7415499446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása