utazastervezes.PNGAhogy a korábbi években, idén is elkészítettük segédletünket az európai munkaszüneti napokról. Mivel idén is lesz pár hosszabb (három vagy négynapos) hétvége Magyarországon, érdemes átböngészni, ezekre a napokra utazást tervezve mi vár ránk a többi tagállamban.

Hol sok, hol kevés az ünnepnap

A szünnapok száma sokszor az adott ország vallási, történelmi és kulturális gyökereitől függ. Európa legtöbb országában tartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat, de ezek nem feltétlenül munkaszüneti napok. Magyarországon például december 24. alapvetően nem szünnap (az utóbbi években munkanap-áthelyezéssel vált szabadnappá itthon), a pünkösd és mindenszentek napja viszont munkaszünet, és 2017 óta nagypéntek is. Nincs azonban munkaszünet vízkeresztkor, illetve a keresztény ünnepek közül Jézus mennybemenetelének (május 25.), Mária szeplőtelen fogantatásának (december 8.) és mennybevételének napján (augusztus 15.) sem, holott ezek az ünnepnapok sok európai országban szünnapnak számítanak.

Hosszú hétvégék Magyarországon 2020-ban

Ha a munkaszüneti nap közel van a hétvégéhez, akkor gyakran örülhetünk három- vagy akár négynapos hétvégének. Idén is lesz pár belőle, ezekkel mindenképpen érdemes tervezni egy-egy esetleges európai utazás alkalmával:

  • Április 10-13. (nagypéntek, húsvét; péntek – hétfő)
  • Május 1-3. (a munka ünnepe; péntek – vasárnap)
  • Május 30-június 1. (pünkösd; szombat – hétfő)
  • Augusztus 20-23. (nemzeti ünnep; csütörtök – vasárnap; augusztus 21-ét 29-én kell ledolgozni)
  • Október 23-25. (nemzeti ünnep; péntek – vasárnap)
  • December 24-27. (karácsony; csütörtök – vasárnap; december 24-ét 12-én kell ledolgozni)


A nemzeti ünnepek közül március 15. vasárnapra esik, ott nem számíthatunk extra szabadnapra, ahogy november elsején sem, ami szintén vasárnap lesz.

Az alábbi táblázatban áttekinthető formában összeszedtük, mely országokban mely napok számítanak munkaszüneti napnak 2020-ban – utazás előtt érdemes átböngészni (nagyobb méretben itt)!

unnepnapok_2020_fin-01.png

A grafika a tagállamok által szolgáltatott, EUR-Lexben megjelent adatokon alapul. Jó tervezgetést! :-)

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

2 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7815463494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Far 2021.01.25. 12:27:06

Kérjük, hogy frissítsék 2021-re a honlapon szereplő
"Munkaszüneti napok az Europai Unió tagállamaiban 2020-ban" összesítésüket 2021-re is, mert ezt nemcsak az utazók használhatják, akik most nem nagyon utaznak persze, hanem a fuvarosok és speditőrök is. EZ egy nagyon jó táblázat, egy látásra áttekinthetők a lehetőségek. Várjuk a frissítést, előre is köszönjük.
süti beállítások módosítása