Az Európa 2020 az EU hosszú távú növekedési stratégiája, amely a 2010-es évek fejlesztési prioritásait és irányait határozta meg a közösség számára a nagy gazdasági világválság után. A cél az „intelligens, fenntartható és inkluzív” Európa megteremtése volt 2020-ig, amelyet számos kiemelt kezdeményezéssel támogatott az EU. A közösségi akciókat természetesen mindenhol nemzeti politikák és intézkedések egészítik ki. Minden célkitűzéshez rendeltek egy-egy uniós szintű célt, amelyet nemzeti célszámokra is lebontottak. Egy évvel a stratégia végdátuma előtt, nemrégiben ismertette a Bizottság, hogyan áll a célok teljesítésével a közösség.

 

 

Európa 2020: a munkahelyteremtés stratégiája

 

A 2008-as gazdasági világválság jelentősen megviselte az EU valamennyi gazdaságát, több millió polgár létbiztonságát rendítette meg alapjaiban. Az EU GDP-je 2009-ben 4%-kal csökkent, az ipari termelés az 1990-es években tapasztalt szintre esett vissza, és az aktív lakosság 10%-a, mintegy 23 millió ember lett munkanélküli. Ez volt a 2010-ben meghirdetett új stratégia közvetlen előzménye, amelyre válaszul a közösség hatásos válaszokat és új irányokat keresett.

 

A Bizottság öt területen – foglalkoztatás, kutatás és innováció, éghajlatváltozás és energia, oktatás, valamint a szegénység elleni küzdelem – tűzött ki mérhető uniós célokat:

 

- A 20–64 évesek legalább 75 %-ának munkahellyel kell rendelkeznie

- Az EU GDP-jének 3 %-át K+F-re kell fordítani

- Teljesíteni kell a „20/20/20” éghajlatváltozási/energiaügyi célkitűzéseket

- Az iskolából kimaradók arányát 10 % alá kell csökkenteni, és el kell érni, hogy az ifjabb generáció 40 %-a rendelkezzen felsőoktatási oklevéllel

- 20 millióval csökkenteni kell a szegénység kockázatának kitett lakosok számát.

 

 

Aktuális eredmények

 

Az Európai Bizottság szorosan figyelemmel kísérte az eddigi eredményeket, rendszeresen ismertette, hogyan állnak a tagállamok saját céljaik, valamint az EU egésze a közös célok elérésével. A stratégia eredetileg összesen nyolc (később kilenc) kiemelt mutatót rendelt a fejlődés monitorozásához.  A legutolsó ilyen értékelést (amely 2018-as és 2017-es statisztikákkal dolgozott) nemrég mutatták be, amely egyelőre vegyes képet mutat.

 

A károsanyag-kibocsátás vagy a felsőfokú végzettségre vonatkozó célszám esetén a közösség összességében már elérte a kitűzött célokat. Az éghajlatváltozási és energiaügyi célkitűzések vagy a foglalkoztatásra vonatkozó célok még teljesíthetőnek tűnnek 2020-ig, ugyanakkor a kutatás és innováció területén jelentős az elmaradás.

 

A hazai célokat tekintve kicsit jobban állunk: három célszámot már hozunk (a kibocsátáscsökkentésre és a megújuló energiaforrások használatára, valamint a szegénységi küszöb alatt élőkre vonatkozót). Emellett még három területen – foglalkoztatás, felsőfokú végzettség és energiahatékonyság – nagyon nagy az esély arra, hogy 2020-ra elérjük a nemzeti célokat. Az alábbi infografikán mutatjuk ez alapján a közösség és Magyarország legfrissebb ismert eredményeit, teljesítményét a kitűzött célokhoz képest.

 

eu2020_fin-01.png

 

Az alábbi grafikák részletesen ábrázolják a tendenciákat, a változást a stratégia alapértékeiként számított 2008-as értékekhez viszonyítva, és az előrehaladást az évek során.

 

 

További információért és adatokért az Európa 2020-as stratégia kapcsán az alábbi anyagokat ajánljuk további tanulmányozásra:

 

- Az Európa 2020 Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája – hivatalos dokumentum (magyarul)

- A 2019-es riport az Európa 2020-as célok teljesítéséről (angolul)

- Az indikátorok összefoglaló oldala (angolul)

- Az Eurostat 2019-es vezetői összefoglalója (angolul)

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7015319808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása