finnorszag_1.jpgSzuper programokkal készülünk az első igazán őszi hónapra: októberben eljön hozzánk a Semmi című könyvével világhírűvé vált dán írónő, Janne Teller, Giannival és Mautner Zsófival (Chili & Vanília) pedig aktuális gasztrotémákról beszélgetünk majd. Filmklubunkban bepillantást nyerhetünk a sakkmester Polgár lányok nem mindennapi életébe, egy csésze erejéig ismét a soros elnök Finnországba utazunk, és Boggie hoz popos, jazzes, francia sanzonos és világzenei dallamokat a Pontba.

A hónap első eseményén, elsején 18 órakor Egy csésze Európa sorozatunk háziasszonya, Szederkényi Olga ezúttal Finnországba kalauzolja közönségünket, többek között Markku Virri finn nagykövet, az est díszvendége segítségével. Lesz szó arról, hogy miért Finnország a világ legboldogabb állama, miért világhírű a finn oktatás, és megtudhatjuk azt is, mi a sisu. Beszélgetünk majd a legendás finn természetszeretetről és a környezetvédelemről, valamint a kor társadalmi kérdéseire érzékenyen reagáló finn művészetekről is. És persze nem felejtjük el végigvenni az uniós elnökség prioritásait sem! A finn gasztronómiáról pedig pár kóstolófalat formájában emlékezünk meg.

mautner_gianni.png

Október 9-én 19 órától Gasztromeló című estünkön a gasztronómia és vendéglátás felől közelítjük Európa aktuális trendjeit és kihívásait. Mautner Zsófi diplomatából lett gasztroblogger és Gianni Annoni, gasztronómiai szakértő és étteremtulajdonos lesz vendégünk. Átbeszéljük velük például, hogy ők milyen megoldásokat ismernek az Európa szerte egyre nagyobb munkaerőhiányra, amely a vendéglátást különösen sújtja, illetve egy gasztroblogger és egy étteremtulajdonos hogyan teremt magának és másoknak is munkahelyet.

boggie1.jpg

A beszélgetést követően Csemer Boglárka, Boggie és zenekara ad koncertet. A több nyelven írott dalokban bátran keverik a stílusokat. Boggie szövegei legtöbbször személyes történeteket dolgoznak fel, társadalomkritikusak, tükröt tartanak elénk, de magukkal is ragadnak.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni ezen a felületen lehet: gasztromelo.eventbrite.com

polgar.png

Lumiѐre filmklubunkban, október 17-én 19 órától egy különleges filmet mutatunk be a Polgár lányok életéről, amely után Polgár Judittal beszélgetünk. Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia a sakktörténet és talán az emberiség fejlődésének egyik különleges fejezetének hősei. Édesapjuk, Polgár László úgy döntött, hogy bebizonyítja: a zsenialitást meg lehet tanulni, és megfelelő neveléssel bármely egészséges gyermek zsenivé fejleszthető. Így a lányok – egyesek szerint „ellentmondásos kísérlet” részeseiként – egész korai gyerekkoruktól kezdve arra készültek, hogy sakkvilágbajnokok legyenek. A film a család története, amely 40 évet és három kontinenst ölel át a három nővért követve – az ő sikereiket, kudarcaikat, a szívfájdító elválásokat és a szeretet jótékony közbenjárását is nyomon követi egyszerre. A vetítés szintén ingyenes és regisztrációköteles: polgar.eventbrite.com

teller_cover.png

Európai gondolkodók sorozatunkban október 21-én 19 órától a világhírú írónőt, Janne Tellert látjuk vendégül. A dán írónő 2000-ben megjelent Semmi című könyve igencsak megosztotta az embereket a világ minden táján. A könyv szerzője eredeti foglalkozását tekintve közgazdász, és 1995-ig éveken át dolgozott az EU és az ENSZ munkatársaként olyan válság sújtotta területeken, mint Mozambik, Tanzánia vagy Banglades. Az írónővel többek között arról is beszélgetünk, hogy milyen szerepet játszik ma az irodalom az emberek életében, mennyiben járul hozzá az európai értékek – szabadság, demokrácia, jogállamiság – megőrzéséhez. A beszélgetés ingyenes, de szintén szükséges regisztráció amit az euthinkers.eventbrite.com felületen lehet megtenni.

Az Európa Pont októberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt! 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2415175854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása