5digitokt-16_copy_4.pngJúniusban két különleges személyiséggel zárjuk a szezont az Európa Pontban. Al Ghaoui Hesna egykori haditudósító a világ pokolzónáiban szerzett tapasztalatairól beszél, és azt is megmutatja, hogyan lehet hajtóerőként használni az életünkben a félelmet. Lumière filmklubunkban – ezúttal szabad téren – Tarr Béla filmjeinek világhírű zeneszerzője, a Sátántangó Irimiása, a magyar underground legendája, Víg Mihály lesz a vendégünk, és megnézhetjük az életéről készült Ott torony volt című dokumentumfilmet is. Mindkét program ingyenes, klikk a részletekért és a regisztrációhoz!


hesna_cover_uj.png
Június 6-án
Al Ghaoui Hesna Prima Primissima díjas újságíró, egykori haditudósító lesz a vendégünk. Hesnát a Magyar Televízió munkatársaként konfliktuszónákból adott tudósításai tették ismertté. 2010 óta számos könyv szerzője – első kötete a háborús konfliktusok helyszíneinek megrázó hétköznapjairól szóló Háborúk földjén. Tudósítói munkája során felfigyelt a félelem pszichés és fizikai hatására, alaposabban kezdett foglalkozni a témával.

Hogyan hat ránk egyénileg és közösségi szinten a válsághelyzet? Hogyan lehet ezt a folyamatot felismerni, és a nehézségből erőt kovácsolni? Hogyan lehet felvenni a harcot az élet kiszámíthatatlan fordulataival, kikerülve az áldozatszerepből, új szemüvegen át nézni a kudarcokra, traumákra, és akár tanulni, fejlődni is azokból? Hogyan tudunk egyénileg és közösségi szinten rugalmasan alkalmazkodni az új helyzetekhez? Min múlik, hogy a változástól való félelem gúzsba köt minket, vagy üzemanyagként előre tolva segít, hogy átlépjük a határainkat és merjünk cselekedni, előre lépni?

Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat Hesna, elmesélve saját élményeit, bemutatva azokat a történeteket és interjúalanyokat, akikkel az elmúlt tizenöt évben, több mint húsz országban, békés és háborús terepeken találkozott.

Az esemény 18 órakor beszélgetéssel kezdődik, amit online is közvetítünk az Európa Pont Facebook-oldalán, az est második felében pedig különleges interaktív előadással és workshoppal is készülünk azok számára, akik a helyszínen, élőben vesznek részt a programon. Ehhez regisztrálni szükséges, amit itt tudtok megtenni.

Évadzáró Lumière Filmklubunkban – most szabad téren – Gyárfás Dorka vendége a világhírű zeneszerző, Víg Mihály lesz, majd az életéről szóló Ott torony volt című egész estés dokumentumfilmet láthatjátok. 



Víg Mihály nemzetközi szinten Tarr Béla túlzás nélkül világhírű filmjeinek – például a Sátántangó, a Werckmeister harmóniák, A londoni férfi vagy A torinói ló – zeneszerzőjeként ismert, és a Sátántangóban a főszerepet, Irimiást is ő játssza. Nem meglepő, hogy az Ott torony volt egyik executive producere a hollywoodi közönségfilmek és a független mozik sztárja, Tilda Swinton.

Víg Mihály a nyolcvanas évek „tűrt és tiltott” határán elhelyezkedő magyar alternatív, underground zenei életének kultikus alakja is, a Trabant és a Balaton alapítója. Az induló művészgenerációk számára a rendkívül izgalmas időszak számtalan emblematikus figurája szolgál máig példaképként. Ilyen Víg is, aki a portréfilmben személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és a velük való kapcsolatáról. A vetítés és a beszélgetés regisztrációköteles, itt tudtok regisztrálni.

Mint minden esetben, ezek a programjaink is ingyenesek. Részletes leírást az Európa Pont Facebook-oldalán találtok. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7118139372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása