gkl-diug.jpeg

Barcelonában átadták a kontinens egyik legelismertebb díját, amellyel az Európai Unió a kortárs építészet legjobbjainak munkáját ismeri el. A jelöltek között kilenc, magyar szakemberek nevével fémjelzett projekt is szerepelt.

 

A modern építészet egyik atyjának is tekinthető, német Ludwig Mies van der Rohe nevét viseli az 1988-ban alapított, kétévente átadott, EU Mies Award elnevezésű díj, amellyel a legjobb kortárs építészek projektjeit ismerik el – 2001 óta az az Európai Bizottság és a Mies van der Rohe Alapítvány szervezésében.

 

A lehetséges díjazottak listáját az európai országok nemzeti építészszövetségei, illetve a szakmai zsűri állítja össze. A mostani díjra összesen 383 pályaművet jelöltek, ezek közül januárban választották ki a legjobb 40-et, majd februárban azt az 5 pályázatot, amelyek tovább léphettek a döntőbe. A pályamunkák összesen 38 ország 238 városából érkeztek.

 

A május 7-i barcelonai díjátadón az Európai Bizottság és a Mies van der Rohe Alapítvány képviselői adták át a díjakat a nyerteseknek. A fődíjat Anne Lacaton, Jean-Philippe Vassal, Frédéric Druotand és Christophe Hutin vehették át, 530 dwellings – Grand Parc Bordeaux nevű pályamunkájukért, amely 3 szociális lakásokból álló épület átalakítását tűzte ki célul. A hatvanas években felhúzott épületekben összesen 530 lakás található. Az építészek tetőkerttel, valamint az egyes lakásokhoz újonnan kialakított erkélyekkel igyekeztek élhetőbbé és fenntarthatóbbá tenni az épületeket.

dgsq6x0w.jpeg

-qzl74jq_kicsi.jpg

 

pvajnrlq_kicsi.jpg

 Fotók: Philippe Ruault

 

„Nagyon büszke vagyok a díjra, nem csak a győztes pályamunkák minősége miatt, hanem azért is, mivel hozzájárul a tágabb értelemben vett európai politikához, amelynek célja, hogy kontinensünket vonzóbb, fenntarthatóbb és befogadóbb hellyé tegye” – mondta a döntőt követően Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

 

Az ígéretes tehetségekre koncentráló Emerging Architecture kategóriában szintén francia győzelem született a toulouse-i székhelyű BAST építészeti stúdió E26 nevű projektjével. A szakemberek itt egy meglévő, Montbrun-Bocage-ban található iskolaépületet egészítettek ki egy különleges homlokzattal, amely megőrzi az iskolából látható panorámát a diákok számára.

jq6lvuxg.jpeg

Mindkét díjazott csapat egy-egy szobrocskát vehetett át, amelyek a Mies van der Rohe által az 1929-es barcelonai világkiállításra tervezett német pavilont idézi. A fődíjas projekt emellett 60 000, míg az Emerging Architecture kategória győztesei 20 000 euró pénzjutalmat is kaptak.

 

Bár sajnos a végső megmérettetés magyar építészek munkái nélkül zajlott, de hazánk összesen 9 projekttel képviseltette magát a mezőnyben. Ezek között olyan pályaművek szerepeltek, mint a Graphisoft Park fogadóépülete (Ilyés-Fekete Zsuzsa, Kun Tamás és Sugár Péter munkája), Fábián Gábor erdei lombházai, a Palatinus Strand fogadóépületének felújítása (Nagy Csaba és Pólus Károly munkája), a nagykanizsai piarista óvoda épülete (Tatár Balázs, Török Dávid, Falvai Balázs és Nagy Márton pályaműve), a régi budai városháza, amelyen Tolnai Zsolt, Terbe Rita, Biri Balázs, Szabó Levente, Alkér Katalin és Bartha András dolgozott, Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötője (Hatvany Ádám, Dékány Tibor és Korompay Attila alkotása), az Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont (Bikki István és Bun Zoltán műve), illetve a tours-i Szent Márton Plébániatemplom felújítása, amely Berecz Tamásnak és Batári Attilának köszönhetően valósulhatott meg.

 

Borítókép: Anna Mas

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza
Címkék: díj építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2814870294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása