eume2.jpgMegrögzött européerként úgy gondoljuk, hogy az EU nemcsak a pénzügyi támogatásokról szól, és nemcsak a hazánkhoz hasonló nettó haszonélvezőknek előnyös a tagság, hanem a nettó befizetőknek is. Az előnyök nem mindig számszerűsíthetőek: az EU számtalan területen biztosít védelmet, ad elérhető célokat és kiaknázható lehetőségeket a polgárainak – tudjunk róla és éljünk vele! Nagyjából ez az üzenete az EU legújabb tájékoztató kampányának, az EU&ME-nek (EU&ÉN), amely elsősorban a fiatalokat célozza.

De mégis mit adott nekünk az EU?


Tizennégy évvel uniós csatlakozásunk után az EU mindennapjaink részévé vált. Megszoktuk, és hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az élet milyen sok területén találkozunk hatásával nap mint nap, és milyen sok mindent köszönhetünk annak, hogy ennek az 512 milliós közösségnek vagyunk a tagjai. Aki már ebbe született bele – mint a mai fiatalság túlnyomó része –, talán nem is tudja, mennyi számára hétköznapi dolog mögött van az EU.



A kampány ezt mutatja be nagyon könnyen érthető és vizuálisan vonzó formában. A kapcsolódó információs oldal nagyon jól működik – témakörök köré csoportosítva mutatja be az uniós élet előnyeit, mindenhová bekötve a részletesebb tájékoztató bizottsági oldalt, legyen szó

- az Európán belüli szabad mobilitásról,

- tanulásról, szakmai gyakorlatról vagy önkéntességről külföldön,

- az EU nagyon magas szintű élelmiszerbiztonsági garanciáiról,

- a roaming eltörléséről,

- a határokon átnyúló streaming- és videószolgáltatásokról,

- az online vásárolt áruk visszaválthatóságáról,

- a repülőgépjáratok késésekor fizetendő kárpótlásról,

- Európa köztereinek ingyenes felwifizéséről,

- az egészségügyi kutatások támogatásáról,

- a vállalkozások támogatásáról,

- vagy épp az ambiciózus zöld jövő megteremtéséről;


– számtalan lehetőségről és mindenki számára biztosított jogokról lehet olvasni a honlapon.


Tényleg érdemes böngészni, mert nagyon közérthető módon – az uniós szakzsargontól a lehető legtávolabbi EU-s nyelven – beszél ezekről a vívmányokról. Az átfutása után nem is jutott más eszünkbe, mint a European Movement klasszikus, Brian életét idéző jelenete, ami szerintünk még ma is ül. :-)

Szóval, ismerjétek az EU-t és éljetek a lehetőségekkel!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4914091261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása