7d.pngMég javában tart a síszezon, ehhez kapcsolódóan most a legizgalmasabb és legmenőbb síterepeket mutatjuk be nektek Európából.

Itthon viszonylag szerény kínálatból választhatnak a síelők és snowboardosok – de ha minden jól megy, még egy kis ideig itthon is lehetőségük lesz csúszni, mielőtt a busók lezárják nekünk a telet. Aki itthonról komolyabb kihívásokra – csúcsokra, hegyoldalakra és szűzhóra – vágyik, azoknak íme a European Best Destinations idei ranglistájának legjobbjai. (Ez az az európai turisztikai szövetségekkel együttműködő szervezet, amelynek legutóbbi szavazásán Budapest lett Európa legjobb úti célja.) Az idei lista több mint 120 ezer szavazat alapján állt össze. E mostani mellett készült válogatás a leginkább családbarát, leghóbiztosabb, legjobb snowboardos vagy épp a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező európai sípályákról is – e mostani egy igazi „best of” lista az európai országok sípályáiról, amelynek helyezettjei mind az adott országok legjobb pályái.

  1. Alpe d'Huez (Franciaország)

Immár másodszorra végzett a közönségszavazás élén a francia Alpok egyik leghóbiztosabb síközpontja Alpe d’Hueznél. Itt mindent megtalálhatunk, ami csak egy téli kikapcsolódáshoz kell: mindenféle téli sportot kipróbálhatunk, wellnessezhetünk, de a kikapcsolódásra is számos lehetőség nyílik. Közel 250 km kiépített pálya várja a síelőket és itt van a világ egyik leghosszabb fekete pályája, amely körülbelül 3300 méterről indul, és több mint 2000 méter szintkülönbséget hidal át. Érdekesség, hogy az Európa legjobb fesztiváljának megválasztott belga Tomorrowland téli fesztiválja március közepén itt lesz majd – a pályákat ilyenkor csak a fesztivál látogatói használhatják majd.


  1. Livigno (Olaszország)

Az olaszok legjobb sípályája a svájci határ közelében fekszik, a pálya körülbelül 1000 méter szintkülönbséget hidal át. Ha minden pályát végig szeretnénk csúszni, akkor mintegy 115 km-t tehetnénk meg ismétlés nélkül. A téli programok közül Livigno is mindent nyújt, amit a nagyok: van korcsolyapálya, uszoda, szauna, lovas szán, tenisz, rengeteg étterem és bár. A települést mindkét oldalon 1-1 pályarendszer veszi körbe; a keleti gerincen Monte Della Neve, míg a nyugati oldalon Carosello található.

 

  1. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental (Ausztria)

A legjobb és egyben leghóbiztosabb alpesi osztrák pályát közel a német határhoz találjuk, Tirolban. Brixental Ausztria egyik legnagyobb egybefüggő, teljesen átsízhető síparadicsoma, amelyet korábban egymás után négyszer is megválasztottak Európa legjobbjának. Ez egyben Ausztria legjobb ár-érték arányú pályája is. Magas csúcsok a száguldóknak, kanyargós-fás lejtők a technikásabb csúszást kedvelőknek, napsütötte, lankás családi pályák, extrahosszú sífutópályák – itt is mindenféle csúszáshoz találhatunk kedvünkre valót a közel 300 km-es pályarendszerben. Este kivilágított pályák várják a későn ébredőket, és ha esetleg az idő nem lenne olyan kegyes, a pályák nagy részét közel ezer hóágyú teszi csúszhatóvá.


  1. Kitzbühel (Ausztria)

A kitzbüheli pálya régóta a legnagyobb kedvencek közt szerepel mindenféle nemzetközi felmérésen: a tiroli kisváros mindent nyújt, amire egy síelő vágyik, és még annál sokkal többet is. Az aktív pihenésre vágyók millió program közül választhatnak, rengeteg díjnyertes éttermet is találunk itt, legendás bárok, diszkók várják a fiatalokat, még kaszinót is találunk a helyszínen. A környék egyaránt tudja nyújtani a kisvárosi nyugalmat, de ha városi éjszakai élet kínálata hiányozna, abból is van itt bőven. Nem csoda, hogy a hely rengeteg, évről-évre visszatérő celeb kedvenc helye is. Festői fekvése miatt Kitzbühelt a legszebb európai sípályának is megválasztották – a síszezon végével több mint 500 km jelzett turistaút várja a kirándulókat.


  1. Crans-Montana (Svájc)

A legjobb ötbe az idei közönségszavazáson a francia nyelvterületű Crans és Montana között elterülő svájci alpesi pálya is befért. A 140 kilométeres sípályarendszer és téli sportolási lehetőség mellett a hely számtalan egyéb látnivalót tartogat a természetjáróknak: tavak, gleccserek, csodálatos erdők, szőlős hegyoldalak várják a kirándulókat egész évben. Több múzeum és kulturális fesztivál programjai közül válogathatnak azok is, akik inkább másfajta feltöltődésre vágynának.


  1. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn (Ausztria)

A hosszú nevű sípálya négy település között fekszik Ausztriában – már a pálya megnevezése („sícirkusz”) utal rá, hogy itt nem csak a bámészkodós, nyugis síelés kedvelői találnak maguknak elfoglaltságot a havon. Ez Ausztria egyik legnagyobb összefüggő síterülete, összesen 270 kilométernyi pálya várja a síelőket és snowboardosokat, 70 felvonóval. A pályarendszer mind a négy településről elérhető, egy összefüggő „síhinta” rendszerben mehetünk egyik völgyből a másikba és vissza. Saalbach és Hinterglemm városok erősek az éjszakai élet kínálatában, míg Leogangot inkább a családosoknak, gyerekeseknek ajánlják – sok itt a síiskola, könnyebb pályák, snowparkok. Sífutók, szánkósok és éjszakai síelők is kedvükre válogathatnak a hatalmas helyi választékból. A téli időszakon kívül itt is közel 150 km hosszú kiépített turistaút és kb. ugyanilyen hosszú montainbike-osok számára ideális útvonal várja a kirándulókat és bringázókat.


  1. La Plagne (Franciaország)

A hetedik helyen ismét egy francia pályát találunk, amely éveken át volt a közönségszavazás nyertese Európában. A La Plagne-i pályarendszer a második leghosszabb a világon a maga 425 besízhető kilométerével. A pályák 70 százaléka 2000 méter magasság felett fekszik, így a téli szezonban garantált a jól csúszható hó. A pálya legmagasabb pontja 3417 méteren fekszik, Bellecote-nál. A pályák több mint fele kék, ezért kezdők és gyerekek számára is ideális választás a hely, a haladók pedig rengeteg pályán kívüli szűzhavas terület közül választhatnak. A síelés és snowboardozás mellett szinte minden egyéb téli sportot is kipróbálhatunk, a sífutástól a hótalpas túráig. A bob-, szánkó és szkeletonpálya még az 1992-es Albertville-i téli olimpiára készült. A síelés utáni levezetésre is számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, boltok, bárok, éttermek és wellness központok sokasága várja a pihenni vágyókat.

 


A ranglista az
European Best Destinations 2019-es szavazásán alapszik, a leírások is innen, illetve a magyar nyelvű, hatalmas információs bázissal rendelkező Sielők.hu oldal írásain alapszanak.

----

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7014633642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása