kannel1.jpgHa az angol reggeli esetleg egy picit nehéznek tűnik napinditónak, akkor most ajánlunk egy – a magyar szokásokhoz talán jobban illeszkedő – édes, svéd alternatívát. A kannelbullét ugyan nemcsak reggelire érdemes fogyasztani, hiszen a tipikus svéd kávészünetek egyik legfontosabb szereplője, de tökéletes édesség a reggeli italok mellé. A fahéjas csiga a svéd mindennapok része, nemzeti kincs: októberben saját ünnepnapja is van.

Ahogy egy cikk fogalmaz: aki már öt percnél többet töltött Svédországban, annak nem kell bemutatni a fika (ejtsd: fíka) hagyományát. Ez a svéd társadalom egyik alappillére, amelyben a svédek az egyetemen, a munkahelyükön vagy bárhol máshol a városban összejönnek a nap folyamán egy (vagy több) 10-20 perces pihenőre, amikor meleg ital és édes harapnivaló mellett kicsit kikapcsolódnak és egymással beszélgetnek. (Amely eltarthat akár hosszabban is, hiszen a csésze újratöltése legtöbbször beleszámít az árba, azaz „påfyllning ingår”.) E rövid szünetek egyik legfontosabb főszereplője a kannelbulle (többes számban kannelbullar).

A svédek kannelbulle-szeretetét jól jelzi egy 2010-es adat, amely szerint az átlagos svéd évente 316 fahéjas csigát fogyaszt el – tehát majdnem minden nap egyet. Bár a svéd igen aktív nemzet, és ezt a cukros édességet jó arányban lesportolják, többen aggódnak a túlzott édesszájúság miatt. Már többször felmerült, hogy vissza kellene fogni az édes péksütemények fogyasztását – de alighanem forradalom törne ki, ha a svédeket valaki eltiltaná kedvenc sütijüktől. Annyira szeretik fahéjas csigájukat, hogy 1999 óta saját ünnepnapja is van: október negyedikén a kannelbullens dagon talán nincs ember Svédországban, aki nem ünnepelne legalább egy-két csiga elpusztításával.

Az édesség egyébként az első világháború idején jelent meg Svédországban, de a drága élelmiszerárak miatt igazán népszerű és elterjedt csak az ötvenes években lett. Az otthoni sütögetés egyik legfontosabb szimbóluma, amelyet vendégváráskor vagy a családnak gyakran készítenek otthon is – amellett persze, hogy nincsen Svédországban élelmiszerüzlet, ahol ne találkozhatnánk vele.

kannel2.png

Hozzávalók (kb. 25 csigához):

A tésztához:

  • 35 g élesztő
  • 100 g cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 120g vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál kardamom
  • 750 g liszt


A töltelékhez:

  • 100 g vaj
  • 50 g cukor
  • 2 evőkanál fahéj


A kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz
  • nagyobb szemű cukor (a díszítéshez)

 

Elkészítése:

A szétmorzsolt élesztőt a langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd ráöntjük a tejet. Hozzáadjuk a tészta további hozzávalóit, majd legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát. Ezután letakarva félretesszük pihenni fél órára.

Mielőtt elkezdünk dolgozni a tésztával, a felolvasztott vajban elkeverjük a töltelék további hozzávalóit.

A tésztát nyújtófával nagyjából 3 mm-es, egyenletes vastagságúra nyújtjuk, és megpróbálunk téglalap alakot formázni belőle. A tölteléket felvisszük a tészta tetejére, egyenletesen eloszlatjuk, majd a tésztát hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Nagyjából 25 egyforma csigára szeleteljük a tekercset, amelyeket ezután sütőlapo(ko)n, sütőpapírra egymás mellé helyezünk. Egy órára ismét állni hagyjuk letakarva őket, amíg körülbelül kétszeresükre kelnek.

A kenéshez összekeverjük a tojást a vízzel, megkenjük a csigák tetejét, majd a díszítéshez megszórjuk nagyobb, darabos cukorral. 220°C-os sütőben nagyjából 5-6 perc alatt megsütjük.

Smaklig måltid, azaz jó étvágyat!

tina_stafren-fika-5103.png

A recept forrása: a központi svéd információsportál, a Sweden.se

Képek forrása: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

kannel3.PNG

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2914308205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása