A túlsúly napjaink népbetegsége, a modern életforma egyik következménye. Európában ma minden negyedik ember elhízottnak minősül. Ehhez a legtöbb európai országot jellemző mozgásszegény, ülőmunkára építő városi életmód és a nem megfelelő étkezés is hozzájárul.

 

Túlsúlyosság és elhízottság

 

A túlsúlyosság és elhízottság hasonló fogalmak, de fontos tisztázni a különbséget közöttük. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a testtömegindex (BMI) alapján definiálja a két állapotot. A BMI a kilogrammban kifejezett testsúly elosztva a méterben kifejezett magasság négyzetével, értéke 18,5 és 24,9 között normális, 25 felett túlsúlyt jelez, 30 felett pedig elhízottságot. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető egészségügyi rizikófaktor a dohányzás után.

 

Negatív következmények

 

Az elhízottság egyáltalán nem esztétikai probléma, még ha a média esetleg ezt is sugallja: sokkal fontosabb az, hogy jelentős mértékben hozzájárul számos krónikus betegség kialakulásához. Az elhízott emberek fokozottan ki vannak téve a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és egyéb keringési betegségek, az ízületi problémák, a stroke, az epekő, egyes daganatos megbetegedések és pszichoszociális betegségek kockázatának.

Emellett az elhízás okozta társadalmi költségek óriásiak, az ehhez köthető megbetegedések kezelése jelentős terhet ró az országok egészségügyi ellátórendszerére. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a WHO Európai Régiójának egyes országaiban a kapcsolódó kiadások a GDP 1%-át is elérik. Az Európai Elhízástudományi Társaság (EASO) számításai szerint az elhízottsággal közvetlen összefüggésbe hozható költségek a teljes egészségügyi kiadások 1,5-7 százalékát teszik ki (Spanyolországban közel 7%-ot).

 

Növekvő trend

 

Az elhízottak száma világszinten megháromszorozódott az elmúlt négy évtizedben, és ma az európai lakosság több mint fele túlsúlyos. Jelenleg átlagosan kb. 500 kalóriával több energiát viszünk be szervezetünkbe étkezéssel, mint negyven éve, ugyanakkor egy átlagos európai napi 5 órát tölt ülve, például televízió vagy számítógép előtt. Felmérések szerint a túlsúllyal küzdők aránya folyamatos emelkedést mutat: még nem volt olyan ország, ahol csökkent volna az elhízottak aránya.

 

Európai körkép

 

Sokféle felmérés, különböző módszertannal kutatja a túlsúlyosságot és az elhízást, az adatok mindenhol növekvő trendről számolnak be. A WHO 2016-os statisztikái alapján (amelyen mostani összeállításunk alapszik) minden második uniós polgár túlsúlyos, és minden negyedik elhízottnak minősül. Egyértelmű összefüggéseket nehéz találni az egyes európai régiók és az elhízottság mértéke közt (például a mediterrán étrend vagy éghajlati adottságok mentén), de az azért látszik, hogy azok az országok, ahol a lakosság nagyobb része rendszeresen sportol, ott alacsonyabb az elhízottak aránya is. (Egy korábbi anyagunkban utánanéztünk a legsportosabb európai nemzeteknek.)

A grafikát nagyobb méretben a képre, vagy ide kattintva tudjátok megnézni.

 


Cselekvés minden szinten

 

Az elhízás következményeinek kezelése és megelőzése komplex probléma, amelyet minden szinten kezelni kell. Fontos feladatuk van ebben az egyes országoknak, és számos ezzel foglalkozó kezdeményezést indított az EU is. Van olyan platform, amely például a tagállamok együttműködését segíti ezen a területen, de egységes uniós stratégia is létezik a problémakör kezelésére. Emellett az egészséges étkezéshez óriási segítséget jelentenek az EU-ban elfogadott szigorú címkézési szabályok is, amelyek elősegítik az élelmiszerek közötti tudatos választást.

Fontos hangsúlyozni, hogy az elhízottság betegség (a WHO a krónikus betegségek közt tartja számon). Kialakulásában közrejátszhat a genetika, egyéb betegségek, környezeti tényezők, például a városi életforma, a stressz, a sok üléssel járó munkavégzés, így nem méltányos csak az egyéneket okolni a túlsúlyért. Ugyanakkor szinte minden esetben van lehetőség arra, hogy egyénileg tegyünk az elhízás ellen. Ahogy a környezetvédelemnél is sok apró egyéni döntés befolyásolja, hogy mit teszünk környezetünk megóvásáért (miként azt korábbi vendégünk, Jane Goodall is hangsúlyozta), úgy ez igaz egészségünk megóvására is. A WHO az alábbiakat ajánlja az elhízás elkerülése és az egészségesebb életmód érdekében:

- csökkentsük a zsírok és cukrok formájában bevitt energiát,

- együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget, beleértve a hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket és olajos magvakat,

- mozogjunk rendszeresen (gyerekek számára napi hatvan perc, felnőtteknek heti 150 perc aktív testmozgás ajánlott).

Fontos lenne, hogy az egészséggel ne csak akkor foglalkozzunk, amikor már baj van, hanem tegyünk a betegségek elkerüléséért – ahogy azt budapesti látogatásán Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos is hangsúlyozta.

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8014199895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.08.24. 20:16:14

na ezen nem csodálkozom, az első 3ba vártam magunkat

Muhammad Balfas 2018.08.25. 16:10:28

Érdekes, hogy Máltán ilyen magas (31 %). Pedig azt gondolná az ember, hogy sok tengeri herkentyűt esznek, és így egészségesebb a táplálkozásuk..
A Natgeo valamelyik számában egyébként volt egy összeállítás, hogy melyik országban milyen arányban fogyasztanak állati fehérjét, szénhidrátot és zsírt.
Érdekes módon a kelet-európaiak közül egyedül nálunk volt legnagyobb arányú az állati fehérje. Kb. hasonló volt mint Ausztriában és Finnországban, és nemcsak az arányok, hanem a bevitt kcal tekintetében is.
Persze ha mélyebben megnéznénk az osztrákoknál valszeg a tejtermékek jellemeznék főként, a finneknél a halak, míg nálunk a sertéshús..

czerka 2018.08.25. 16:44:47

Aki ma, amikor minden táplálkozási információ és sportolási lehetőség rendelkezésre áll, csak az kövér, azt választotta. Nem érdekli az egészsége, szarik bele mindenbe. Lusta es mentségeket keres. Vagy nem keres mentségeket, hanem büszkén hirdeti, hogy "fat is beautiful".

@Ches Desmond: Máltán a konyha azért nem annyira jó, hiába Földközi-tengeren fekvő szigetország. Lehet, hogy van polip a tányéron, de az összes zöldség, gyümölcs Európából importált fólia alatt nevelt, tápérték és íz nélküli vacak. Ott helyben szinte semmit se termelnek. A mozgás meg gondolom nem divat arrafelé, nem az a tipikus sportnemzet.

@Burgermeister: én azért csodálkozom, hogy a Szlovákok hátulról a negyedikek. én régebben sokat jártam Felvidéken meg északabbra is és azért ott is ahogy idősebb lesz egy nő, kezd kalácsképet meg konyhásnéni karokat növeszteni. Bár a szlovákoknál a túrázás azért elterjedtebb időtöltés, mint a magyaroknál, de Kelet-Szlovákia nincs jobb helyzetben, mint mondjuk BAZ megye. Se anyagilag, se kulturálisan, se etnikailag (hogy finoman fogalmazzak).

A franciákat mindenki hájpolja, hogy milyen jól néznek ki, nem kövérek. Hát én korábbi személyes tapasztalataim alapján mondhatom, hogy a francia nők ráncosodnak, karfiolos lesz a seggük, összeaszik az arcuk, szarnak arra, hogy hogy néznek ki, csak túlsúlyosak ne legyenek. A testtömegindexük lehet, hogy a normál értéken belül van, de izmaik nincsenek. Mozogni nem nagyon szoktak, de koplalnak, zöldségeken élnek és betolják a joghurtot kaja után. És sokan a dohányzás étvágymegvonó hatásában bízva szívják a cigit.

Zsuzsi25 2018.08.25. 19:24:24

@czerka: Kedves Czerka!
Ha körbe nézek az ismerettségi körömben, (ami cudar nagy) akkor azt látom, hogy összesen 10-15 olyan személy van, aki azért karcsu, mert tesz érte. A többiek kb. 70 > 30 %.ban oszlanak meg (egészséges testalkat > tulsulyos.) És azt látom, hogy ez a 70% nem azért vékony, mert egészségesen él, hanem azért, mert szerencséje volt a genetikai lotto sorsoláson. Azt eszik, amennyit, és amikor akar. A maradék 30% meg eldöntheti, hogy vagy kövér, vagy élete végéig éhezik, és akkor elléri akivánt végeredményt.
Jo lenne, ha a tudomány ráfeküdne végre arra, hogy mi az oka annak, hogy van, aki eszik egy szelet pizzát, és másnap reggel nem birja összegombolni a farmerját,(pl. én) más, meg minden nap pizzacolávalsütivel egytálételt eszik, és 45 kilo vasággyal!

Zsuzsi25 2018.08.25. 19:25:31

@Ches Desmond: Tévedés! :) Magyarország már inkább csirkehusos lett! :)

0x000132f 2018.08.25. 21:11:48

@Zsuzsi25: Aktivitás, emésztés hatásfoka, anyagcsere sebessége átlagos testhőmérséklet, izomtömeg százalékosan.
Ez utóbbi elég csalóka, mert nem igazán látszik se ruhában se a mérlegen.

Ad Dio 2018.08.25. 22:20:07

@Zsuzsi25:

Genetika.Ez az amivel nem tudsz semmit tenni.

Jó hír, hogy ha mozogsz naponta 30-40 percet (elégetve 4-500kcal-t), akkor azért normális étkezés mellett nem fogsz elhízni. Ez ilyen. Hasonló genetikám van...

Muhammad Balfas 2018.08.25. 22:31:44

@Zsuzsi25: Akkor mégis mitől olyan egészségtelen a magyarok táplálkozása? Az említett natgeo-s kördiagrammon nagyon hasonló volt az osztrákhoz és a finnhez. Arra vezettem vissza, hogy biztos sok disznót eszik a magyar. A csirkehús egészséges, nem?

Zsuzsi25 2018.08.25. 22:36:22

@Ad Dio: mi a normális? Most pl. éhenveszek. Itt van fél11, a család alszik, engem kivéve. És arra gondolok, hogy éhes vagyok, és mikor lesz már reggeli. Ehetnék akár most is, tele a hütö....ki gátol meg benne? Senki. De akkor nem fog megmaradni a kemény munka, és éhezés által elért eredmény. Utálok mozogni. Kinszenvedés. Muszájbol teszem. Irigylem azokat, akiknek ez öröm.

Zsuzsi25 2018.08.25. 22:42:20

@Ches Desmond: nem feltétlen. Ha rántotthusként eszed, (olaj, liszt.... nem is folytatom basszus :D éhen pusztulok!!!!) már be is vittél rengeteg kaloriát. Mellette ott a vércsoport kérdése is. (amire persze elöször azt mondtam, hogy baromság) de hatásos volt. B vércsoportuaknak, kifejezetten kerülendö a csirkehus. A magyarok egyébként a rengeteg szénhidrát miatt elhizottak. Kenyeret kenyérrel, krumpli, tészta. Ezek brutálisan hasnövelök! :) És akkor mellé persze a tömyéntelen tömény! :)

Ad Dio 2018.08.25. 22:43:12

@Zsuzsi25:

Keress olyan mozgásformát/társaságot amit/akit szeretsz. Ha nem találsz ilyet, akkor legkeményebb acél akarat is el fog málani és maradnak a hurkák. Nekem pl. mindenki szerint futnom kellene, de UTÁLOK, így ha futni látsz, fuss te is, mert nagy baj van ;-). Viszont a bicak már más téma. Azt szeretem és jól esik. Lehet neked a nordic walking jön be, vagy az aerobic, esetleg tánc, küzdősport, úszás... csak van valami, ami közben jól érzed magad.

A koplalás magában nem vezet sehová, mert csak az anyagcserédet lassítja le és elbontatja az izmaidat. Ráadásul ha abbahagyod, egy hét alatt visszajön minden, mert a szervezeted úgy fogja gondolni, hogy meg kell ragadnia az alkalmat...

Az egyetlen sanszunk nekünk, ha izomtömeget növelünk és elégetjök minden nap azt, amit a szervezetünk le akar raktározni. Faja. Nem kell örülni, de érdemes elfogadni...

Zsuzsi25 2018.08.25. 22:44:27

@Ches Desmond: Hozzáteszem, hohy sokan sajnos csak a tészta, krumpli, kenyér, vöröshus kombot tudják megfizetni.

Zsuzsi25 2018.08.25. 22:53:26

@Ad Dio: haha! :) Nincsenek hurkáim jo?? :) voltak, de már nincsenek! Nincs az a mozgásforma amit szeretek... Olyan nem létezik. :D na jo, eesetleg a zumba, meg a joga. Utpobbinak semmi haszna. A 160-g.os storyt követem. Második éve. 140 kg.orol fogytam le. Az elég motivácio, hogy el egyen a penész tornára, elég csak visszagondolnom rá. Egylbként probálkoztam étvágycsökkentökkel, szart sem érnek. Komolyan fontolora vettem egy gyonormütétet. Most még birom, de mi lesz 40-50 évesen? A férjem már most is elkerül, ha azt látja, hogy éhes vagyokés nem eszek...mert olyankor házisárkány vagyok.

Alick 2018.08.26. 09:38:08

"Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a testtömegindex (BMI) alapján definiálja a két állapotot."

Hagyjuk ezt a BMI-s marhaságot, az alkati különbségek miatt először is az izomtömeg arányát kell tisztázni.

Ad Dio 2018.08.26. 09:42:12

@Zsuzsi25:

Két év pont a holtpont. Tarts ki még egy kicsit és hozzá fog szokni a szervezeted. Ha lehet segíts neki mentálisan. Keresd a jót a folyamatban. Ha más nem jó, akkor a zuhanyzás legyen a cél az edzés után :-).

Olyanoknak akik erre érzékeny genetikával rendelkeznek, sokkal nehezebb és gyötrelmesebb a dolog, de azért nem lehetetlen... csak nehezebb :-/. Viszont a mi érdemeink sokkal nagyobbak is egyben, nemde? :-)

Az a 160g-os diéta komolyabb túlsúllyal nagyon spárta. Nem vagyok dietetikus,de félek nem is feltétlen célra vezető. Én inkább számolnék kalória deficitet és aszerint építenék fel étrendet. 3-400kcal mínusz bőven elegendő a fogyáshoz. Ha nagyon alámész a szervezeted igényeinek, akkor vész üzemmódba kapcsol, állandó éhség érzetet produkál, lebontja az izmaidat és lelassítja az anyagcserédet. Ráadásul amint rést talál a pajzson, azonnal letárol (igen, azt a három kocka csokit, meg a pici reggeli fánkot :-) ). Az izomtömeg csökkenése miatt még rosszabbul érzed magad majd az edzéseken, ráadásul a kevesebb izom, kevesebb kalóriát is éget :-(. Szóval ha rosszul van bemérve (túl van hajtva a diéta) ez egy rossz spirállá alakulhat.

Nekem a folyamatos kis mértékű kalória deficit vált be. Ráadásul miután elértem a reális célomat, leálltam ezzel is, most tömegtartó mennyiséget célzok és az edzés inkább erőnlét növelő/fenntartó, mintsem fogyókúrás célú.

Bocs ha kéretlenül osztom az eszet, csak jól esett leírni.

Alick 2018.08.26. 10:11:31

@Ad Dio: Így van, heti fél kilónál nagyobb súlyveszteség a legtöbbször több problémát okoz, mint amennyit megold.

Tamáspatrik 2018.08.26. 10:25:43

A hagyományos alföldi éttermekben nem adnak zöldséget a főételhez. Ez inkább a modern éttermek jellemzője. Zöldség, zöldség és zöldség nagy mennyiségben, erre van szükség főleg. Ez ad teltségérzetet, a rostok gyorsítják az emésztést, a vitaminokról nem is beszélve. Az Alföldön szerintem többen is vannak elhízottak.
Ilyeneket mint a lángos, kenyérlángos, az olajban sült krumpli, a sok fehér kenyeret jobb elfelejteni. A pizzát is a legtöbb helyen sajnos vastag tésztával adják, nem úgy mint az olaszok.
Cukros üdítők tesznek még hozzá erre egy lapáttal.
Legtöbben gyümölcsöt is alig esznek, pedig az is gyorsítja a perisztaltikát és vitaminokat tartalmaz, emellett pedig a cukrozott dolgok iránti igényt is csökkenti.

Muhammad Balfas 2018.08.26. 12:44:04

@Zsuzsi25: De épp az volt a meglepő, hogy kelet-Európában csak nálunk dominál az állati fehérje, másutt mindenhol a gabonaszénhidrát. A magyar táplálkozás eszerint a felmérés szerint sokkal inkább az osztrákra vagy a finnre hasonlít..

porthosz 2018.08.26. 12:50:53

@Ches Desmond:
"Akkor mégis mitől olyan egészségtelen a magyarok táplálkozása?"

Az ahogy főzünk. Mondok egy példát: egészséges életmódra váltottam már egy jó ideje, néha anyósoméknál eszünk.
Vittem haza zöldségköretet meg csirkemellet, mondom ezt kéne megsütni a sültkrumpli hurka helyett.

El is készült a családi ebéd, teszik az asztalra, igy néz ki:
jénai tál, benne a zöldségköret, rajta a sült csirkemell és mindez szinültig töltve olajjal (alul egy kis zsír), a csirkemell gyakorlatilag úszott az olaj tetején.

Nem mondom isteni finom volt, de igy lett az 500 kalóriás ételből 5000 kalória...
És itt a probléma gyökere, bármit is eszel, a magyar konyha úgy kezdődik hogy végy fél kiló zsírt vagy olajat, olyan nincs hogy egy étel nem tocsog a zsírban.
Innentől kezdve már majdnem mindegy hogy csirkemell vagy kolbász.

morph on deer 2018.08.26. 12:50:57

@Ad Dio:
Azt hiszem igazad van a kalória számolással.
Nejem ment végig minden egyében, aztán lehorgonyzott a - most már- fejben számolás mellett.
Jó ideig használt egy appot a telefonján, amelyik többek közt a vonalkód alapján fel is ismerte a különféle dolgokat, - pl lekvár, édesség, stb. - meg egy kis mérleget az étkezőasztalon, és számolt, hogy mi fér bele a napi keretbe, és működött neki, különösebb áldozatok nélkül. A kívánt cél alapján az app kiszámolta, hogy kb mekkora bevitel hozza el a várt eredményt az adott életstílus, méretek, kor, nem, stb. alapján.

Mára ebből csak a mérleg maradt, ma már ránézésre megmondja, hogy miben mennyi a kalória! :)
Már nem görcsöl ezen, - nem cél a balerina alkat visszaszerzése, - viszont tudja befolyásolni, ha észreveszi, hogy kissé szorít valami.

Magyarul: különösebb hajcihő meg hiszti nélkül tud tartani egy adott súlyt, ami korábban problémás volt.
Engem ez meggyőzött a módszer hatásosságáról, bár én kívülálló vagyok,
de az elején csináltam vele együtt a méricskét, merő szolidarításból, szóval tudom, hogy megoldható különösebb erőfeszítések nélkül.

Zsuzsi25 2018.08.26. 15:17:25

@Ad Dio: Nem-Nem. Dehogy Köszönöm. Minden tanács jol jön. Igazság szerint, megmozdulni utálok! :D ez soha nem lesz másképpen! Engem ez motivál egyébként. Pokoé volt. Egyfelöl, mert nem olyan a mozgás, nehéz volt minden lépés, másfelöl azok a széééép ruhák :))... Na az motivál a legjobban!
A baj az, hogy, ha nem tartom szinte 100%ig a diétát, tényleg azonnal felugrik 4-5 kg is.

Ad Dio 2018.08.26. 15:56:12

@Zsuzsi25:

"A baj az, hogy, ha nem tartom szinte 100%ig a diétát, tényleg azonnal felugrik 4-5 kg is."

Nem állítom hogy rosszul diétázol - főleg hogy eredményeid is vannak - de sajnos azt látom magam körül, hogy nagyon könnyű a diétát túlhajtani és akkor sajnos a hatásfok drámaian leromlik. Beleölöd a sok munkát, éhezteted magad, csak épp eredménye alig lesz. Pedig lehet fele, harmada annyi erőfeszítéssel el lehetne érni sokkal többet. Ennek elég komoly tudománya van. A neten van egy csomó olyan hely, ahol meg tudsz ismerkedni a kalória számítás alapjaival. Igaz, kell pár hónap gyakorlat, mire meg tudod saccolni, hogy mi mennyi és miből mikor lehet/kell enni, de egy idő után simán megy saccolással/időnkénti ellenőrzéssel. És akkor lehet nem lesz (annyira) kín a mozgás (gondolj csak bele: durván kevés üzemanyagot viszel be, ráadásul még mozogni is akarsz. Mit tesz erre a szervezet? Naná hogy tiltakozik, igyekszik rávenni téged, hogy maradj nyugton :-) ), nem jön vissza a kiló azonnal (a szervezeted a túlhajtott diéta alatt non-stop krízist él meg és folyamatosan vész üzemmódban van, mivel nem kap elég üzemanyagot. Mi történik ha leállsz? Azonnal vadul tartalékot próbál képezni...), illetve lehet éhezni sem fogsz annyit... merthogy a normális diéta csak kis mértékű, amit már nem fogsz lemondásként megélni, maximum kis fegyelem kell hozzá. Hovatovább ha naponta edzek egy órát, sokkal inkább arra kell odafigyeljek, hogy ELEGET egyek, nem pedig arra, hogy megvonjam a falatot magamtól.

Nem biztos persze hogy igazam van, de érdemes lenne kiszámolnod a napi normális kalória igényedet és összevetni azzal, amit most beviszel. Ha a kettő között több mint 500kcal a különbség, akkor jó eséllyel túltolod a diétát és feleslegesen szenvedsz, illetve pazarlod el az erőforrásaidat egy rossz hatásfokú rendszerben.

Ha esetleg így volna, akkor sajnos az átállás során vissza fogsz hízni pár kilót :-(.

www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kalkulator/kaloria-kalkulator/kaloria-kalkulator.php

Zsuzsi25 2018.08.27. 19:47:18

@Ad Dio: Nap caloriaigényem: Sütemény, pizza, hamburger, lecso fehérkenyérrel, tésztafinomságok, sütik, colával :D :D :D

Amit beviszek: hungarocel (puffasztott rizs) funérlap (abonet) - viz, vizzel, esetleg kávé tea, sovány husok, hal, sovány sajt, fözelék, saláta.

Muhammad Balfas 2018.08.27. 21:14:06

@porthosz: Ok, de akkor miért nem magasabb a zsiradék aránya a kördiagrammon? Miért kb. annyi mint a finneknél, meg az osztrákoknál?
süti beállítások módosítása