molo_pb.jpgA mólók funkcionálisan a legtöbbször a vízi közlekedés fontos kiindulópontjai, ugyanakkor nagyon különleges hangulatú helyek. A vízbe nyúló földnyelvek vagy épített utak közvetlenebb kapcsolatot tesznek lehetővé a vízzel, amit jó megtapasztalni egy kellemes séta közben. Jó megfigyelni a helyi tájat és a víz erejét, rárévedni a csillogó víztükörre vagy a közelben-távolban közlekedő hajókra. Van, ahol kisebb városrész és szórakoztatócentrum épült a mólón a víz fölé, és vannak egyszerűbb, tisztán nyugodt sétálásra ideális mólók – mindből mutatunk párat. Íme válogatásunk a vízberévedés szerelmeseinek Európa legszebb mólóiból.

A palangai móló (LT)

Kelet felől indulva, Litvániában találjuk a Balti-tenger egyik legjobb, andalgós mólóját, amely az 1997-es átépítés óta közel fél kilométeres sétát tesz lehetővé a tenger felett. Itt nem találunk éttermet, fürdőt, vagy egyéb kikapcsolódási helyet a mólón, egyszerűen sétálni érdemes rajta – hallgatni a tenger morajlását, kémlelni végtelenségét, vagy megnézni a naplementét. A Balti-tenger fehér homokja dűnékbe rendeződve szegélyezi Palanga városát. A mólót eredetileg kereskedelmi kikötőnek használták, illetve itt kötöttek ki a turistákat Palangába szállító hajók is. Mára abszolút a sétálni és kikapcsolódni vágyók kedvenc helye.

palanga_unsp_adrianoniszcu.PNG
 


Sopot móló
(PL)

Lengyelországból kihagyhatatlan egy ilyen listából a szintén a Balti-tengeri Gdańsk melletti Sopot, Európa leghosszabb fából készült mólójával. A helyszínen először 1827-ben épült móló, amely akkor még csak 30 méter hosszan nyúlt a Balti-tenger vízébe. A 19. század végén hozzáépítettek, ekkor már 150 méter hosszú volt, majd a mostani, 315 méteres hosszát 1910-ben érte el. Eleinte kikötőként funkcionált, majd fokozatosan vették birtokba a kikapcsolódni vágyók, ahogy a mólóhoz kapcsolódó, szárazföldi fürdő fejlődött. Mára ez a Gdański-öböl egyik legnépszerűbb helye, amely télen-nyáron vonzza a látogatókat, rengeteg szabadtéri rendezvény, fesztivál színhelye.


pier-791320_960_720_sopot_pb.jpg

Sellin móló (DE)

A Balti-tengeren továbbhaladva érdemes meglátogatni az északnémet Rügen szigetén Sellin mólóját. Szerelmeseknek andalgáshoz, egy fárasztó nap után egy kis megnyugtató sétára, vagy akár esti partiknak is megfelelő helyszín. A móló elődjét 1906-ban emelték, amely akkor fél kilométer hosszan nyúlt a vízbe. Az eredeti mólót a kemény téli időjárás eléggé megtépázta, a negyvenes-ötvenes években csak a móló épülete maradt meg, amely népszerű táncos szórakozóhelyként működött akkoriban. 1998-ban újjáépítették, kinézetét az 1927-es állapotáról mintázták újra. A mólón működik egy étterem is, amely esküvők kedvelt helyszíne.

sellin-645500_960_720_pb.jpg
 


Scheveningen móló
(NL)

A Hágához közeli Scheveningen első mólóját 1900 körül építették – akkor még csak fából épített tengeri sétányként funkcionált. A móló 1943-ban leégett, és 1961-ben már nem fa alapokon építették újjá. A móló és környéke mára igazi szórakoztatócentrumként működik – éttermek, üzletek sora várja a kikapcsolódni vágyókat, de egy vízre épített óriáskerék is része a helyi nevezetességeknek, és drótkötélen is le lehet csúszni a tenger feletti pályán. A mólón hotel is üzemel – aki szeretne a tenger morajlására elaludni egy exkluzív butikhotelben, annak Scheveningen ezt is tudja nyújtani. 

scheveningen_nine_koepfer_unspl.PNG



Clevedon móló
(UK)

Clevedon különleges hangulatú, kellemes kisváros Angliában, Somerset megyében. Mólója a viktoriánus kort idézi – először 1869-ben emeltek itt vízi sétányt, amely egyben gőzhajók kikötőjeként is működik már több mint száz éve. A móló egyes részei összeomlottak (egy terhelési teszt során), az újjáépített és megerősített móló hosszas rekonstrukciós munkálatok után 1998 óta működik ismét teljes pompájában.

banner-1558910_960_720_clevedon_pb.jpg


 

Összeállításunk alapjául a legjobb európai úti célokat népszerűsítő European best destinations oldala szolgált.

Képek forrása: Pixabay;  Palanga: Adrian Oniszczuk / Unsplash.com; Scheveningen: Nine Köpfer / Unsplash.com

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6514076567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása