pexels-photo-970594.jpeg

Ha április, akkor környezetvédelem és irodalom: ebben a hónapban hagyományosan zöld témákat járunk körül a Föld napjához kapcsolódóan, és ilyenkor látjuk vendégül a Nemzetközi Könyvhét keretében a kortárs európai irodalom izgalmas személyiségeit is. Most sincs ez másképp: vitaszínházat rendezünk az éghajlatváltozás témakörében, huszadikán pedig ismét az európai irodalomé lesz a főszerep. Észtország idén ünnepli alapításának századik évfordulóját. Ennek alkalmából vetítjük az egyik legnépszerűbb észt regényből készített filmet, a Novembert.  Az Egy csésze Európa sorozatunk ezúttal Németországot és a német kultúrát mutatja be: Szederkényi Olga vendége áprilisban a budapesti Goethe Intézet igazgatója lesz.

 

 

A hónap első programja (április 10.) Észtországba kalauzol: Lumière filmklubunkban a November című észt filmet vetítjük, amely minden idők egyik legsikeresebb észt regénye, az Ördöngös idők alapján készült. Az erőteljes képi világú, sejtelmes atmoszférájú felnőttmesében a fekete humor és a romantikus szerelem találkozik. A vetítést követően az Észt Intézet igazgatójával és a regény fordítójával, Segesdi Mónival beszélgetünk. A filmet az Észt Filmhét mellett csak az Európa Pontban láthatják a nézők.

 

Áprilisban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Daniel Kehlmann író lesz, ezért 17-én, Egy csésze Európa sorozatunkban nálunk is a német irodalom kerül a középpontba. Németországot mindig is a „költők és gondolkodók földjének” tartották. Miért? Igaz-e, hogy az Európai Unió legnépesebb országában másfajta kultúrát fogyasztanak északon, délen, keleten és nyugaton? Mi a menő kulturálisan egész Németországban? És miről írnak a mai német írók? Többek között ezekről is beszélget majd az est háziasszonya, Szederkényi Olga Michael Müller-Verweyennel, a budapesti Goethe Intézet igazgatójával. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail-címen lehet.

 

 

Április 20-án, pénteken két programmal is készülünk. 10 órakor kezdődik az Európai Írótalálkozó, ahol a délszláv irodalom és az európai irodalmi hagyomány összefüggéseiről, a nők mai irodalomban betöltött szerepéről és a kultúrák találkozásáról egyaránt szó lesz. A témákat kortárs európai és magyar írók segítségével járjuk körül a Magyar Lettre International szervezésében.

 

 

Még ugyanezen este, hét órától nagyon izgalmas programmal készülünk: a Kreatív Európa programban támogatást nyert Víz/választó című előadást mutatjuk be az InSite Drama és az Artemisszió Alapítvány közreműködésével. Mi lenne, ha a nem túl távoli jövőben Magyarországon kitartó szárazság, sanyargató aszály törne ki? Mi történne, ha emiatt sokunknak menekülnie kellene? Milyen lehetőségeink lennének? A darab ebből a helyzetből kiindulva – színházi jelenetek során keresztül – vitalehetőséget kínál középiskolás diákoknak, hogy elgondolkodjanak a klímaváltozás következtében felmerülő társadalmi problémákról. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a regisztracio@eu.hu e-mail-címen lehet.

 

Az Európa Pont áprilisi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt! 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9313821046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása