Európa Pont | 2017.09.27. 15:42

Jön az 5G!

5g1.jpgMa már az emberek többsége elképzelhetetlennek tartja az életét a folyamatos és gyors, azonnal elérhető és használható internetkapcsolat nélkül. Akár a munkában, akár azon kívül, hasznos, vagy szórakoztató tartalmak megismerésére használjuk online eszközeinket, a gyors internet-hozzáférés alapigénnyé vált. Ma a negyedik generációs mobiltechnológia által kínált szélessávú internet az elérhető leggyorsabb és legnagyobb adatforgalmat megengedő hálózat, amit használni tudunk. A 4G technológia sávszélessége már lehetővé teszi videók, zenék zökkenőmentes fogyasztását. Az aktuális technológia még korántsem jelenti a fejlődés végét: a küszöbön álló 5G alapjaiban változtathatja meg kommunikációs, ügyintézési szokásainkat, életünket. 

5g2.jpg

Egy kis történelem: 1G-től az 5G-ig

A mobiltelefónia fejlődése nagyjából a nyolcvanas években kezdődött, 1981-től jelent meg az első mobilhálózat-generáció. A később 1G-nek nevezett, analóg technológia kizárólag csak hangtovábbításra alkalmas hálózatot kínált a korai mobilhasználók számára. Ez volt az az időszak, amikor először láthattunk vezeték nélkül telefonálni valakit: a legtöbb mobiltelefon (hatalmas akkumulátorokkal) túl nagyméretű volt még, ezért ezeket általában gépjárművekbe építették be, autótelefonként.

1991-től – meglepő módon – napjainkig használatos a második generációs technológia. Az első digitális megoldás nemcsak GSM-alapú hanghívások, hanem rövid szöveges üzenetek küldésére is alkalmassá tette a hálózatot a tömegesen elterjedt mobiltelefonok felhasználó számára. Emellett 2G-vel már lehetett internetre csatlakozni a GPRS vagy EDGE standardok használatával. A mai mobilokon is be tudjuk állítani, hogy a 2G hálózatot használjuk.

2001 volt a 3G európai megjelenésének éve. A harmadik generációs technológia elterjedésével vált hétköznapivá a szélessávú mobilinternet használata. A videótelefonálás, mobiltévézés és a streamelés lehetőségét is a 3G teremtette meg.

Nagyjából a 2010-es évektől napjainkig pedig a 4G rendszert használjuk. Az okostelefonok és tabletek, illetve egyéb mobileszközök folyamatos szélessávú internetes kapcsolatot képesek létesíteni a negyedik generációs mobiltechnológia által. A 4G lefedettsége mára szinte teljeskörűvé vált Európában. A 4G lehetővé teszi felhőszolgáltatások használatát, és azt, hogy online tartalmakat várakozás és akadás nélkül elérhessünk: például filmeket, videókat nézzünk, zenét streameljünk vagy videótelefonáljunk.

…az ötödik generáció kapujában

Az eddigi trend alapján nagyjából tízévente vezettek be új technológiai megoldásokat mobilkommunikációban. Egy-egy generációs váltás mindig gyorsabb és erősebb adatforgalmat tett lehetővé. A küszöbön álló ötödik generációs mobiltechnológiára is igaz ez, viszont valami teljesen újat is hoz majd, amelyben a lehetőségeket most még talán nem is tudjuk felmérni teljesen. Egyes megfogalmazások szerint ez lesz a „belépés a sci-fi világába”, amikor a hálózatok már nemcsak az embereknek, hanem a gépeknek, okoseszközöknek is épülnek. Míg az eddigi generációk az emberek közötti kommunikációt támogatták, az 5G már hangsúlyosan az ember-gép és a gép-gép közötti kapcsolat lehetőségét teremti meg – mindezt azért, hogy kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye az életünket.

Az 5G, a jövő mobilkommunikációjának klasszikus hívószavai a „dolgok internete” (internet of things / IoT és a „gép a géppel kommunikáció” (machine to machine communication / M2M). Ennek a jövőnek már része lesz a távoperáció, vagy általánosságban a felhőbe kapcsolt egészségügyi rendszerek, az önvezető autók, az okosotthonok, az okos városi megoldások (közlekedésoptimalizálástól az okos parkolásig) vagy a számtalan területen használható virtuálisvalóság-eszközök.

5g3.jpg







5G: made in EU?

2020-ra előreláthatólag az EU lakosságának 70 százaléka használ majd okostelefont és okoseszközöket, az internetes forgalom pedig a jelenlegi harmincszorosát teszi majd ki. Az EU célja, hogy legkésőbb 2025-re készen álljon az 5G technológia alkalmazására, amely a digitális egységes piac alapját adja majd.

Az Európai Bizottság élen jár az 5G előkészítésében és a kapcsolódó fejlesztések támogatásában. Ehhez 2013 óta szorosan együttműködik a legmeghatározóbb, Európában is tevékenykedő telekommunikációs és ICT cégekkel (5G PPP megállapodás). A köz- és magánszféra közötti partnerségi megállapodás célja következő generációs kommunikációs hálózatok létrehozása, amelyek mindenütt elérhető, szupergyors sebességű kapcsolatot biztosítanak Európában és világszerte. Az EU 700 millió euró forrást biztosít a Horizont2020 keretprogramból a legújabb generációs hálózati technológiához és standardokhoz köthető K+F és innovációs tevékenységekre.

Az EU tehát felkészült és készül, mi pedig várjuk, hogy a sci-fi-szerű fejlesztésekből mielőbb valóban a mindennapjainkat kényelmesebbé, biztonságosabbá, egyszerűbbé megoldások szülessenek – már 5G-vel.

5g4.jpg

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7512916303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása