tavasz.jpegHa április, akkor környezetvédelem és irodalom: ebben a hónapban hagyományosan a zöld témákat járjuk körül a Föld napjához kapcsolódóan, és ilyenkor látjuk vendégül a Nemzetközi Könyvhét keretében a kortárs európai irodalom legizgalmasabb személyiségeit is. Alternatív energiaforrások és fenntartható fejlődés mellett ebben a hónapban a szerzői jogok XXI. századi védelméről beszélgetünk Presser Gáborral – aki fel is lép nálunk –, Lumière Filmklubunkban pedig Ciro Guerra, az idei legjobb idegennyelvű Oscar-díjra jelölt filmjét, A kígyó ölelését vetítjük.


presser.jpgAz Európai Unió 2050‐re jelentősen csökkenteni tervezi a szénalapú energiahordozók feldolgozásából származó károsanyag‐kibocsátást. Fontos alapköve ennek a környezetbarát energiatermelés, a megújuló energiaforrások arányának növelése, ami csökkentheti a keleti energiafüggőséget. Cél továbbá az új, környezetbarát technológiák és termelési módszerek kifejlesztése a fenntartható fejlődés érdekében. Áprilisi programjaink során az Európai Unió mellett Magyarország lehetőségeit is számba vesszük.

A XXI. századi kihívásokra válaszolva az Európai Uniónak korszerűsítenie kell a szerzői jogi szabályozást. De hogyan lehetséges ez a zene-és filmletöltés korában? A hónap első programján, április 7-én 20 órától Presser Gáborral beszélgetünk arról, hogy mely sajátosságok vonatkoznak kifejezetten a zeneszerzőkre, illetve milyen nehézségekbe ütközhet egy művész. A beszélgetést a Kossuth-díjas előadóművész szólókoncertje zárja. Frissítés (április 4.): az előzetes regisztráció során elfogytak a helyek az eseményre, már csak várólistára tudunk fogadni jelentkezéseket a regisztracio@eu.hu címen keresztül. Megértéseteket köszönjük!

Április 14-én 20 órakor a Lumière Filmklubban Ciro Guerra filmjét, A kígyó ölelését vetítjük.

kigyoolelese.jpg

Április 22-én, pénteken két programmal is készülünk. 10 órakor kezdődik az Európai Írótalálkozó. A találkozón Szlovákia európai helyzetéről olyan szlovák szerzőkkel beszélgetünk, mint Pavel Vilikovský, Michal Hvorecký vagy Katarína Kucbelová. Szó lesz az Európai Unió irodalmi pályázatainak jelentőségéről, az ez által biztosított lehetőségekről, a régiós megosztottságról, illetve a fiatal európai írók helyzetéről. A témákat kortárs európai és magyar írók segítségével járjuk körül.

Este 18 órától a Föld napja alkalmából szakértők bevonásával beszélgetünk az alternatív energiaforrások bevonásáról és a keleti energiafüggőség csökkentésének lehetőségéről. Ezt követően lép az Európa Pont színpadára a közösségi éneklést újraformáló Soharóza együttes. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@eu.hu.

2016aprilissoharoza.jpg

Az Európa Pont áprilisi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr328558762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása