h2020.jpgSzűkülő erőforrások és bővülő igények; éghajlatváltozás, gyógyíthatatlan vagy krónikus betegségek, új járványok fenyegető réme – a tudománynak, kutatás-fejlesztésnek, innovációnak kulcsszerepe van abban, hogy Európa megküzdjön a XXI. század legégetőbb kihívásaival. A közös gondolkodáshoz és fejlesztéshez az alap adott: az EU tagországai szerencsére bővelkednek jó ötletekben és elkötelezett kutatókban. Ehhez kapcsolódóan az EU is igyekszik megfelelő támogatással szolgálni, hogy az együttgondolkodás ne álljon meg az országok határainál, és a jó ötletek mindenképp „mecénásra” találjanak. Ennek egyik legfontosabb eszköze az EU minden korábbinál nagyobb költségvetéssel rendelkező kutatás-fejlesztési programja, a Horizont 2020, amely hét év alatt közel 79 milliárd euróval (!) támogatja az innovációs projekteket.

A program összehozza az innovatív fejlesztések mögött álló partnereket, kiegészítve egymás kompetenciáit ott, ahol kell. Az egyik partner kellően rugalmas (de kicsi), a másik biztos háttérrel és piacismerettel rendelkezik (de nem kellően rugalmas), a harmadik pedig a szakterület minden tudományos kutatását ismeri. Így talál egymásra a feltörekvő kisvállalkozás, a nagyvállalat és az egyetem vagy a kutatóintézet és szövetkezik egy-egy jó ötlet megvalósítására. Ők az uniós K+F projektek meghatározó szereplői, akik legalább 3 uniós országból (vagy partnerországból) összeállva pályázhatnak a közvetlenül brüsszeli forrásokra, a kutatás felmerülő költségeinek 25-100%-ára.

A Horizont 2020 az uniós K+F programok hetedik generációja már, az utóbbi évtizedekben több száz sikeres projekt kereste és keresi ma is a megoldást a jelenkor legnagyobb kihívásaira. A Horizont 2020 többek között az egészségügy, élelmezésbiztonság, fenntartható energiaforrások és a környezetkímélő közlekedés területén kutat új megoldások után.

A legutóbb támogatásra érdemesnek ítélt projektek között például van, amely az Ebola elleni védőoltást kutatja vagy az ebben a betegségben megbetegedettek gyógyítását célozza. Van, amely a rákbetegek személyre szabott gyógyításának lehetőségeit vizsgálja, vagy épp a kemoterápián átesett pácienseket segíti mobilos alkalmazással. A fenntartható mezőgazdaság területén az egyik projekt az olívaolaj előállításakor keletkező mérgező anyagok fűtőanyaggá való átalakítását vizsgálja, egy másik állati csontokból készít környezetbarát műtrágyát. Emellett számos kutatás támogatja az okos mezőgazdaság elterjedését – például modern mobilapplikációk segítségével.

 

Egy korábbi, 2013-ban befejeződött kutatás minden korábbinál pontosabb indikátorokat vezetett be az éghajlatváltozás következményeinek mérésére és előrejelzésére – az ICE2SEA kutatás eredménye szolgáltatja az alapot például az ENSZ idei, az éghajlatváltozás kezelése szempontjából kulcsfontosságú klímacsúcsának tárgyalásaihoz. Egy másik, szintén már befejezett kutatás (EuroGentest2) a születés előtti genetikai vizsgálatok pontosságát javította nagymértékben – a kutatás eredményeképp csökkent a bizonytalanság egyes genetikai degenerációk szülés előtti kimutatásánál.

 

Mindez persze csak néhány példa a legutóbbi érdekes, és eredményessége esetén felbecsülhetetlenül hasznos kutatás közül. Talán épp az egyik segít majd a rák gyógyításában vagy az éghajlatváltozás káros következményeinek enyhítésében.




Az illusztrációk forrása: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr77808978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása