cluny-1583886_960_720.jpgMely események, emberek, mozgalmak és helyszínek fejezik ki legjobban Európa lényegét? Az Európai Bizottság nagyjából erre keresi a választ, amikor jeles európai emberek vagy események emlékhelyét európai örökségi címmel ismeri el. Idén uniós szinten második alkalommal tüntettek ki ilyen helyszíneket, összesen tizenhatot, köztük egy magyar helyszínt. Ilyen címet kapott többek között a szinte egész Európát hadba állító harmincéves háborút lezáró vesztfáliai béke helyszíne; az európai demokrácia, filozófia, szabad gondolkodás szülőhazája, Athén, és a Szolidaritás mozgalom otthona (a Gdanski hajógyár), de kitüntetett lett a több évtizedes európai kelet-nyugat megosztottság eltörlésének szimbolikus nyugat-magyarországi helyszíne Sopron közelében – mindegyik helyszín elvitathatatlan joggal szerepel Európa történelemkönyveiben.

Nem véletlen, ha ismerős a pán-európai jelentőségű helyszíneket kitüntető kezdeményezés: az elismerés – a francia, a spanyol és a magyar kormány kezdeményezésére – kormányközi megállapodásként már 2006 óta működött, amelynek keretében 2011-ig már 68 helyszín elnyerte a címet. Magyarországon négy helyszín kapta meg korábban az elismerést: az esztergomi királyi palota, a szigetvári vár, a Debreceni Református Kollégium és Nagytemplom, illetve a visegrádi királyi palota. A korábbi és a jelenlegi együttműködésben résztvevő államok megállapodása alapján azokat az európai uniós helyszíneket, amelyek a címet a kormányközi megállapodások rendszerében nyerték el, és az új rendszerben is meg kívánják pályázni, újabb értékelésnek kell alávetni az új kritériumok szerint. A legfrissebb hírek szerint Magyarország például újra jelöli a 2016-os fordulóban a visegrádi királyi palotát – a Liszt Ferenc Zeneakadémia mellett.

Az uniós szintre 2011-ben emelt kitüntetés az emlékplakett mellett szigorú fenntartási szabályokkal is jár, ahogy az például a sok szempontból hasonló UNESCO világörökségi címeknél is megszokott. A korábbiaknál sokkal erősebb a kitüntetett helyek monitorozása, számos feltételnek kell eleget tenni, hogy egy-egy helyszín kiérdemelje és megtarthassa a címet. A kötelezettségek teljesítéséért cserébe a helyek a korábbiaknál  nagyobb láthatóságot kapnak európai szinten. A helyi turizmust fellendítheti egy-egy ilyen elismerés, amelyet az is elősegít, hogy komoly és folyamatos programokkal kell fogadni az érdeklődőket.

A legelső benyújtott pályázatok közül az Európai Bizottság 2014-ben négy helyszín pályázatát ítélte meg úgy, hogy azok a kiírás minden feltételét teljesítették. Ezek között volt a Carnuntum régészeti park, egy újjáépített római kori lakónegyed az ausztriai Bad Deutsch-Altenburgban, Tallinn középkori Céhszékháza Észtországban, a hágai Béke-palota, valamint a Kamp Westerbork, egy II. világháborús náci fogolytábor Hooghalennben, szintén Hollandiában.

Az idei elismertek között megtalálható Németországból a  vesztfáliai béke münsteri és osnabrücki emlékhelyei és a hambachi kastély; Görögországból az ókori athéni belváros, Spanyolországból az aragóniai királyi levéltár és a Residencia de Estudiantes; Franciaországból a cluny-i apátság és a Robert Schuman emlékház; Olaszországból az Alcide De Gasperi szülőházában berendezett múzeum; Litvániából Kaunas 1919-1940; Lengyelországból a lublini unió, Lengyelország májusi alkotmánya, a történelmi gdański hajógyár; Portugáliából a coimbrai egyetem könyvtára és a halálbüntetést megszüntető törvény; Szlovéniából a Franja Partizánkórház, hazánkból pedig a Páneurópai Piknik Emlékhely. Az idei tizenhat és a tavalyi négy díjazottról részletes információt a fenti hiperlinkeken és a kulturális örökségi cím honlapján találtok.

Ti milyen helyszínt javasolnátok a listára még Európából? Mely helyek mondanak sokat az európai történelemről, az európaiságról? 

A képen a Cluny apátság

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr167373388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása