gondoljuk_ujra.jpg

A 2008-ban kitört válság az európai országok legtöbbjében komoly károkat, gazdasági visszaesést eredményezett, emellett párhuzamosan felerősödtek a nacionalista és az EU-t elutasító szólamok, a populizmus, a nemzeti radikalizmus és a szélsőséges nézetek sok országban teret nyertek. A XXI. század elején, amikor az európai országoknak számos komoly kihívásra kell hatásos választ találniuk, érdemes arról elgondolkodnunk, hogy milyen okokra vezethető vissza a szélsőséges nézetek felerősödése, hogy mit adhat ebben a helyzetben az EU. Érdemes megfogalmazni, hogy mit veszíthetnénk, ha nem lennénk tagjai ennek a közösségnek, és hogy valójában mit is jelent az országok, és az egyes emberek számára az Európai Unió.

A közelmúltban több vendégünk is foglalkozott e jelenséggel – például az európai írótalálkozón a kortárs írók, akik mind hitet tettek az integráció mellett. Ahogy Ales Dabeljak szlovén író is fogalmazott: az EU nem tökéletes, de tökéletlen működésénél csak egy dolog lenne rosszabb: ha nem létezne egyáltalán. Ahogy ő is megjegyezte: a gazdasági hasznok mellett számos egyéb tényező motiválta az unió létrehozását, amelyeket a közösség ma is nyújt, amit mi már alapértelmezettnek veszünk, és így nem is értékeljük kellően. Ilyen a béke is – Dabeljak szerint az EU szervezete képes kordában tartani a nacionalista indulatokat és garantálni, hogy tagjai békében élhessenek egymás mellett –, és fontos ezt is látnunk az unió megítélésekor (amely érdemeiért az EU tavaly megkapta Nobel-békedíjat). A nemrégiben nálunk járt Tomáš Sedláček a jelenlegi EU-szkepszis legfontosabb okának az EU-ról folytatott kommunikáció kizárólagosan gazdasági jellegét tartja. Már a csatlakozáskor is szinte csak kizárólag pénzügyi érvek hangoztak el az integráció kapcsán, így nem csoda, hogy a lakosság ilyen szempontból ítéli meg az uniót, amelytől a gazdasági növekedést várja. Ha a gazdasággal gond van, akkor az unióval is gond van – válságban pedig eszerint logikus az EU kritizálása, akár elutasítása. Ezzel magyarázható az is, hogy bármilyen kérdés, vagy összefoglalás az uniós tagság hozadékairól mindig a költségvetési szemléletű „ugye nettó haszonélvezők vagyunk” kérdéssel vagy az arra adható válasszal kezdődik.

Természetesen nagyon fontos tényező ez is, nem lehet azonban kizárólag „haszon-katalógusok” alapján megítélni az EU-t. Ezen mindenképpen túl kellene lépni, de ehhez új európai narratívára van szükség, amely új kontextusba helyezi az EU-t, újradefiniálja az EU szerepét Európában, és amely egyben vitára és aktív részvételre ösztönzi az uniós polgárokat. Felismerték ezt az uniós döntéshozók is, akik hivatalosan felkértek húsz európai közéleti személyiséget, Európában és Európáról gondolkozó tudósokat, művészeket és értelmiségieket, hogy adjanak felütést a vitának. Foglalják össze azt, hogy ők mit gondolnak erről a kérdésről, és fogalmazzák meg, miként értelmezhető a XXI. században az EU, jelentőségét és céljait tekintve. A kulturális bizottság – amelynek Tomáš Sedláček is tagja volt közös nyilatkozatban fogalmazta meg alapvetéseit, amelyet nemrégiben ismertettek, és az Európáról való gondolkodás, az EU megítélésének fontos adaléka lehet.

A nyilatkozat műfajából is adódóan meglehetősen általános, ugyanakkor fennkölt – mégis jó összefoglalóját adja annak, hogy mely gondolatok és jelenségek mentén érdemes Európát (újra)tárgyalni. A csoport megfogalmazása szerint Európa leginkább életérzésként (vagy lelkiállapotként, eredetiben „state of mind”) írható le, amely többek között a közös kulturális gyökereken, történelmi örökségen, a reneszánsz, a polgárosodás, a modern demokratikus értékek kivívásán és tiszteletén alapszik. A nyilatkozat hangsúlyozza a puszta gazdasági együttműködésen messze túlmutató értékeket és eredményeket, amelyeket Európa magáénak vall. Az európai projekt alapvető része az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásán kívül Európa kulturális értékei is. A gondolkodók hangsúlyozták, hogy az elmúlt száz év három legfontosabb megpróbáltatásaira mindig közös válaszokat találtak az EU tagállamai, és most is e logika mentén kell megoldásokat találni az aktuális kihívásokra. A nyilatkozat szerint Európának, és benne a vezetőknek, értelmiségieknek és az egyes polgároknak egyesülve kell fellépniük annak érdekében, hogy Európa a XXI. században a „fenntartható élet világbajnoka legyen”.

Mindezek nagyon fontos muníciót adnak az EU-ról folytatott vita újraformálásához; mindezen közös értékekkel, érdemekkel, közös történelemmel tisztában kell legyünk ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk arról, mi az EU lényege, és mi az, amit magunkénak tudhatunk az unió tagjaként.

A nyilatkozat nem egy „végtermék”, csak egy kezdési alap; mindemellett természetesen mindenkinek megvan a személyes története is Európáról, az EU-ról; élmények, események, érzések kötnek mindannyiunkat e közösséghez. Mi a részünkről az Európa Pontban hisszük, hogy az egyértelmű gazdasági előnyökön túlmenően rengeteg egyéb dolgot köszönhetünk az EU-nak. Hisszük, hogy ebben a sokszínű Európában van a helyünk, amely összefogásra és nem széthúzásra, együttműködésre és nem versengésre kell épüljön. Tudjuk, hogy a formáció nem tökéletes, de azzal is tisztában vagyunk, hogy nélküle sokkal rosszabb lenne, és tudjuk, hogy mi is tehetünk arról és azért, mit jelent vagy jelenthet nekünk ez a közösség – mert mi vagyunk a főszereplők.

Európa újragondolásához kapcsolódóan új sorozatot indítottunk, European Thinkers címmel, amelyben kortárs európai véleményformálókat látunk vendégül és faggatunk az EU jelenéről és jövőjéről. A sorozat első vendége Tomáš Sedláček volt, akinek a Corvinuson elhangzott előadása is megnézhető online, angol nyelven ezen a linken keresztül. A sorozat következő vendége Jürgen Habermas német szociológus és filozófus lesz, az előadás részleteit hamarosan Facebook oldalunkon olvashatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr966102137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ghater 2014.05.01. 16:20:49

Egyetlen hozzászólás, pörgés nélkül kikerülni index főoldalra pont olyan irányított valóság, mint az EU szuperségéről egypercest begépelni. Mind a kettő nettó baromság.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.01. 16:48:41

Az EU mint ötlet jó. De ha nem sikerül megtisztítani az ateizmustól, ballib terrortól, homoklobbizmustól, fasizmustól, feminizmustól, más emberellenes eszméktől, akkor úgyis meg fog dőlni.

Húsleves 2014.05.01. 17:02:17

Szép, hosszú cikk arról, hogy az EU fokozni kívánja az agymosást.
Tudod blogger van egy olyan bölcsesség is, hogy jó bornak nem kell cégér.

J.László 2014.05.01. 18:12:10

Adenauer és De Gaulle valószínűleg forognak a sírjukban.

vajdasagi 2014.05.01. 18:55:03

Én a magam részéről teljesen egyetértek az írással. Akik meg előttem szólva kritizálták, azok nem tudják, hogy milyen volt másodrangú állampolgárként útlevelet "kérelmezni" a Kádár korszakban, majd szegényen mint a templom egere elpöfögni Trabanttal esetleg Bécsig, mert Párizs meg London már túl messze voltak.

Milyen volt minden határon megállni és aggódni az útlevél-ellenőrzésektől.

Meg milyen jó nagy szólásszabadság volt régen. Meg az emberi méltóságra is hogy vigyáztak.

Szóval akik az EU-t összességében rossznak tartják, azok jobbára agyatlanok, vagy túl fiatalok, és nem emlékeznek arra, milyen volt enélkül.
Az tény, hogy versenyezni kell. De ez a gazdasági verseny eljött mindenhova. Ezt nem az EU hozta.

Mondjatok egy olyan EU-n kívüli országot, ahol jobb - és ne Svájcot vagy Norvégiát említsétek. Ők csak nem akartak velünk közösködni, mert talán sejtették, milyen hálátlanok vagyunk, ezért hát ők az EU-n kívül maradtak, mert elég szorgalmasak ahhoz, hogy úgy is boldoguljanak. És az emberi méltóságot sem másoknak kell rájuk kényszeríteni - Svájc is meg Norvégia is elsajátították ezt maguktól már korábban.

Nem: mi inkább Albánia/Belorusszia/Ukrajna szintű ország lennénk az EU-n kívül. Szóval véleményem szerint agyatlanok azok, akiknek ez nem jó. Vagy hálátlanok. Vagy mindkettő.

panelburzsuj 2014.05.01. 19:12:42

@vajdasagi:
Svájc és Norvégia se közfelkiáltással maradt ki, hanem ott éppen arra billent a közép körül ingadozó mutató. (Holott Norvégia az alapítás után az első bejelentkezők közt volt. De mire jött a szavazás - jött a földgáz is... :)

Mint ahogy Dánia meg Svédország pedig megyőző, de nem elsöprő többséggel döntött a tagság mellett.

Tömeges tenyérnyújtogatást pont a 2004-es tömegfelvettek produkáltak. Akik most a legjobban pocskondiázzák saját tíz évvel ezelőtti döntésüket.

vajdasagi 2014.05.02. 12:00:48

@Húsleves: A válaszod hangneme minősít Téged. Ezért talán ignorálhatnálak is.

De mégis írok ezt azt.

1. Az amit idelinkeltél az nem alaptalan. Valóban nem zaklatták azokat, akik templomba jártak. Meg valóban ilyenkor mindenki hajlamos a régi elnyomásáról beszélni. De azért én jól emlékszem, amikor vajdaságiként meghívó levelet írtunk a budapesti rokonnak, hogy engedjék meg neki Magyarország elhagyását és kéthetes turistaút kedvéért. És mi vittük el őt Olaszországba is, mert magától az életben nem jutott volna el Velencébe. És becslésem szerint akkor kb. minden századik magyar utazhatott el külföldre. Ehhez képest a mai arány, ahol 4-5 millió nem juthat el külföldre, mert mélyszegénységben él nem is olyan rossz. A Káádár korban kevesebb juthatott el.

2. A mezőgazdaság nem versenyképtelen ám. Sosem volt könyebb a mezőgazdaságból boldogulni, mint mostanában, csak Te ehhez sem értesz. megjegyzem: én sem értek hozz sokat, de minden publikált adat azt mutatja. A parasztok élete sohasem volt könnyű. 200 évesem, 100 éve sem, 50 éve sem, és most sem.

3. A verseny az kíméletlen, és ezért én ma is dolgozom sajnos, de elég jól boldogul az, aki keményen tanul és később keményen dolgozik. Persze nem mindenki hajlandó szorgalmas lenni. panaszkodni sokkal könnyebb. A cukorgyárakat meg nem védtük meg. Szidd a magyar politikusokat, ne az EU-t. De amúgy nekem a szlovák cukorral sincs bajom, csak ne ÁFA csalás legyen mögötte. Én pl. a Videotont legalább
annyira sajnálom, de hát ha egyszer szar TV-t készítettek, mit tehettünk.

4. A belőled áramló gyűlölet miatt javasolnám, hogy kezeltesd magad. Most még talán ingyenesen is teheted ezt. De ha majd már nem kapsz ingyenes segítséget, akkor ne az EU-t szidd. Mi magunk tesszük tönkre az egészségügyi rendszerünket, nem a Barroso.

Húsleves 2014.05.02. 13:45:08

@vajdasagi:
De rövid a memóriád, te szegény, megsértett ember! Akkor ezeket nem te írtad? Ez nem belőled "áradt", mi?
"Szóval akik az EU-t összességében rossznak tartják, azok jobbára agyatlanok, vagy túl fiatalok, és nem emlékeznek arra, milyen volt enélkül."
"Szóval véleményem szerint agyatlanok azok, akiknek ez nem jó. Vagy hálátlanok. Vagy mindkettő."
Nem neked kellene kezeltetned magad?

Pontosan meg tudom ítélni mit láttam régen és ma. Mindenkinek volt munkája, és ha nem is volt túl magas az életszínvonal, de azért a normális, méltó emberi életre legalább mindenkinek volt lehetősége. Tudod van azért az emberi lét szükségleteinek egy logikus sorrendje (ahogyan az a maslow piramis példával le van írva), és ezek a dolgok némileg alapvetőbbek, mint hogy láthatod-e Olaszországot, vagy nem. Én például egyáltalán nem utaztam nyugatra, viszont volt lehetőségem emberi körülmények között élni és tanulni, nem úgy mint ma rengeteg embernek. Akkoriban ez természetes volt, meg is látszott például a nemzetközi felméréseken. A cigányság is szépen haladt a felzárkóztatásban, bár voltak negatív példák, de ma csak azok vannak, ez nagy különbség. Paradoxonnak tűnik, de érdekes módon az állam-monopólium idején a rendőrség megvédte a magántulajdont, nem úgy, mint manapság, amikor 50 ezer forint alatt szabálysértésnek veszik, és nem is kezdenek nyomozni, miközben a minimálnyugdíj 30 ezer forint körül van. És nehogy elkezdjél itt egyedi példákat keresgélni, mert éppen az a lényeg, hogy akkoriban ezek általában voltak így, ma meg nem.

És hogy elébe menjek, nem védem én a Kádár rendszert, mert sokkal inkább annak tulajdonítom a viszonylagos jólétet, hogy félt, szemben a mai "demokratákkal", akik annyira nem félnek, hogy cigányokat gyilkoltatnak a titkosszolgálatokkal, aztán telefossák az Uniót a magyarok rassziszmusával, azok meg zabálják a hazugságokat, meg még meg is toldják egy kicsit, és az kerül a Tavares jelentésbe, nem az, hogy cigányokat gyilkoltatnak és letitkosítják.

Láttam amit láttam, és azt amit láttam agymosott, alattvaló barmok nem fogják megváltoztatni. Rengeteg termelőszövetkezet, állami gazdaság, elektronikai cég volt, fejlett járműipar, stb., ezt mind leépítették. Akkor is jöttek már ide nyugati cégek, de akkor még tisztességes üzleti alapon, és nem ők diktáltak. És ha már az EU által idelökött koncért annyira hálásnak kellene lenni szerinted, akkor talán ne felejtsük el a két metrót, az atomerőművet, meg a kiszámítható, biztos piacot, amit az ántivilágban az elnyomóinktól kaptunk.
Ennek az értékét még az sem rontja le, hogy részben adósságból volt, mert azóta még nagyobb lett az adósság, úgy, hogy már elherdáltak minden tartalékot, amit akkoriban felépítettünk, felhalmoztunk, és közben 3-4 milló ember lett szegény.

Igen, ez nem menti a mi politikusainkat, de az még szarabb duma, hogy amink van, azt az EU-nak köszönhetjük, ami nincs, azt meg magunknak. Az EU egy tetves tolvaj banda, mézesmadzaggal, ígéretekkel becsalogattak, aztán kifosztották az országot. Már ott átlátszó az egész, hogy miközben maga az unió egy hatalmas bürokratikus szar, mindenbe beleugatnak, mindent szabályoznak, de ránk a "szabad" piacot erőltetik, hogy szabadon rátehessék a kezüket mindenre, amiből aztán "ajándék"-ként néha lerágott csontot dobnak.

Itt is jól le van írva, hogy mi a különbség az agymosás és a való világ között:
bekialtas.blog.hu/2014/04/16/magyar_vilag_orvendezzetek_a_segelynek

Húsleves 2014.05.02. 14:40:17

@panelburzsuj:
A Krím lakossága elsöprő többséggel döntött úgy, hogy Oroszországhoz csatlakoznak. Náluk a nyugdíj kapásból kétszeresére emelkedik, az EU által "megsegített" Ukrajna jutalma kapásból nyugdíjfelezés és gázáremelés.
Kik a bolondok?

panelburzsuj 2014.05.02. 14:44:41

@Húsleves:
Eszerint a lengyelek hülyék.

Ha csatlakoznának Oroszországhoz, duplájára ugrana a nyugdíj.

Vagy valamit összekevertem?

Húsleves 2014.05.02. 14:58:57

@panelburzsuj:
Nem összekeverted, hanem mivel azzal amit írtam nem tudtál mit kezdeni, ezért kreáltál egy olyan példát, aminek nyilvánvalóan nincs semmi realitása, így értelme se.

panelburzsuj 2014.05.02. 15:01:24

@Húsleves:
Te meg lengyelekről ugrottál szó nélkül Ukrajnára.

1:1

Csak azt áruld el, mi értelme az ilyen nyilvánvaló körbefaszkodásnak?

Te élvezed? Vagy pénzért csinálod?

vajdasagi 2014.05.02. 15:42:13

@Húsleves: Régen valóban nem volt munkanélküliség. De én eléggé jól emlékszem a sok enyhén alkoholizált munkásra, aki betántorgott a gyárak kapuján, de valójában igen kevés hasznos munkát végzett. Persze volt aki dolgozott is keményen, de ez inkább a kivétel volt, mint a szabály. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy az Ikarus-aink meg a Videotonjaink elveszítették a versenyt a Volvókkal, Samsungokkal, stb. szemben.

Emiatt aztán gazdaságilag lényegében tönkrement az ország még jóval mielőtt mi az EU-ba csatlakoztunk volna. Tehát a mi iparunk nem létező volt 10 évvel ezelőtt.

Amit Te itt panaszolsz, hogy régen könnyebb volt megélni, és jobb volt, az a globalizáció következménye. Az egész világon bekövetkezett, nemcsak Magyarországon és nemcsak az EU-ban. Braziliában úgyanúgy nehezebb ma, mint 30 éve, pedig tudtommal nem léptek be az EU-ba. De ha hiszed-ha nem, még az USA-ban is nehezebb az élet, meg Svédországban. Csak náluk nem divat távoli bűnbakokat keresni - nem is csoda hogy többre viszik, mint mi.

Nyilván nekem is jobb lenne, ha nem kellene olyan sokat dolgoznom, mint amennyit kell, de nem látom, hogyan lehetne visszatérni az elmúlt időkbe. Merthogy India és Kína lakossága nem fog önként és dalolva visszafejlődni, és hagyni hogy mi kényelmesen élve is jómódúak legyünk. Mivel ezek nem hajlandóak visszarendeződni, akkor két fő lehetőség áll előttünk:

a) vagy elkezdünk olyan kreatívan és keményen dolgozni, hogy boldoguljunk a globalizált világgazdaságban is

b) vagy keresünk egy bűnbakot (minél messzebb Magyarországtól), és minden bajunkat a nyakába varrjuk.

Persze van még egy c) opció is: lépjünk ellenük háborúba, de ez persze felelőtlen gondolat. Csak jelzem, hogy régen ekként oldódhatott volna meg ez a mostani helyzet.

Én az első utat járom, Te pedig a másodikat. Ennyi a különbség közöttünk. Ezen az első úton egyébként én elég sokat keresek, és elég sokat adózom is. Meg elég sok külföldön megkeresett pénzt hozok Magyarországra. Jut belőle sok Samsungra meg Fordra, BMW-re, meg még cukorra is.

Tehát Te csak búslakodj és szitkozódj, de ne aggódj: majd azért senkit sem hagy az ország éhenhalni. Az adóinkból lesz majd közmunkaprogram meg hasonlók.

A cigányság felzárkóztatása csodás dolog lenne, csak éppen nem látom hogyan, mert egyre magasabb képzettség kell a munkához, de ez nem az EU miatt van így. Az egész világon így van ugyanis. Tudom, hogy Magyarország egyik sorskérdése ez, de ne varrjuk már az EU nyakába ezt.

Európa Pont 2014.05.02. 16:16:40

Kérünk mindenkit, hogy maradjon a kulturált véleménynyilvánítás keretei között. A gyűlölködő, uszító, gyalázkodó vagy trágár megjegyzéseket töröljük.

panelburzsuj 2014.05.02. 16:28:52

@Európa Pont:
Érdemes lenne egyszer komolyan megvizsgálni, hogy a magyar közbeszédre - de legalábbis annak internetes szeletére - hogyan hatott az a moderátori közfelfogás, amely a "csúnyaságra" lecsapva a "hülyeséget" védelmezi.

Én úgy érzékelem, hogy eléggé közel kerültünk ahhoz az állapothoz, hogy "érdemi vita" már csak véletlenszerűen, eldugott kis noname blogokon bontakozik ki. Mert ahol megjelennek a - bármely színezetű - pártos trollkülönítmények, ott pár lépcsőben eljut a diskurzus vagy a teljes értelmetlenség, vagy a hő anyázás stádiumába.

Pláne érdekes lenne mindezt nemzetközi - pl. európai... :) - keretekben megnézegetni.

Húsleves 2014.05.02. 16:56:39

@vajdasagi:
Ez az írásod azért némileg konstruktívabb lett, de azért látom, nagyon szereted magadból kiindulva magyarázni a világot, úgyhogy annyit azért tisztázzunk, hogy leszarom a BMW-det meg a Fordodat, hidd el én sem nyomorgok, ha így lenne, akkor nem lenne időm meg módom itt fórumozni. Ahogyan neked se lenne, ha tényleg annyit dolgoznál, mint amennyire szeretsz róla beszélni.

"Régen valóban nem volt munkanélküliség. De én eléggé jól emlékszem a sok enyhén alkoholizált munkásra, aki betántorgott a gyárak kapuján, de valójában igen kevés hasznos munkát végzett. Persze volt aki dolgozott is keményen, de ez inkább a kivétel volt, mint a szabály."
Nem tudom hogy hol dolgoztál te, talán a detoxikálóban, de ez elég súlyos csúsztatás. szóval maradjunk annyiban, hogy fordítva volt. A többség normálisan dolgozott, és akadtak akik részegen tántorogtak be, és ezt egy bizonyos szintig volt olyan, hogy legyintéssel elintézték. De tudod az a helyzet, hogy ma az lenne a legnagyobb baj a legjobban leszakadt réteg individuumaival hogy részegen szundikál a sarokban, annak nagyon sok ember örülne, aki ma hiába várja a rendőrségtől hogy megvédje a nem részegen szundikáló szegénységi bűnözőtől. Nincs ebben semmi túlzás, csak nem egyik oldalát kell nézni a dolgoknak, mások felett meg szemet hunyni. Ugyanúgy nem, ahogy az EU "adományaival" kapcsolatban.

"Ikarus-aink meg a Videotonjaink elveszítették a versenyt a Volvókkal, Samsungokkal, stb. szemben."
Nem vesztettek el semmilyen versenyt, ezeket gyakorlatilag tönkretették. Nekem ugyanis nem szelektív a memóriám, én emlékszem rá, hogy az Ikarus nem csak a szocialista tábor busza volt, hanem még a Volvo és Scania hazája Svédország is vett. Ráadásul luxusbuszokat. Erre írtam, hogy ez akkor volt, amikor még a nyugattal valóban üzleti kapcsolatban álltunk, és nem tollvonással szüntettek meg "szabad" piaci szereplőket, hogy elfoglalják a helyüket.

"Emiatt aztán gazdaságilag lényegében tönkrement az ország még jóval mielőtt mi az EU-ba csatlakoztunk volna. Tehát a mi iparunk nem létező volt 10 évvel ezelőtt."
Ezt a kedvenc bullshiteteket már ezerszer megcáfolták. Nem a csatlakozáskor lettünk EU gyarmat, a "csatlakozási feltételek teljesítése" már ugyanaz volt.

"Amit Te itt panaszolsz, hogy régen könnyebb volt megélni, és jobb volt, az a globalizáció következménye."
Az EU is a "globalizáció" következménye, de hívjuk inkább kolonizációnak, hogy ne kavarjuk a technikai, közlekedési és információs fejlődéssel, mert azok pozitív dolgok, szemben az idézőjeles "globalizáció"-val, ahol drónokkal robban be a "szabadság" az Amerikai Egyesült Állatok Nobel békedíjas elnökétől nagy nagy szeretettel a szegény országokba.

"Az egész világon bekövetkezett, nemcsak Magyarországon és nemcsak az EU-ban. Braziliában úgyanúgy nehezebb ma, mint 30 éve, pedig tudtommal nem léptek be az EU-ba. De ha hiszed-ha nem, még az USA-ban is nehezebb az élet, meg Svédországban."
Nem következett be az egész világon, Kína például iszonyatosan fejlődik. Brazília is rossz példa, a világválság oda is begyűrűzütt, de éppenhogy azok közé tartozik, akik nagyot fejlődtek, nem tudok róla, hogy visszaestek volna a harminc évvel ezelőtti szintre. Mi viszont igen. De amúgy is itt már csak annyit igyekszel bizonygatni hogy kint sem jobb, és ez messze van attól, hogy hálásnak kellene lennünk.

"Csak náluk nem divat távoli bűnbakokat keresni - nem is csoda hogy többre viszik, mint mi."
Ha téged kirabolnak az utcán és te ezt szóvá teszed az nem bűnbakképzés, hanem jogos kritikai észrevétel. Igen, az jól látszik hogy az általad csodált országok jobban teljesítenek mint mi. Az ne zavarjon hogy évszázadok óta igáznak le és irtanak más népeket és ma is ezt teszik csak ezt úgy mondják, hogy odaviszik a demokráciát, ez semmit nem von le a tehetségükből. Most ajándákozták meg éppen Ukrajnát nyugdíjfelezéssel bátorságuk és EU iránti elkötelezettségük elismeréseként. Persze maradjunk annyiban hogy sose lesznek ők EU tagok, mert ott Oroszország kikezdése a cél, de ha mégse lenne igazam, annak nagyon örülnék, mert az ukránoknak vannak olyan européer szokásaik, hogy ha nem tetszik egy másik képviselő felszólalása, akkor lepofozzák az emelvényról. Úgyhogy Klicskot tényleg szivesen látnám Európában, főleg Barrosoval beszélgetni.

"Nyilván nekem is jobb lenne, ha nem kellene olyan sokat dolgoznom, mint amennyit kell, de nem látom, hogyan lehetne visszatérni az elmúlt időkbe. Merthogy India és Kína lakossága nem fog önként és dalolva visszafejlődni, és hagyni hogy mi kényelmesen élve is jómódúak legyünk. Mivel ezek nem hajlandóak visszarendeződni"
Bizony, nem hajlandóak gyarmati sorba visszafejlődni és ez látszik is. Ebben nagyon igazad van. ezért kénytelenek az általad csodált élősködő tetvek új donorokat keresni.

Folyt. köv.

Húsleves 2014.05.02. 17:25:24

@vajdasagi:
"vagy elkezdünk olyan kreatívan és keményen dolgozni, hogy boldoguljunk a globalizált világgazdaságban is"
Miért, szerinted a magyarok többsége - már aki teheti - nem dolgozik? Ne magadból induljál ki.

"vagy keresünk egy bűnbakot (minél messzebb Magyarországtól), és minden bajunkat a nyakába varrjuk."
Nem keressük a bűnbakot, és nem a nyakába varrjuk, csak veled ellentétben nem szopjuk a hazugságaikat.

"Persze van még egy c) opció is: lépjünk ellenük háborúba, de ez persze felelőtlen gondolat."
Jaja, de azért leírtad úgy, mintha másoknak lennének ilyen beteg ötletei.

"Én az első utat járom, Te pedig a másodikat. Ennyi a különbség közöttünk. Ezen az első úton egyébként én elég sokat keresek, és elég sokat adózom is. Meg elég sok külföldön megkeresett pénzt hozok Magyarországra. Jut belőle sok Samsungra meg Fordra, BMW-re, meg még cukorra is."
Újra a bűnbak, beragadt a tű. Szerintem senkire nem tartozik hogy mennyit keresel, de láthatóan nagyon szeretsz vele érvelni. Én nem vagyok gazdag, de szegény se. Tény, hogy jól megélek itt Magyarorszégon, de nem érzem, hogy ez feljogosítana arra, hogy fikázzam azokat, akik rosszabb helyzetben vannak.

"Tehát Te csak búslakodj és szitkozódj, de ne aggódj: majd azért senkit sem hagy az ország éhenhalni. Az adóinkból lesz majd közmunkaprogram meg hasonlók."
Ja persze, te így látod az embereket ugye? A te adódból éppenhogy nem döglenek éhen, mert szegénykonyha még van, de biztosan szeretniók kellene az Uniót. Ja meg téged is.

"A cigányság felzárkóztatása csodás dolog lenne, csak éppen nem látom hogyan, mert egyre magasabb képzettség kell a munkához, de ez nem az EU miatt van így. Az egész világon így van ugyanis. Tudom, hogy Magyarország egyik sorskérdése ez, de ne varrjuk már az EU nyakába ezt."
Na ennél álszentebb szöveget nehezen hozhattál volna. Nincs tudomásod róla, hogy pont az EU az amelyik egyfolytában elmarasztalja Magyarországot a romahelyzet miatt, ugye? Tehát neked jól megfér az együtt, hogy mondjunk le a cigányokról, ugyanakkor szeressók az Uniót, amelyiknek ez az egyik vesszőparipája a cigánykérdés. Ráadásul szépen átsiklottál afelett, hogy én azt írtam, hogy a felzárkóztatás korábban már jól haladt, a cigányok is dolgozni jártak, viszont jelen dicsőséges européer időkben ezt is (mint annyi minden mást) kidobták az ablakon, és a cigányságért folytatott napi 24 órás szájtépésre cserélték, miközben a a nagy siránkozás közepette lezüllesztették őket. Tehát: nem arról van szó, ahogyan te szeretnéd bagatellizálni a dolgot hogy nem zárkóztatjuk fel őket, hanem lezüllesztették. És igen, európai segítséggel, mert az EU-ban könnyes szemekkel hallgatják azoknak a parttalan szájtépését, akik amikor hatalmon voltak, a titkosszolgálatokkal gyilkoltatták a cigányokat a cigány magyar viszony tartós megmérgezése céljából, ahogy a saját pártszócsövükben is szépen le van írva:
nol.hu/belfold/20120822-biztos__hogy_csak_negyen_voltak_-1326905

A lényeg az, amit már az elején írtam, hogy a hozzád hasonlók érvrendszere kimerül abban, hogy mindent az EU-nak köszönhetünk ami jü, és mindent magunknak ami rossz.

vajdasagi 2014.05.03. 20:56:33

@Húsleves: Úgy látom, hogy a vitánk nem halad előre. Mondjuk az elején azzal érveltél, hogy aki Veled ellentétes véleményen van, az sz..ja le a Barrosót - ezt most már nekem nem üzened, csak másoknak. Ezért én a magam részéről be is rekeszteném, de még ajánlok a figyelmedbe egy érdekes cikket, és benne egy számodra releváns videó-részletet a Brian életéből:

www.portfolio.hu/gazdasag/mit_adtak_nekunk_a_romaiak_igy_jonnek_az_eu-tamogatasok.2.198492.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Húsleves 2014.05.03. 22:18:52

@vajdasagi:
Ja látom, megtaláltad a hisztid következő igazolását abban, hogy a másik vitapartnerem is személyeskedésre személyeskedést kapott. Ezt úgy hívják, hogy tit for tat.

Igen, ismerem "a vitánk nem halad" előre "érv"-et, ez a ti sajátos rétegnyelveteken azt jelenti, hogy neked a priori igazságod van, csak nem tudod szavakba önteni.

A tőletek ezerszer elsütögetett Brian élete jelenetet is ismerem, lejárt lemez. Nagyon vicces, nekem is tetszik, de tudod a vígjáték az vígjáték, a valóság az meg valóság. Kár hogy ezt magyarázni kell, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy meglep. Biztos túl sokat dolgozol, ezért kell filmekkel pótolnod a valóságot.

Hogy értsél is valamit a világból ami körülvesz, én is mondok neked egy olyan példát, ami nem vígjáték, hanem valóság.
Az indiánok földjére is elvitték az utakat, a vízvezetéket, a csatornázást az öntözést meg az orvosi ellátást, és azóta boldogan éltek...

...amíg ki nem haltak.

Biztosan nagyon hálásak lennének, ha túlélték volna a hirtelen jött nagy jólétet.

A csúsztatás ott van a kedvenc filmjelenetedben, hogy a rómaiak nem az általuk megszállt népeknek vittek és építettek dolgokat, hanem önmaguknak, akik a nyakukra telepedtek. De ne zavarjon ez a kis különbség, nehogy még túlterheld az agyadat. Az a három négy millió leszakadt ember se zavarjon, akik úgy élnek nálunk egyes helyeken mint a Mad Max filmekben az atomháború után. Meg az se zavarjon össze, hogy pont a magukat nagyon "európai"-nak aposztrofáló műmájerek rugóznak egyfolytában Lázár Jánosnak az "aki szegény az annyit is ér" kijelentésén, te meg mintha hasonlóan gondolkodnál.

Akik elszegényedtek, azokat nem lelkesíti, hogy mit hoztak ide európai barátaink, mert nem részesülnek belőle. Ennyi.

Húsleves 2014.05.03. 22:21:57

@vajdasagi:
Persze ezt már biztosan nem is olvastad, mert a magad részéről berekesztetted...
De talán valaki más, aki idetéved, majd elolvassa.

vajdasagi 2014.05.04. 10:02:33

@Húsleves: Mégiscsak olvasom, mint láthatod.

Az, hogy valakinek azt mondod, hogy szopjon le valaki mást, az nem személyeskedés. Azt sértegetésnek nevezik, meg tahóságank. És nézd csak végig, ki kezdte ezt. Az mi kettőnk vitájában ezt Te kezdted. De ez persze a dolog kevésbé fontos része.

Nekem nem a priori van igazam, hanem a posteriori lesz az: azáltal, hogy a saját példámon bizonyítom, hogy a globális világban igen jól meg lehet élni. Valóban sokat dolgozom, és gyakran más országokban adom el a munkám végtermékét. És jól élek belőle. Itt Magyarországon. Nem gátol meg benne az, hogy az országunkban lévő gyárak jobbára német tulajdonúak. Nem gondolom, hogy a Videotonban, vagy az Ikarusban jobb lett volna a munkásoknak, mint a kecskeméti Mercedesben.

Az indiánok kihalása valóban nem egy jó dolog volt, de még sok-sok más nép is kihalt az évezredek során. Ezt a létfenntartásért folytatott küzdelemnek nevezik. Gondolom ezt nem az EU nyakába akarod varrni.

Nézzél Animal Planet-et vagy hasonló, az állatvilágról szóló műsorokat. Abban látni fogod, hogy az erősebb legyőzi a gyengébbet. Ezt természetes kiválogatódásnak is nevezik. Réges-régen az emberiség is részese volt ennek. Mostanában megpróbálják ezt enyhíteni, és pl. a mozgássérülteket is lehetőségekhez juttatni - nagyon helyesen. Meg megpróbáljuk elérni, hogy a gazdagabbak valamiképp támogassák a szegényebbeket. De ebben pont nem Magyarország vagy "kelet", hanem a nyugat jár élen. Emellett azonban továbbra is folyik a gazdasági verseny. És ebben mi jelenleg nem állunk nyerésre.

Az a baj azonban, hogy ebben a versenyben éppen Kína áll nyerésre, és ha majd tényleg bekövetkezik a nyugat alkonya, akkor a mostaninál sokkal kíméletlenebb lesz az a világ, amelyben nem az USA és részben Németország, hanem Kína diktálja majd a játékszabályokat. Nos, akkor a négymillió jelenleg mélyszegénységben élő állampolgárunk éhen fog halni. Vagy nem négymillió lesz az, hanem kilenc és fél millió. Ezért nagyon remélem, hogy az általam inkább tisztelt, mint szidott, ámde nem Istenített, az általad pedig mélységesen megvetett nyugat talán mégsem veszíti el ezt a csatát Kínával szemben.

Természetesen a Lázár Jánosról szóló részben sem értünk egyet: ő mindenestől politikusként gazdagodott meg, tehát a Te és az én adómból. Ezért nincs semmilyen joga fitogtatni a vagyonát. Vagy lenézni azokat, akik szegények. Aki a saját munkájából lett gazdag, az arra joggal lehet büszke, és láss csodát, az nem is nagyon szokott hencegni ezzel. Hát számomra ez a baj Lázár Jánossal. Meg a lézerblokkoló, meg az egész lényéből sugárzó erőszakosság és arrogancia. Az a felfelé nyalunk oldalra könyöklünk, lefelé taposunk mentalitás, amit látni vélek benne. De gondolom nem erre akarod kihegyezni az értékrendünk és világnézetünk közötti különbséget.

Nagyon jó lenne egy olyan világban élni, ahol mindenki jól él. Mint ahogy jó lenne, ha egyik antilopot sem ejtené el az oroszlán. Az sem lenne baj, ha a nagy halak nem falnák fel a kis halakat De sajnos a világunk nem így van megalkotva. Ezt nem áll módunkban teljesen megváltoztatni, csak részben tudunk beavatkozni. A globális világgazdaság a maga kíméletlen versenyével mégiscsak kevesebb éhezést hozott, és több embert a Földön, mint ami régen volt. Megteheted, hogy szidod, de az nem elég. Találj ki jobbat. De ne a Nagy Szovjetúnió szocializmusát hozd vissza, mert az rosszabb volt. És ne a kínai szocialista/kapitalista keveréket, mert
az is kíméletlen, és rosszabb, mint amit a nyugat kínál.

Szóval találj ki jobbat, és azért küzdj. De csupán indulatosan szidni a mostanit, közben elfogadni az "alamizsnát, amit ad", és nem kínálni semmi mást, az nem megy.

A kádári rendszer sajnos nem megoldás: mai körülmények között nem járható út. Sokkal több éhezővel érne véget, mint amennyink most van. Ez egyébként nagy kár: az 1960-1990 közötti korszak az egész nyugati világban, és Magyarországon is (meg Jugoszláviában is) igen szép életet tett lehetővé. Az a kb. egymilliárd ember Észak Amerikában, Ausztráliában és Európában a Szovjetúniótól nyugatra a mai átlagszínvonal alatt, de kényelmesen és lényegében igen jól élt. Sajnos akkor sokkal többen éltek mélyszegénységben mint ma - csak éppen tőlünk távol, Ázsiában, Afrikában, itt-ott Dél Amerikában. De hát nem tudtunk róluk és nem zavart ez minket. Most azonban ők is részei az "emberiségnek".

Befejezésképpen: nem tudjuk az országunkat elzárni a világgazdaságtól. Amíg részesei vagyunk ennek, és megváltoztatni sem tudjuk, addig éljünk a benne lévő lehetőségekkel. Lehet ebben boldogulni, csak éppen tanulni/dolgozni kell. Sok baja van ennek, de nem látom, hogyan lehetne megváltoztatni, és azt sem, hogy mi lenne az a "jobb világ", amit az olyanok mint Te hoznának ehelyett.

És szidni ezt, de közben elfogadni az alamizsnát, amit nyújt, és közben nem próbálni boldogulni - hát hogy is mondjam: nekem nem szimpatikus. De gyanítom, hogy ez Istennek sem tetszhet.
És pláne nem fog semmit jobbá tenni.

Húsleves 2014.05.04. 12:06:41

@vajdasagi:
Te szerencsétlen, most komolyan: te tényleg nem érted, hogy a második válaszomat pont azért írtam, mert pontosan tudtam, hogy mennyire kell komolyan venni az ilyen hozzád hasonló hisztigépek "Ezért én a magam részéről be is rekeszteném" szövegét? :))))))

Na szóval nem kell a púder itt a sértegetés körbemagyarázásával, te is sértegetéssel nyitottál, ezt már tisztáztuk, úgyhogy ne cirkuszoljál, ne hisztizzél. Nem kell olyen nagy pofával indítani, ha ilyen érzékeny babuci lelked van.

"Nekem nem a priori van igazam, hanem a posteriori lesz az: azáltal, hogy a saját példámon bizonyítom, hogy a globális világban igen jól meg lehet élni. Valóban sokat dolgozom, és gyakran más országokban adom el a munkám végtermékét. És jól élek belőle. Itt Magyarországon."
Erre válaszoltam már, nem emlékszel? Nem értesz a szavakat? Nem értesz mondatokat? Ezt írtam: "nagyon szereted magadból kiindulva magyarázni a világot"
"Meg az se zavarjon össze, hogy pont a magukat nagyon "európai"-nak aposztrofáló műmájerek rugóznak egyfolytában Lázár Jánosnak az "aki szegény az annyit is ér" kijelentésén, te meg mintha hasonlóan gondolkodnál."
Te komolyan, hányszor vagy képes valakinek újra meg újra lejönni ugyanazzal az "érv"-eddel, amire már választ kaptál? Mert az rendben van, hogy nem értesz egyet a válasszal, de hogy ismételgeted magad, az tényleg szánalom.

A cikk arról szól, hogy hálásnak kellene lennünk az uniónak. Felfogod? Nem rólad. a te személyes példád ezt akkor sem cáfolja, ha igaz. Abból, hogy valaki okos, nem következik hogy jó vállalkozó, számos nagy koponya halt meg szegénységben, szemben egy csomó konraszelektált retardált barommal, aki nagyon nagyra van magával, de sokszor kiderül, hogy nem a tehetségének köszönheti az érvényesülését, hanem a kapcsolatainak, környezetének, gátlástalanságának. És rugózhatsz még ezen sokáig, mondtam már, hogy én is jól megélek, a magam sorsával elégedett vagyok, tehát ne próbálj meg huszadjára is úgy tenni, mintha a saját bizonyítványomat magyaráznám.

"Az indiánok kihalása valóban nem egy jó dolog volt, de még sok-sok más nép is kihalt az évezredek során. Ezt a létfenntartásért folytatott küzdelemnek nevezik. Gondolom ezt nem az EU nyakába akarod varrni."
Tényleg most komolyan. Te még józan vagy? Felfogod amit írsz, te szerencsétel? Gondolod hogy az EU nyakába akarom varrni? Akkor azt is írd már le hogy miből gondolod. Mert értelmes, beszámítható, tehát nem hülye embernek teljesen nyilvávalónak kel lenie, hogy az én példám ugyanúgy analógia volt, mint a Brian élete. Te tényleg nem értetted? És ezt nem szégyelled, hogy nem értesz olyan dolgokat, amit minden normális ember megért?

"Nézzél Animal Planet-et vagy hasonló, az állatvilágról szóló műsorokat. Abban látni fogod, hogy az erősebb legyőzi a gyengébbet. Ezt természetes kiválogatódásnak is nevezik. Réges-régen az emberiség is részese volt ennek. Mostanában megpróbálják ezt enyhíteni, és pl. a mozgássérülteket is lehetőségekhez juttatni - nagyon helyesen. Meg megpróbáljuk elérni, hogy a gazdagabbak valamiképp támogassák a szegényebbeket. De ebben pont nem Magyarország vagy "kelet", hanem a nyugat jár élen."
Nem jár az élen, nyugaton is egyre nagyobb a szociális olló.

"Természetesen a Lázár Jánosról szóló részben sem értünk egyet: ő mindenestől politikusként gazdagodott meg, tehát a Te és az én adómból. Ezért nincs semmilyen joga fitogtatni a vagyonát. Vagy lenézni azokat, akik szegények. Aki a saját munkájából lett gazdag, az arra joggal lehet büszke, és láss csodát, az nem is nagyon szokott hencegni ezzel. Hát számomra ez a baj Lázár Jánossal."
Persze persze. Neked viszont bemondásra elhisszük, hogy te a tehetségednek köszönhetsz mindent. Miért is nem hinném el látatlanban, hogy náad ózletileg mindig minden rendben volt, utolsó fillárig leadóztál, magad küzdötted fel magad, nem a kapcsolataid révén, és biztosan minden ugyaígy lett volna, ha cigánynak születsz Tizsabőre, mert neked a génjeidbe van kódolva a tisztességes üzlet, akkor se loptál volna, ha ez a családi minta. Maradjunk annyiban faszikám, hogy nekem a nagy pofádból inkább pont az jön le, hogy nem dolgoztál te rendesen soha, tipikus kontraszelektált nagy rakás nulla vagy. Most is itt téped a szád, hisztizel, folyik az orrodból a szádba a takony, annyira bizonyítani akarsz. Ja persze, igaz én is itt vagyok, csak én nem próbálom meg azt a látszatot kelteni, mintha sokat dolgoznék, mert a hozzád hasonló agyatlan robotokkal szemben szerencsére én viszonylag kevés munkából tudok megélni, mert jól megfizetik a szellemi munkámat, és így marad időm arra amit szeretek. De ahogy korábban írtam, ez nem jogosít fel arra, hogy másokról úgy beszéljek mint te.

Folyt. köv.

vajdasagi 2014.05.04. 12:27:43

@Húsleves: Az a baj Veled (többet között), hogy folyamatosan sértegeted a beszélgetőpartneredet. Te neveztél engem kontraszelektált nagy rakás nullának, hogy csak egyet emeljek ki a sértő megszólításaidból. Meg Te ajánlgattad, hogy kit szopjak le. Én ilyet nem mondtam rólad. Persze azt fenntartom, hogy nem gondolodsz helyesen, és hogy ezzel a hozzáállással nem viheted sokra, de azt szerintem kultúrált körülmények között mondtam el.

Szóval kívánom, hogy továbbra is jól megélj, és hogy ez ne mástól elvett értékek révén történjen, hanem értékteremtő munkával.

Én tényleg nem remélem többé, hogy bármilyen módon befolyásolni tudnánk egymás gondolatait, így elbúcsúznék Tőled. Nincs pozitívuma a "beszélgetésünknek". So long...

Húsleves 2014.05.04. 12:35:21

@vajdasagi:
"Nagyon jó lenne egy olyan világban élni, ahol mindenki jól él. Mint ahogy jó lenne, ha egyik antilopot sem ejtené el az oroszlán. Az sem lenne baj, ha a nagy halak nem falnák fel a kis halakat De sajnos a világunk nem így van megalkotva. Ezt nem áll módunkban teljesen megváltoztatni, csak részben tudunk beavatkozni."
Az egyes szám többes személy részedről helytelen, hiszen pont te vered itt a nyálad azzal, hogy neked jó minden ahogy van, és másnak is hálásnak kellene lenni érte. Hát magától biztosan nem fognak változni a dolgok, főleg amíg ilyenek kapaszkodnak bele, mint te.

"A globális világgazdaság a maga kíméletlen versenyével mégiscsak kevesebb éhezést hozott, és több embert a Földön, mint ami régen volt."
Kevesebet? Honnan veszed? Afrikában em éheznek? Ázsiában nem éheznek? Vagy te úgy érted, hogy nem éheznek azok, akik abból élnek, hogy kifosztják azokat akik éheznek, és ezért ők a jók, a példaképek, ezért kell rájuk felnézni?
Azt se tudod te mit beszélsz.

"Megteheted, hogy szidod, de az nem elég. Találj ki jobbat. De ne a Nagy Szovjetúnió szocializmusát hozd vissza, mert az rosszabb volt. És ne a kínai szocialista/kapitalista keveréket, mert
az is kíméletlen, és rosszabb, mint amit a nyugat kínál."
Ha valami nem jó, akkor próbálkozni kell más dolgokkal. Társadalmat nem lehet "kitalálni", próbálkoztak már vele sokan, persze hogy neked az is érv, azon megint nem csodálkozom. Fel kell ismerni a problémákat, és ami rossz, azon változtatni. Ez sajnos nem múködik addig, amíg a verebek azt csiripelik, hogy a szar pedig igenis jó, ilyenkor a szarevő verebekeket is el kell az útból takarítani.

"Szóval találj ki jobbat, és azért küzdj. De csupán indulatosan szidni a mostanit, közben elfogadni az "alamizsnát, amit ad", és nem kínálni semmi mást, az nem megy."
Végig érveltem, arról nem tehetek, hogy te ebből csak annyit fogsz fel a hisztis lelkeddel, hogy megsértettem a tüncimünci lelkedet, de ezt te jártad ki a nagy pofáddal. Ok okozat, tudod.

A következő bekezdést ugrom, mert veled nincs kedvem harmadjára is leírni ugyanazt.

"Befejezésképpen: nem tudjuk az országunkat elzárni a világgazdaságtól. Amíg részesei vagyunk ennek, és megváltoztatni sem tudjuk, addig éljünk a benne lévő lehetőségekkel."
Változtatási szándékról te esedben ne beszéljünk, hiszen fentebb még bizonyítva láttad a saját példádon, hogy minden jó úgy, ahogy van.
Én viszont azon az állásponton vagyok, hogy ha nem is próbálunk változtatni, akkor egészen biztos hogy nem fog.

"Lehet ebben boldogulni, csak éppen tanulni/dolgozni kell."
Na már megint. Ez már tényleg szánalmas. Leibnitz biztos azért halt meg mert hólye volt. Vagy legalábbis egy hozzád hasonló vasszorgalmú lángészhez képest. Ráadásul hazugság is, mert pont az "európai értékek" szellemében alakult ki az ország számos teróletén olyan helyzet, hogy hiába dolgozol, a munkád eredményét büntetlenül ellophatják. Pedig még Kádár is megvédte a magántulajdont. De azért szeressék az uniót, és legyenek hozzád hasonlóan bátrak és tökösök, hibáztassák a Kádár rendszert, ahol jobban éltek.

"És szidni ezt, de közben elfogadni az alamizsnát, amit nyújt, és közben nem próbálni boldogulni - hát hogy is mondjam: nekem nem szimpatikus. De gyanítom, hogy ez Istennek sem tetszhet.
És pláne nem fog semmit jobbá tenni."
Nem mondtam hogy nem szimpatikus, ne erőlködj, te szerencsétlen. Végig érveket hoztam fel a te hisztiddel szemben. Az Isten meg nekem nem érv, mert ateista vagyok, de ateistaként is azt mondom, hogy te ne vedd a pofádra az Isten nevet, mert ami a bibliában (legalábbis az újszövetségben) az sem téged igazol. Őszintén vallásos emberek nem így gondolkoznak mint te.

Húsleves 2014.05.04. 12:47:16

@vajdasagi:
"Az a baj Veled (többet között), hogy folyamatosan sértegeted a beszélgetőpartneredet. Te neveztél engem kontraszelektált nagy rakás nullának, hogy csak egyet emeljek ki a sértő megszólításaidból. Meg Te ajánlgattad, hogy kit szopjak le. Én ilyet nem mondtam rólad. Persze azt fenntartom, hogy nem gondolodsz helyesen, és hogy ezzel a hozzáállással nem viheted sokra, de azt szerintem kultúrált körülmények között mondtam el."

Jaj de szánalom vagy, komolyan. Mondtam már hogy ne hisztizzél, te nyitottál így. Ja, persze, nem arányosan folytattam, de ne is számíts arra, hogy a te játékszabályaid szerint játszunk. Aki sértő azt visszasértem, plusz megtoldom még egy kicsivel, hogy észrevegye, hogy nem ő diktálja a feltételeket.

"Szóval kívánom, hogy továbbra is jól megélj, és hogy ez ne mástól elvett értékek révén történjen, hanem értékteremtő munkával."
Szerinted én vagyok az aki másoktól veszek el értéket a munkámmal? Még mindig próbálkozol. Szellemi munkát végzek, amit jól megfizetnek, mert éhesen nehéz lenne csinálni. Úgyhogy ne fossál, én nem mások taposásából élek, mint azok a kontraszelektált barmok, akik nagyon szeretnek a vaygoni helyzetükkel dicsekedni, sőt, érvnek használják, meg másokra mutogatnak, hogy azok biztos nem dolgoznak.

"Én tényleg nem remélem többé, hogy bármilyen módon befolyásolni tudnánk egymás gondolatait, így elbúcsúznék Tőled. Nincs pozitívuma a "beszélgetésünknek". So long... "
Elég sokáig tartott, míg ezt felfogtad. Ez már az elején nyilvánvaló volt, te szerencsétlen. Azt hiszed azért válaszoltam, mert azt hittem, hogy téged meg lehet győzni? Téged biztosan nem, de másokat, akik még olvashatják, igen. Attól, hogy csak ketten írunk, mág mások is olvashatják, sőt be tudom linkelni "élő" blogkommentekbe is.

Na szevasz, menj dolgozni, mert hisztiből nem élsz meg.
süti beállítások módosítása