tallinn_pexels-vishpix-23227692.jpg

Nemrég áttekintettük, hogyan alakultak a lakásárak az EU-ban 2010 óta, most nézzük meg, mennyire drágult – vagy épp lett olcsóbb – a lakásbérlés. A két lista hasonlít, de vannak érdekes különbségek – például abban is, hol szerepel Magyarország. Klikk a részletekért és az infografikáért!

 

A lakásárakat és a bérleti díjakat – és azok emelkedését – persze rengeteg dolog befolyásolja Európa-szerte a történelmi örökségtől és szokásoktól kezdve az önkormányzati és állami bérlakáshálózat fejlettségén, az ingatlanvásárláshoz elérhető állami támogatások mértékén, az ingatlan elsődleges vagyontárgyként kezelésén át az AirBnB felfutásáig vagy akár a Covid-19 járványig. Az EU-ban főleg a keleti blokk országaiban jellemzőbb a saját tulajdonban lakás, míg Németországban vagy Ausztriában az emberek több mint fele inkább bérel – korábban erről is közöltünk infografikás összeállítást.

 

A statisztika szerint az Európai Unióban a lakásbérleti díjak növekedése lényegesen kisebb, mint a 48 százalékos lakásár-emelkedés: 2023-ban átlagosan 22 százalékkal kellett többet fizetni a bérlésért, mint 2010-ben.

 

Ahogy várható, az országok között ezúttal is jelentős különbségek vannak. A díjak ugyanúgy (és szinte ugyanannyival, mint az árak, 211 százalékkal) Észtországban emelkedtek legnagyobb ütemben. Őket Litvánia követi 169 százalékkal, a harmadik pedig Írország, ahol majdnem duplázódtak (98%) a bérleti díjak, szemben a lakásárak 59 százalékos emelkedésével. Magyarország a negyedik, a lakásárak közel triplázódásához képest a bérleti díjak „csak” 84 százalékkal emelkedtek. A lista végén Görögország áll, az egyetlen EU-ország, ahol a bérleti díjak csökkentek, méghozzá 20 százalékkal, és Cipruson és Spanyolországban is csak egyszámjegyű (5%, illetve 8%) volt a növekedés 2010 óta.

 

Az átlaggal ellentétben néhány országban viszont a bérleti díjak emelkedtek jobban, mint az árak. Ilyen például Finnország (12% vs. 33%), Románia (24% vs. 39%), vagy Olaszország és Ciprus – ebben a két országban a bérleti díjak kis mértékben nőttek, az eladási árak viszont egyenesen csökkentek.

 

Máshol a bérleti díjak sokkal kevésbé emelkedtek, mint az árak (az EU-átlag esetében, ahogy fent olvashatjátok, mintegy kétszeres a különbség). A legnagyobb, hatszoros eltérés Luxemburgnál látszik (114% vs. 19%), de Szlovákiában is ötszörös a különbség (16% vs. 80%).

 

Infografikánk az utolsó teljes évet, 2023-at veszi figyelembe, de a 2024. első negyedévi adatokkal kiegészített listán a sorrend érdemben (az első öt egyáltalán) nem változott.

 

És akkor lássuk az adatokat!

 

europa_szamokban_berletidijak_infografika_europapont_v2.jpg

 

 

lakhatas_infografika_europapont_v3.jpg

 

Borítókép: Tallinn (Vish Pix, Pexels)

 


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1918710728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása