lakas.jpgMagyarországon jellemzően saját lakásukban vagy házukban élnek az emberek, ezért hajlamosak nagyobb hiteleket is felvenni, amelyet akár sok tíz éven át törlesztenek. Úgy tűnik, a kép jelentősen eltér a hazaitól a legtöbb tagállamban – nézzétek meg körképünket arról, Európában inkább bérlik vagy tulajdonolják az ingatlanokat!



lakas2.jpgIngatlanok vételárának és bérleti árának változása 2010 és 2021 között, forrás: Eurostat

„Jobb a hitelt törleszteni, mint havonta ugyanazt az összeget másnak adni”

Itthon a lakhatásnál jóval kisebb szerepet játszik az ingatlanbérlés, hagyományosan szeretjük, ha a miénk az, amiben élünk. Egyesek szerint ez akár már a közeljövőben megváltozhat. Ha az utóbbi évek tendenciáit nézzük (lásd a fenti ábrát), alig van olyan ország, ahol hasonló ütemben drágultak volna a lakásárak, mint nálunk, a bérleti díjak ugyanezen idő alatt viszont nem szálltak el annyira. Hogy lesz-e ebből trendforduló, egyelőre nem tudni. Mindenesetre jelenleg kevés országban jellemzőbb a saját tulajdonban lakás, mint nálunk – egyébként tipikusan a volt keleti blokk országainak lakói kerülik inkább a tartós bérlést.

A képet rengeteg dolog befolyásolja itthon – a történelmi örökség, az önkormányzati és állami bérlakáshálózat fejlettsége, az ingatlanvásárláshoz elérhető állami támogatások mértéke, az ingatlan elsődleges vagyontárgyként való kezelése, az AirBnB felfutása, vagy akár a Covid-19 járvány. Mit gondoltok, miért alakult ez így? Szerintetek várható ebben a közeljövőben változás?

lakas_szamokban_fin.png

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

8 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2517620038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.02.19. 19:34:17

Szerintem lesz változás. Az elsõ olyan nagy válság ami lenullázza nyugat-európában a megtakarításokat és felszámol egy rakás munkahelyet, megtanítja majd a népeket arra, hogy saját lakás híján igen közel az utca.

]{udarauszkasz 2022.02.19. 20:35:02

@midnight coder: Ez igaz.
Ebben Magyarorszag tenyleg jobban teljesit, annak ellenere, hogy nem tartom sokra az orbani politikat, meg ugy a magyar gazdasagpolitikat sem.
Habar ez nem is Orban erdeme, hanem anno a 80as evekben az akkori rendszer keves pozitivuma kozul az egyik.
Sokan jutottak akkoriban sajat ingatlanhoz, amelyet aztan a gyerekek tovabborokolve maig is elveznek, a mai sajat ingatlanok alapjait kepeztek.
Masfelol nyugaton viszont elvarjak a vandormelozast, amit gatol viszont a sajat ingatlan. Ez teret teremtett a berlakasok piacanak, manapsag Ausztriaban peldaul az ingatlanmagnasok eleg nagy hatalommal birnak, kokemenyen beleszolnak a politikaba is.

laci_52 2022.02.19. 22:14:13

Kis hazánkban a lakásbérlés jogi keretei nincsenek rendben, a bérlők kiszolgáltatott helyzetben vannak a tulajdonosokkal szemben. Ezért szeretne mindenki saját tulajdonú lakásban lakni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.02.20. 07:11:34

@laci_52: +1.Gyanítom, nem csak Magyarországon van ez így.
A bérlés csak Európa leggazdagabb régióiban van jelen valamennyire, lásd az alsó, négyszögletes ábra alsó két sora.
Ott vannak olyan bérek, amikből ki lehet fizetni az "ablakon kidobott pénzeket" is.

]{udarauszkasz 2022.02.20. 12:38:42

@geegee: Ausztriaban mar egyre kevesebben tudjak kigazdalkodni a lakbereket. Az elkovetkezo evekben a helyzet csak romlani fog, foleg, hogy az eljovendo haborus idoszakok miatt a realkeresetek ott is csokkenni fognak, egy elhuzodo stagflacios idoszak mellett. A felvasarlo piacokat megtizedeli pl Putinnak az a terve,hogy uj keleti blokkot hozna letre a regi kommunista idoszak mintajara.

Nancsibacsi 2022.02.20. 15:33:40

Ebben a dologban butaság lenne követni Európát. Bár mindenféle matek van, de én azt látom hogy aki nem vett saját lakást - esetleg eladta a sajátját, mert úgy gondolta jobb helye is van a pénznek -, az nyugdíjas korára elszegényedett. Aki meg vett lakást az egész jól eléldegél nyugdíjasként is - van hogy van kiadásra is másik lakása, van nyaralója, stb. Egyszerűen nincs nagyon más értéktartó befektetés mint az ingatlan, szóval lakást még akkor is megérné vennünk, ha nem laknánk benne, hanem máshol bérelnénk.

Megjegyzem Nyugat-Európában azért nincs lakásuk az embereknek, mert nincs rá pénzük. Akár tetszik akár nem ez a helyzet. 2 sztori hogy lássátok nagyjából az igazságot: Programozó haverom 2 évvel korábban kezdte a szakmát, 10 év külföldi meló után panaszkodott, hogy venne már lakást, de nincs rá 1M CHF-je. Merthogy Zürichben 10 éve ennyibe került egy olyan, amibe már bele tudna költözni családdal + még évente kb 1% adó. Ez volt 10 éve - most nem tudom mennyi, de a lényeg hogy én itthon 2 évvel később kezdve ekkor más saját lakásból írtam neki vissza.
Cimborám rokona banki közép vezető, 40+ korára eljutott oda Londonban, hogy tudott venni egy lakást. Az ismerős gyereke mikor meglátogatta őket megkérdezte, hogy "Ti gazdagok vagytok - miért nem egy rendes házat vesztek?" Az apja nem győzte csitítgatni a gyereket, mert hát Londonban egy bank közép vezetőnek nincs annyi pénze, hogy olyan házat tudjon venni, aminek kertje is van. (Nyilván tud, a gettóban, vagy 2 órára a munkahelyétől - de "normálisat" nem).
Szóval ott sincs kolbászból a kerítés - az alsó-középosztálynak simán esélytelen a saját lakáshoz jutás, a felső-középosztály meg ha súlyos áldozatokat hoz, akkor hozzájuthat - de sokan inkább nem hoznak, mert az így be nem fektetett tőke nekik azért sokkal többre elég, mint nekünk. Mondjuk 1M CHF-ből 10 éve is többet lehetett kirándulni külföldre, mint nálunk, ahol ugyanez a lakás 100-150eCHF volt ugyanakkor..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.02.22. 18:40:43

@]{udarauszkasz: "Putinnak az a terve,hogy uj keleti blokkot hozna letre "
Pityunnak az appja fh@ szát, mondd meg neki, ha összefutsz vele. :D
Ez már nem az 1950-es évek, senkit nem érdekel, hogy ö mit szeretne összehozni, senki nem fog újra szovjet csatlós gyarmat lenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.02.22. 20:41:58

@Nancsibacsi: Jó, hát Náncsibácsi, Zürich meg London két extrém példa, a legdrágább helyek egyike mindkettő.Azért ezt kivetíteni teljes Európára, meg hogy "azért nincs lakásuk az embereknek, mert nincs rá pénzük" ez így nagyon erős.Nyilván létezik ez a tendencia, hogy a legdrágább helyekről elkezdtek kiszorulni még a bennszülött árja őslakosok is, de azért lehet egy kissé lejjebb is adni, és akkor mindjárt jobb a helyzet.London city és a gettó közt még azért vannak bőven átmenetek.
süti beállítások módosítása