tallinn-3345274_1280.jpg

A bőrünkön érezzük, hogy egyre nehezebb lakást vásárolni, és mindezt a statisztika is alátámasztja: az EU-ban egyetlen ország van, ahol nagyobb mértékben nőttek a lakásárak, mint Magyarországon. Hogy melyik ez az ország – illetve melyik az a kettő, ahol 2010 óta még csökkent is a lakóingatlanok átlagára –, az a blogposztból kiderül.

 

A lakásárak emelkedése ebben az időszakban nem volt folyamatos az EU-ban: körülbelül 2011-2012 között erőteljesebben csökkent, majd 2014-ig többé-kevésbé stabil maradt az árszint. 2015-től gyorsabb emelkedés következett, egészen 2022-ig, amikortól egészen mostanáig kisebb emelkedés-csökkenés – szintén inkább a stagnálás – jellemző.

 

Az uniós átlagos emelkedés 2010-2023 között 48 százalék, és ahogy várható, az országok között jelentős különbség van. A lakásárak Észtországban (209%) emelkedtek legnagyobb ütemben, ezt követi Magyarország (191%), majd a két másik balti állam (Litvánia 154%, Lettország 138%), az ötödik pedig Csehország 122 százalékkal. A lista másik végén Olaszország áll, ahol Ciprussal együtt egyenesen csökkentek az átlagárak (-8%, illetve -2%), és Spanyolországban is mindössze 10 százalékos volt a növekedés. Infografikánk az utolsó egész évet, 2023-at veszi figyelembe, de a 2024. első negyedévi adatokkal kiegészített listán a sorrend érdemben (az első öt és az utolsó kettő pedig egyáltalán) nem változott. A görögországi lakásárakról 2010 óta nem áll rendelkezésre hivatalos adat.

 

lakhatas_infografika_europapont_v3.jpg

 

Borítókép: Tallinni háztetők (Salih Seçkin, Pixabay)

 


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr118699896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása