fesztival_2.jpgElkezdődött a fesztiválszezon, nézzünk meg néhány extrémebb ipari helyszínt Svédországtól Csehországig, útba ejtve Magyarországot is.

 

Korábban is többször ajánlottunk a figyelmetekbe kisebb, nagyobb és igazán nagy fesztiválokat, és velünk is rendszeresen találkozhattok itthoni fesztiválokon. Most túllépve a közismertebbeken – a Szigettől, Glastonburyn át az Exitig – néhány olyan eseményt ajánlunk a figyelmetekbe, amelyek nemcsak programkínálatukkal, hanem különleges, ipari helyszíneik révén is izgalmasak lehetnek.

 

 

Norbergfestival – Svédország, július 4-6.

A 25 éves fesztivált az egykori svéd bányavárosban, Norbergben tartják, egy elhagyott vasércbánya, a Mimerlaven területén. Az ötvenes évek végén a Mimerlaven még a régió legnagyobb érckitermelője volt. A 64 méter magas, messze a föld alá nyúló létesítmény egy egész iparág csomópontjaként szolgált. A program kísérleti zenei műfajok, az előadóművészetek és a vizuális művészetek széles skáláját kínálja, helyi fellépőkkel és nemzetközi művészekkel.

 

mimerlaven.jpg

 Mimerlaven. Fotó: Pehr Johan Mattias Rutte Dahlberg, Flickr

 

 

FuturFestival – Olaszország, július 5-7.

A FuturFestival 2009 decemberében alakult, hogy a futurizmus századik születésnapját „Olaszország legnépszerűbb szilveszteri bulijának” megszervezésével ünnepelje. 2012-tól Kappa FuturFestival néven az első olasz nappali nyári fesztivállá nőtte ki magát, és azóta működik új helyszínen, a Parco Dorában. 2013-ban Olaszország legnépszerűbb városi elektronikus zenei eseményévé vált, azóta évről évre egyre nagyobbra nőtt, és tavaly már öt színpaddal és 13 kísérőrendezvénnyel százezer résztvevőt vonzott.

 

 

Listánkra a már említett helyszíne miatt került. A Parco Dora Torinó legnagyobb városon belüli ipari pusztaságából vált a lakóknak visszaadott parkká. A hatalmas területen korábban számos gyár – többek közt a Fiat és a Michelin – működött, amelyek a válság által sújtva bezárni kényszerültek. 2004-ben egy nemzetközi tendert követően olasz és külföldi építészek bevonásával közel félmillió négyzetméternyi területet alakítottak át városi parkká. A torinóiak a korábban az ipari tevékenység miatt leromlott névadó folyót, a Dora Ripariát is újra felfedezhették. A Parco Dora ipari múltjára a vasgerendák és -építmények, a graffitik és a fémjárdák emlékeztetnek, amelyek szervesen simulnak a természetbe.

 

parco_dora_3.jpg Parco Dora. Fotó: Iaci Lopes, iStockphoto

 

 

MELT – Németország, július 11-13.


A MELT egy használaton kívüli gépekkel teli egykori szénbánya területén kapott helyet a németországi Gräfenhainichen közelében, Berlintől Lipcse felé kétórányi autóútra. Nemcsak az extra helyszín miatt érdemes elcsípni: a fesztivál 27 év után befejezi, az idei lesz az utolsó MELT. Az 1997-ben indult fesztivál 25 éve, 1999-ben talált otthonra jelenlegi helyszínén, a Ferropolisban.

 

A területen a bánya 1991-ben zárt be – párhuzamosan a fenntarthatatlan közép-németországi lignitágazat összeomlásával. Ekkor jött Ferropolis ötlete: a területet szabadtéri múzeummá alakították, és 2000-ben elkezdték a megmaradt külszíni bányagödör elárasztását. Így jött létre a Gremmin-tó. Ma a Ferropolis múzeum, ipari műemlék, rendezvényhelyszín és tematikus park egyben. A tóparti, erdei helyszínnek a kiállított öt gigantikus kotrógép – Big Wheel, Gemini, Mad Max, Medusa és Mosquito – ad egyedi hangulatot. Az utolsó MELT-re 120 fellépő – többek közt Sampha, James Blake és a Sugababes – érkezik a mainstream és a szubkultúra határáról.

 

melt2023_atmosphere_image_aliciacreupelandt.jpg

 A Mosquito a MELT-en. Fotó: MELT Festival

 

 

INOTA – Magyarország, július 12-13.

A tavaly először megszervezett Inota Fesztivál a legjobb kisfesztiválok között felkerült az European Festival Awards shortlistjére. Az aftermovie megmutatja, milyen elképesztő kulisszát jelent a mindenki által ismert három hatalmas hűtőtorony – ezek újszerű vízhűtéses technológiája egyébként az ötvenes években forradalmi újításnak számított, amellyel Heller László és Forgó László mérnökök elnyerték az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagydíját is.

 

 

A szervezők idén kisebb léptékben, tematikus, koncepció-eseményekkel készülnek. Először az INOTA Focus: TURBINACSARNOK jelentkezik: két napig a hatezer négyzetméteres, üvegtéglák szegélyezte betonmonstrum kerül fókuszba, ahol erre az alkalomra megnyílik az ország legnagyobb nemhivatalos technoklubja.

 

 

Colours of Ostrava – Csehország, július 17-20.

A 2002 óta évente megrendezett Colours of Ostrava Csehország legnagyobb fesztiválja. 2012-ben költözött Dolní Vítkovice városrészbe (Alsó-Vitkovice), a korábbi kohászati üzemek, bányák és vasgyárak helyére. A nemzetközi, több műfajú zenei esemény többször felkerült a már említett European Festival Awards legjobb nagy fesztiváljainak listájára.

 

 

A húsz színpaddal csábító fesztiválon idén fellép többek közt a Queens Of The Stone Age, Sam Smith, Lenny Kravitz és a Bat For Lashes. A koncertek mellett ismeretterjesztő túrát tehetünk a kohóban, követve az izzó nyersvas útját, aztán 80 méter magasról egy kávé mellett megcsodálhatjuk a kilátást, aki pedig mélyre szeretne menni, azt az egykori energiaközpontban egy bunkerben kialakított borbár és interaktív kiállítás várja.

 

vitkovice_istock-2158975384.jpg


Alsó-Vitkovice. Fotó: Lumir Pecold, iStockphoto

 

 

Borítókép: artiemedvedev, iStockphoto

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5018440091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása