ee24_socialmedia_covers_phase2_x_hu.jpg

Az Európai Unió polgárai öt évente választanak európai parlamenti képviselőket, és a következőre ezen a héten – nálunk június 9-én, vasárnap – kerül sor. Ritka alkalom, hogy közösen dönthetünk az Európai Unió jövőjét befolyásoló kérdésekről. Posztunkban infografikán is összegyűjtöttünk néhány alapinformációt a választásról és az Európai Parlamentről.

A választásokat csütörtöktől vasárnapig (június 6-9. között), tagállamonként változó időpontban tartják. Magyarország 7,8 millió választója (közülük mintegy 480 ezer szavazó először) voksolhat, hogy 21 képviselőt küldjön a 720 tagú Európai Parlamentbe.

A választásokon a nemzeti politikai pártok indulnak, de miután megválasztották az EP-képviselőket, a legtöbbjük csatlakozik egy európai képviselőcsoporthoz. A jelenlegi parlament legnagyobb frakciója az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták), ennek soraiban egy magyar ül (KDNP), 2021-ig ide tartozott a jelenleg független 12 Fidesz-képviselő, és az EP-be várhatóan bejutó Tisza Párt is ezt a csoportot választja majd. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciójához tartozik a DK négy tagja, illetve egy korábbi MSZP-s, jelenleg független képviselő. A Renew Europe Groupban politizál a Momentum két tagja, a Jobbik képviselője pedig nem csatlakozott egyik csoporthoz sem. Nincs magyar a Zöldek, az Európai Konzervatívok és Reformerek, az Identitás és Demokrácia, illetve a Baloldal képviselőcsoportjában.

Az alábbi infografikán láthattok a választásról néhány alapadatot.

ep-valasztas-infografika-europapont-v2-a.jpg 

Mivel foglalkozik az Európai Parlament?

A közvetlenül választott Európai Parlament az EU legfontosabb jogalkotója. Az uniós polgárok érdekeit képviseli európai szinten, mindannyiunk életét befolyásoló kérdésekben hoz szabályokat. Az európai szerződések széles jogköröket biztosítottak az Európai Parlamentnek. Az uniós kormányok tanácsbeli képviselőivel, azaz az Európai Unió Tanácsával közösen fogadja el az uniós jogszabályokat: a rendes jogalkotási eljárás keretében mindkét intézmény egyenlő jogokkal bíró társjogalkotóként tevékenykedik. Szintén a Tanáccsal dönt együtt az Unió teljes éves költségvetéséről, és a végső szót a Parlament mondja ki. Az európai parlamenti képviselők ellenőrzik az Európai Bizottság munkáját, és az EP választja meg a Bizottság elnökét is.

A 2019-24-es ciklusban a Parlament számos fontos ügyben döntött – ez az oldal tíz ilyen ügyet gyűjt össze. A képviselők többek közt jóváhagyták a Covid19 járvány gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítésében elengedhetetlen 750 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési eszközt. Elfogadták az EU klímarendeletét, a zöld megállapodáshoz kapcsolódó jogszabályokat, az európai migrációs és menekültügyi politika reformját, a digitális szolgáltatásokról és piacokról szóló törvényeket vagy a mesterséges intelligenciáról szóló törvényt, de döntött a javításhoz való jogról is.

Június 4-én, kedden az Európa Pont programjait is a választásoknak szenteljük: Délután 4-től nyílt nappal kezdünk – az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája kvízjátékokkal, ajándékokkal, gyereksarokkal és kiadványokkal vár mindenkit az Európa Pontban (1024 Budapest, Lövőház utca 35.), munkatársai pedig válaszolnak az európai választással kapcsolatos összes kérdésre. Ha szeretnél még többet megtudni, délután 6 órától egy tájékoztató előadást is meghallgathatsz – ahogy az első rész, ez is ingyenes, de erre már regisztrálni szükséges, amit ezen a linken tudsz megtenni.

 

Miért szavazzunk?


Öt évente egyszer adódik a lehetőség, amikor közösen dönthetünk az Európai Unió jövőjéről. Az uniós jogszabályok olyan kérdéseket érintenek, amelyet a legtöbben fontosnak tartunk: a környezetvédelemmel, a biztonsággal, a migrációval, a szociálpolitikával, a fogyasztói jogokkal, a gazdasággal vagy a jogállamisággal. Ma minden fontos nemzeti témának van európai vetülete is.


Az egyre bonyolultabb, összekapcsoltabb és instabilabb világban az Európai Unió olyan globális kihívásokkal néz szembe, amelyeket egyedül egyetlen uniós ország sem képes sikeresen kezelni. Szavazatunkkal mi is befolyásolhatjuk ennek irányát.


A demokrácia közös vívmányunk, de nem vehetjük magától értetődőnek. Olyan kollektív felelősség, amelyben mindannyiunknak szerepe van. Ha minél többen részt veszünk a választásokon, akkor beleszólunk a jövő alakításába, és az Európai Parlament is nagyobb legitimációval bír majd.


Minél többen szavazunk, annál erősebb a demokrácia. Élj uniós jogoddal te is, szavazz most vasárnap!

 

 

Borítókép: https://elections.europa.eu/hu/

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4018420617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása