sator1.pngA kempingezésnek legalább százéves hagyománya van Európában. Kezdetben a módosabbak választották ezt az utazási formát, később inkább az olcsóbb megoldást keresők körében lett népszerű. Mára a kempingezés mintha reneszánszát élné Európában, a kép pedig teljesen vegyes: a legolcsóbb és legegyszerűbb szállásoktól a legextrább igényeket is kielégítő megoldások közül is választhatnak azok, akik természetközeli élményre vágynak. Európában vannak igazi kempingnemzetek, de olyanok is, ahol az egész országban alig találunk kempingeket. Sátras körkép az EU-ból.

Természetközeli élmény

Aki szereti, az nagyon szereti. A természetközeliség, az „akárhol éjszakázhatunk” szabadsága, az egyébként megközelíthetetlen helyek meghódítása, a megfizethetőség – bármi is a mozgatórugó, évente többmillióan sátraznak hosszabb vagy rövidebb időre Európában.

Az Eurostat adatai alapján 2019-ben összesen több mint 360 millió vendégéjszakát töltöttek el utazók Európa kempingjeiben. Összesen több mint 23 ezer kemping vagy utazóautókat fogadó nyaralóhely várta a sátrazókat. A kempingek közel kétharmada vidéki területeken fekszik, mintegy 6%-a városokon belül található. Vannak kifejezetten sátras nemzetek, ahol nagyon kedvelt ez az utazási mód, és hatalmas kínálatból választhatnak az oda látogató turisták: az összes európai kemping 70 százaléka négy tagállamban található: 35%-a Franciaországban, 13%-a Németországban, 12%-a Hollandiában és 10%-a Olaszországban.

camping-01.png

A legsátrasabb régiók

A sátras nyaralások különösen erősek Franciaország felkapott helyszínein: a Pireneusok és a Földközi-tenger közötti Languedoc-Roussillon régióban például minden tíz eltöltött vendégéjszakából hat sátras volt, de a Loire-régió, Bretagne vagy a Bordeaux központú Aquitaine látogatói is legalább fele arányban kempingekben szálltak meg utazásukkor. Hasonlóan magas a sátras éjszakázások aránya Dánia több régiójában, Zealandon, Közép-Jutlandon és Dél-Dániában. Általában a Földközi-tenger partvidékénél és sok skandináv régióban nagyon magas még a sátrazók aránya – Dánia, Svédország és Horvátország ilyen régióiban az utazók legalább ötöde sátras szállást keresett magának 2018-ban.

Érdekes, hogy Közép- és Kelet-Európa tagállamainak turizmusa jóval kevésbé épít a kempingezésre: Bulgária, Észtország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia egyetlen régiójában sem volt 5%-nál magasabb a kempingezők aránya az összes megszálló vendég közül. A térségben egyedül a Balaton vonzza igazán a sátrazókat. Itt van egyedül jelentősebb kempinges infrastruktúra, de így is csak az éjszakák 16%-át töltötték a nyaralók ilyen helyen. A kempingezés a legkevésbé az EU kis szigetországaiban jelentős: a statisztikák szerint Cipruson összesen 2 kempinget tartanak nyilván, míg Máltán egyetlen ilyen szálláshelyet sem jelentettek (összehasonlításként Magyarországon hivatalosan 232 kemping működött 2019-ben).

Ti hogy álltok a kempingezéssel? Mennétek hosszabb utazásra sátorral Európában, vagy ha próbáltátok már, van kedvenc helyetek?


Sátrazó Európa – képek az Europeana gyűjteményéből:



Borítókép forrása: Fortepan, 1966, adományozó: Gwen Jones képszám: 46907

További képek az Europeana gyűjteményéből: 1957, Forrás: Europeana, CC BY-NC-ND 4.0; Franciaország, Europeana, CC BY-NC-ND 4.0; Kemping egy általános iskolai oktatóanyagban, Hollandia, Europeana, CC BY-NC-ND 4.0; Magyarország, Europeana, CC BY-NC-ND 4.0; Svédország, Europeana, CC BY-NC-ND 4.0; Orbadeni kemping, 1972, Svédország, Europeana, CC BY-NC-ND 4.0


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és az Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3218160424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása