craft1.pngAz EU Tanács ingyenes online játékában kipróbálhatod, hogyan születnek a döntések az Európai Unióban. Tárgyalj miniszterként, kössél kompromisszumokat és juss el a megegyezésig!

Kis ismétlés: az Európai Unió Tanácsa – az Európai Parlamenttel közösen – az Európai Unió jogalkotó szerve, röviden EU Tanácsnak vagy Tanácsnak is nevezik. (Sokszor szokták az Európa Tanáccsal keverni, pedig teljesen más: utóbbi egy 47 tagállamot tömörítő nemzetközi szervezet, amely nyitva áll a jogállamiság intézményét elfogadó és állampolgárai számára az alapvető szabadság- és emberi jogokat garantáló bármely európai állam előtt.) A Tanács soros elnökségét félévente más-más ország látja el, most éppen Svédország.

A Tanács jogilag ugyan egy szerv, de gyakorlatilag több formációban ülésezik, a különböző területek szerint a gazdaságtól a környezetvédelmen keresztül a külügyekig vagy a szociálpolitikáig, és ezekben a tagországok adott szakpolitikai területért felelős miniszterei vesznek részt.

A Tanács egyhangúlag vagy minősített többséggel hozhat döntéseket – azt az alapító szerződések határozzák meg, milyen típusú döntésekhez milyen módszer kell. A minősített döntést egyszerre kötik az országok bizonyos számához, illetve az általuk képviselt országok összlakosságához. Ugyanakkor ilyenkor is kívánatos egyhangúságra törekedni – éppen ezért nagy jelentősége van a kompromisszumoknak, az érvelésnek és a tárgyalásos megegyezéseknek. Ezt igyekszik modellezni az EUcraft is, amelyben játszva gyakorolhatjuk ezeket az erényeket.

craft2.png

A játékban – egyedül vagy többen játszva – országot választhatunk, és máris az adott miniszter bőrébe bújtunk. Három nehézségi szintet és három témát választhatunk: a készülékek közös töltőjét, az egyszer használatos műanyagok betiltását vagy az elektromos autókra és a környezetbarátabb épületekre való átállás támogatását.

craft3.png

A témában az országunk is képvisel egy álláspontot, és megismerhetjük a más országok álláspontját. A feladatunk az, hogy válasszunk tárgyalópartnert, és igyekezzünk meggyőzni őket a javaslat elemeiről – például a környezetbarát épületek esetén a parkolóhelyenként létesítendő elektromos töltők számáról vagy az átállás határidejéről –, ha szükséges, kompromisszumok kötésével, a partner ellenajánlata elfogadásával. A hivatalos tárgyalásokat kötetlenül a kávészünetben is folytathatod.

craft4.png

Az EUcraft játszható böngészőből, illetve applikációként letölthető az App Store-ból iPhone-ra és iPadre, illetve a Google Playből androidos készülékekre is. Megegyezésre fel!

craft5.png

Illusztrációk: screenshotok az EUcraftból

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2118139084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása