oscar_cover.pngMindjárt itt az Oscar! A hétvégén kilencvenötödszörre osztják ki a filmvilág egyik legfontosabbnak tartott díját. Az Akadémia sosem hagyja figyelmen kívül a kimagasló európai alkotásokat. Idén sincs ez másképp, amikor két fantasztikus – egy ír / angol és egy német – európai alkotást is elhalmoztak jelölésekkel, de mellettük többek között svéd, lengyel és belga alkotók is izgulhatnak majd hétfő hajnalban. Európai esélyeket latolgató szokásos Oscar-váró összeállításunkat olvashatjátok.

A legerősebb kategóriák tömve európai alkotásokkal

oscar1.png

Bár a legtöbb jelölést, tizenegyet Dan Kwan és Daniel Scheinert filmje, az idén már számos díjat besöpört Minden, mindenhol, mindenkor kapta, ha csak a számokat nézzük, az európai filmek is igen szépen szerepeltek. Az Erich Maria Remarque 1929-es regényéből készült Nyugaton a helyzet változatlan című háborúellenes világháborús dráma kilenc jelölést kapott – köztük a legjobb film, legjobb rendező és a legjobb nemzetközi film kategóriában is, de mellette sok technikai kategóriában is. A tíz évvel az első világháború vége után, német alkotótól született regény már több filmes adaptációt megélt (1930-ban és 1979-ben is), köztük olyat is, amelyet készítői Oscarra is váltottak. Ugyanakkor ez a könyv első német feldolgozása, amely – az eredeti regény részleteit nagyvonalúbban követve, kissé felülírva – a német kiskatona félelmetes élményeit, szorongásait és belső vívódását állítja a középpontba az első világháború nyugati frontján. A háború borzalmait bemutató alkotásnak egyértelműen különleges jelentőséget ad a jelenlegi orosz-ukrán háború.

oscar2.png

Ugyancsak kilenc szoborra esélyes az ír Martin McDonagh drámája, A sziget szellemei is, amelyben a rendező korábbi nagysikerű filmje, az In Bruges (Erőszakik) főszereplői, Colin Farrell és Brendan Gleeson ismét együtt játszanak. Pádraic és Colm kapcsolata zsákutcába kerül, miután Colm minden előzmény nélkül véget vet barátságuknak, és csak egy bizarr ultimátum teljesítése esetén ad esélyt barátjának a békülésre. A filmet szintén a legjelentősebb – legjobb film, rendező, eredeti forgatókönyv – kategóriákban jelölték, de az alkotás tele van ragyogó színészi alakításokkal is: a stábból összesen négyen (a két főszereplő mellett Barry Keoghan és Kerry Condon) esélyesek egy-egy színészi Oscarra.

szomorusag_sved.png

E két kiemelkedő alkotás mellett még a Lavinát és a Kört is jegyző svéd Ruben Östlund második Arany Pálma-díjas filmje, A szomorúság háromszöge is három fő kategóriában (legjobb film, rendező és forgatókönyv) kapott jelölést, amely hatalmas bravúr egy svéd filmtől – így idén aztán tényleg elmondható, hogy az európai filmipar valóban erős évet zárt. A történetben gazdag turisták nyaralnak a hatalmas luxus óceánjárón: a szupergazdagok és divatmodellek gondtalan semmittevését előbb megzavarja egy harsányan politizáló kapitány, majd a hajó elsüllyedése után a túlélőknek egy szigeten kell újabb megpróbáltatásokkal szembenézniük. A filmet egyébként ebben a hónapban mi is bemutatjuk ingyenes Lumière filmklubunkban – a legutolsó helyekre még lecsaphattok!

A legjobb nemzetközi játékfilm jelöltjei

Ebben a kategóriában is nagyon erős az európai jelenlét: ötből négy alkotás származik a kontinensről. A Nyugaton a helyzet változatlan mellett három másik alkotás is esélyes a szoborra: A belga Közel, Lukas Dhont filmje a barátságról és a felelősségről, amelyben két tizenhárom éves fiú, Léo és Remi intenzív barátsága hirtelen megszakad. Léo, aki nehezen érti meg, mi történt, Rémi édesanyjához fordul. A belga rendező filmjének jelölésére sokan számítottak, de Colm Bairéad ír alkotó A csendes lány című filmje sokaknak jelentett meglepetést. A film a vidéki Írországban játszódik 1981-ben, amikor a csendes, elhanyagolt lány diszfunkcionális családjától egy nyárra nevelőszülőkhöz kerül, amelynek hatására végre kinyílik – ugyanakkor új családjánál, ahol elvileg nincsenek titkok, felfedez egyet. A lengyel , amelyet az idén 84 éves mester, Jerzy Skolimowski rendezett, egy szamarat követ, aki utazásai során jó és rossz emberekkel találkozik, örömöt és fájdalmat él át – az ő szemén keresztül tárja fel a modern Európa vízióját. Az európai alkotók olyan rövidlistára került alkotókat utasítottak maguk mögé jelölésükkel, mint a többek között az Oldboyt is jegyző dél-koreai Park Chan-wook, vagy a négyszeres Oscar-díjas mexikói filmrendező, Alejandro González Iñárritu (Birdman, A visszatérő, Bábel).

További európai esélyesek

A legjobb dokumentumfilm kategóriában két európai jelöltet találunk: Shaunak Sen Cannes- és Sundance-díjas indiai-brit koprodukciója, a Minden, ami lélegzik című alkotása egy testvérpárt követ nyomon, akik Indiában sérült madarakat mentenek és kezelnek. Mellette Simon Lereng Wilmont dán-ukrán-svéd Otthon a romokon (A House Made of Splinters), amely egy különleges kelet-ukrajnai árvaház gyermekeinek története. A rövidfilmes kategóriákban az olasz Alice Rohrwacher Le Pupille című produkciójával verseng a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó szobrocskáért. A rövidfilm egy katolikus bentlakásos iskolát ábrázol a második világháború korabeli Olaszországban, ahol az apácák megpróbálják kordában tartani a lányokat, de van egy lány, aki lázadni akar.

A többi kategóriában olyan, még nem említett európai tehetségek szerepelnek, mint az ír Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár) vagy az angol Bill Nighy (Élj!), akiket a legjobb színésznek járó díjra jelöltek.

Ha magyar filmet nem is jelöltek idén, lesz azért pici magyar vonatkozása is a gálának: bekerült ugyanis a jelöltek közé egy angol-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás is. A főként Magyarországon, magyar szakemberek közreműködésével forgatott, Mrs. Harris Párizsba megy című film jelmeztervezője, Jenny Beavan a legjobb jelmez kategóriában verseng az Oscarért.

Természetesen ez a lista nem teljes, számos európai szálat lehetne még felfedni – de az biztos, hogy lesz miért és kikért drukkolni a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán. Hajrá, Európa! ;-)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8018068852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása