naptar.pngAhogy a korábbi években, 2023-ra is elkészítettük segédletünket az európai országokban tervezett munkaszüneti napokról. Idén is lesz jó pár három- és négynapos hétvége Magyarországon, érdemes ezért átböngészni a szünnapokat, hogy lássuk, mi vár ránk a többi tagállamban, ha ezekre a napokra tervezünk utazást.

Munkaszüneti napokon külföldre – vagy épp ne?

Az utazások tervezését nem lehet elég korán kezdeni. Nem mindegy ugyanis, hogyan tudunk gazdálkodni a hazai munkaszüneti napokból adódó hosszabb-rövidebb szünetekkel. Érdemes figyelembe venni, melyik országban mikor vannak hasonló szünnapok, amikor az üzletek és hivatalok zárva tartanak – ha utazásunkat bevásárlókörúttal kötnénk össze, ezeket a napokat kerüljük el. Ugyanakkor számos hagyományos nemzeti ünnep a hozzá kapcsolódó látványos rendezvényekkel épp utazásunk célja is lehet.

Visszajelzéseitek alapján a táblázatot fuvarozók is várják és használják minden évben – nekik is fontos információ, hogy áruk szállításakor mire számíthatnak más tagállamokban.

Hol sok, hol kevés az ünnepnap

A szünnapok száma sokszor függ az adott ország vallási, történelmi és kulturális hagyományaitól. Európa legtöbb országában tartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat, de ezek nem minden esetben munkaszüneti napok. Magyarországon például december 24. alapvetően nem szünnap (az utóbbi években munkanap-áthelyezéssel vált szabadnappá itthon, idén vasárnapra esik), a pünkösd és mindenszentek napja viszont munkaszünet, és 2017 óta nagypéntek is. Nincs azonban munkaszünet vízkeresztkor, illetve a keresztény ünnepek közül Jézus mennybemenetelének (május 18.), Mária szeplőtelen fogantatásának (december 8.) és mennybevételének napján (augusztus 15.) sem, holott ezek az ünnepnapok sok európai országban szünnapnak számítanak.

Hosszú hétvégék Magyarországon 2023-ban

Ha a munkaszüneti nap közel van a hétvégéhez, gyakran örülhetünk három- vagy akár négynapos hétvégének. Most is lesz néhány belőle, ezekkel mindenképpen érdemes tervezni egy-egy esetleges európai utazás alkalmával:

  • Április 7-10. (nagypéntek, húsvét; péntek – hétfő)
  • Április 29. – május 1. (a munka ünnepe; szombat-hétfő)
  • Május 27-29. (pünkösd; szombat – hétfő)
  • Október 21-23. (nemzeti ünnep; szombat – hétfő)
  • December 23-26. (karácsony; szombat – kedd)


Az alábbi táblázatban az EUR-Lex tájékoztatása alapján áttekinthető formában összeszedtük, mely országokban mely napok számítanak munkaszüneti napnak 2023-ban – utazás előtt érdemes átböngészni (nagyobb méretben itt)! 

unnepnapok_23.png

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7118043384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása